Opriţi propaganda!
- 11-02-2010
- Nr. 512
-
Marius GHILEZAN
- Politic
- 3 Comentarii
Vremurile de criză sînt bune nu numai pentru speculatorii financiari, ci şi pentru vînzătorii de iluzii. Himerele prind mai bine pe stomacurile goale. Nazismul a proliferat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Leninismul pe fondul profundei instabilităţi a Rusiei ţariste. Dacă germanii nu ar fi fost atît de săraci, iar Nicolae al II-lea i-ar fi dat şi lui Lenin o moşie, cum bine sugera Zorin Diaconescu, în cartea Schimbarea la faţă, apărută recent la Cluj, mai biruia naţional-socialismul şi se mai ascuţea lupta de clasă? Pe fondul disperărilor şi al lipsei de perspective, propaganda prinde rădăcini. Al dracului de adînci şi de trainice. Mentalul colectiv este uşor de influenţat. Şi asta o ştim nu numai de la Dumitru Drăghicescu. Anii de îndobitocire programatică, din timpul comunismului, prin tentativa de creare a omului nou, la fel de spălat pe creier ca rasa ariană proiectată de Nazi, lasă urme adînci. Recent, amicul meu Doru Braia s-a întîlnit cu elevii unui liceu bucureştean. Apelurilor sale procapitaliste, de dezvoltare a unei societăţi pluraliste, în care valorile să poată să se exprime şi să primească recunoaştere publică, li s-au opus opinii nostalgice după vremurile „egalitariste, cînd tata şi bunicul, mama şi bunica aveau serviciu […]
Nu in perioada care a urmat celui de Al Doilea Razboi Mondial a proliferat nazismul in Germania -cum in mod eronat se afirma chiar la inceputul articolului d-lui M.G. – ci, dupa cum bine se stie, dupa Primul Razboi Mondial.
Cat priveste fondul problemei care face obiectul articolului, atentionarea este bine venita dar actiunea preventiva trebuie dusa exclusiv cu mijloace democratice, persuasive si in nici un caz cu procedee care ar friza cenzura. O lista de filme interzise, fie ea intocmita de criticii de film si difuzata televiziunilor de catre C.N.C. si C.N.A., n-ar fi, cred productiva. In schimb, poate fi instituita practica (obligatia ?) ca proiectarea peliculelor care pot deforma viziunea telespectatorilor, mai ales a celor tineri, asupra unei epoci revolute si detestabile sa fie precedata de o scurta prezentare facuta de un bun cunoscator al domeniului
Dle Marius Ghilezan! Zorin Diaconescu este demn de mila, daca stie ca el isi poate vinde constiinta pe niste alimente, ca votantii lui Basescu, sau pe o mosie, cum presupunea ca si-ar fi putut-o vinde Lenin! Este normal ca, dupa 20 de ani de capitalism, apelurile procapitaliste, ale lui Braia, sa sune „ca dracu” in urechile celor care au cunoscut si o alta organizare sociala, si care pot sa faca comparatie! Propaganda procapitalista bazata pe confuzia mizerabila dintre dintre comunism si totalitarism incepe sa dea rateuri! Oamenii incep sa inteleaga, ca TOTALITARISMUL este un mod de manifestare a unor regimuri politice, indiferent ca ele exista in capitalism (nazismul, fascismul) sau in comunism. Ce va veti face daca in dorinta de a-i manipula pe tineri, acestia va vor spune ca, COMUNISMUL ca si CAPITALISMUL sunt moduri de organizare a societatii, si ele nu pot fi identificate nici cu TOTALITARISMUL si nici cu DEMOCRATIA, pentru ca acestea sunt moduri de manifestare a unor regimuri politice, ce fiinteaza in CAPITALISM sau in COMUNISM! Daca in ultimii 20 de ani, cand confuzia totalitarism-comunism a functionat ca unsa, nu ati reusit sa-i prostiti pe oameni, de acum sansele propagandei anticomuniste vor tinde la zero! OPRITI CONFUZIA!
Foarte bun articolul dumneavoastra, dar trebuie adaugat ceva.
Fiecare din noi trebuie sa ne implicam in treaba asta, in a explica tinerilor adevarul, in destuparea mintilor ruginite, care desi sunt foarte tinere (nu am vrut sa spun fragede) sunt din pacate, anchilozate si sclerozate, de comoditate, intelect la limita, educatie, mediu (ambianta), companie etc.
Si pe cand o televiziune necontrolata de moguli si de mogulimea portocalie sau de ce nu de orice culoare.
De aceea, am spus ca ar putea parea nerusinata ideea lui Patriciu de a avea o televiziune, dar e foarte necesar ca sa existe si alternativa la ceea ce se vede si se face acum.
Ma intereseaza si cine face o televiziune alternativa la ceea ce se poate vedea acum, dar ma intereseaza foarte mult si cum este facuta si ce ofera.
Se transmite si direct pe net, dar totul este sa stii cum sa faci asta si sa-ti alegi echipa si foarte, foarte multe alte lucruri.
Si cel mai important sa-ti asiguri audienta.
Oare cum se poate sa facem si ce trebuie si ce este necesar in acelasi timp.
Si mai ales sa nu treaca timpul in defavoarea noastra.
cu stima, Maria S.