ARTE VIZUALE. Ritmuri în alb
- 18-02-2010
- Nr. 513
-
Mihai PLĂMĂDEALĂ
- Arte
- 2 Comentarii
Galeria Veroniki Art a propus, pentru primele două luni ale anului 2010, expoziţia colectivă de pictură, obiect şi desen Ritmuri pe alb. Cinci artişti contemporani, Constantin Albani, Dan Bota, Anca Maria Constantinescu, Rodica Anca Marinescu şi Vasile Pop-Negreşteanu sînt prezenţi la Veroniki printr-o serie de lucrări al căror numitor comun este albul. Ritmurile expoziţiei trimit cu gîndul spre pictura românească interbelică, acea perioadă prolifică în care s-au şi cristalizat, de altfel, piaţa de artă şi gusturile comanditarilor. Coordonatele de atunci sînt parţial valabile şi astăzi. Relaţiile multivalente dintre tradiţie şi modernitate îşi au, în continuare, locul lor în artele vizuale ale perioadei strict contemporane. Revenind la Ritmuri pe alb, exponatele selectate nu vizează răsturnarea experienţei vizuale anterioare, dar nici nu se înscriu într-o posibilă categorie, pe care o vom numi, doar în acest context, „ceea ce ne-am obişnuit să vedem în toate muzeele“. În continuare, vom comenta, mai degrabă, criteriul de realizare a expoziţiei, decît lucrările în sine şi pe artişti, deoarece un eveniment plastic reuşit nu este echivalent, în mod automat, cu eventuala alăturare a unor capodopere. De altfel, catalogul editat de galerie conţine toate informaţiile în acest sens. Albul, ca element unificator, este învestit, în discursul curatorial, […]
Felicitari, domnule Mihai Plamadeala!
O cronica de mare tinuta profesionala, prin conceptie, trimiteri, viziune de ansamblu. Excelent!
Am vazut expozitia de la Veroniki: sunt acolo lucrari de mare sensibilitate. Le-as fi cumparat pe toate!
Ce pacat ca tocmai iubitorii de frumos, cei care pretuiesc valorile, nu au bani.
Sa mai scrieti, fiindca aveti ce spune!
Cred ca sunteti cel mai bun critic de arta al momentului. Trebuie sa mai adaug o observatie: multi critici de arta bat campii; dumneavoastra mergeti direct la obiect. Na va pierdeti in metafore nesfarsite. Asta inseamna nu numai talent, ci si responsabilitate, lectura multa, studiu intens si vizte in muzee. Mult succes domnule Mihai Plamadeala!
George Andru
felicitari pentru articol.. am mai intilnit pareri asemanatoare in blogul de mai jos; merita sa intrati sa cititi, scrie ceva asemanator despre veroniki. foarte interesant..
atitudininihiliste.wordpress.com