ARTE VIZUALE.Arhitectură, arte plastice şi decorative în timpul celui de-al Doilea Imperiu francez
- 12-03-2010
- Nr. 516
-
Adrian-Silvan IONESCU
- Arte
- 1 Comentarii
La sfîrşitul lunii noiembrie 2009, tînărul şi reputatul istoric de artă Gabriel Badea-Păun îşi lansa, în fastuoasele saloane ale Ambasadei României de la Paris, lucrarea Le style Second Empire. Architecture, décor et art de vivre apărută la Editura Citadelles&Mazenod. Bogata ilustraţie a volumului, preponderent color, îl transformă într-un adevărat album de artă, cu un substanţial comentariu ştiinţific. Gabriel Badea-Păun, Le style Second Empire. Architecture, décor et art de vivre, Citadelles&Mazenod, Paris, 2009, 204 p. + il. Laureat, în 2008, al Premiului Cercului Montherlant al Academiei de Belle Arte, pentru precedenta sa carte Portraits de société (Citadelles&Mayenod, Paris, 2007) – ce a avut şi o versiune în limba engleză, apărută, în acelaşi timp, la Thames&Hudson din Londra şi la Vendome Press din New York –, Gabriel Badea-Păun posedă curajul şi inspiraţia de a aborda subiecte care nu au mai fost tratate de mult sau chiar deloc. Este şi cazul lucrării de faţă, care readuce în atenţie un stil considerat desuet în ultima jumătate de secol, deşi, în Paris, ca şi în celelalte mari capitale ale Europei – ca şi pe vechile artere ale metropolelor americane –, somptuoasele edificii ale acelei perioade se găsesc la tot pasul şi nu pot […]
Articolul reia cu alte date si alte evenimente un studiu anterior mult mai bun ca observaţie critica a aparitiei cartii lui GBP.
De data aceasta autorul, ASI, se contrazice de cateva ori în privinta perceperii artelor frumoase de către cele doua capete incoronate ale Frantei.
Eclectic, prea vizibil documentat in raport cu destinatia sa, articolul de fată face un deserviciu cartii la care se face referire, depasind-o si ca perioada de aplicare.
Este marele merit al tanarului GBP care, la Paris în slujba unor alti comanditari, reface perioada sfârsitului de secol XIX, de cand Orasul Luminilor a devenit model urmat de toate capitalele lumii.
Stilul celui de al doilea imperiu a reprezentat chintesenta tehniciilor şi tehnologiilor în construcţii dupa care lumea s-au modelat si modulat cladirile pentru secolul XX. Atunci s-a inventat robinetul de la apa; bazinul şi capacul de WC; hidroforul.
Atunci s-a renunţat la oala de noapte şi la cana cu apă şi la ligheanul de pe lavoar.