Premii Oscar controversate, ca întotdeauna (VIDEO)
- 12-03-2010
- Nr. 516
-
Silvia DUMITRACHE
- Focus
- 1 Comentarii
Lupta de anul acesta pentru Premiile Oscar s-a dat, în mod hotărît, între Kathryn Bigellow şi James Cameron (cîndva soţ şi soţie) şi, destul de puţin surprinzător, cel mai rîvnit trofeu oferit de Academia Americană de Film, pentru Cel mai bun film al anului, a revenit lui Katheryne Bigelow, pentru The Hurt Locker, care a mai fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun scenariu original. Filmul centrat pe conflictul din Irak a fost preferatul criticilor, cu toate că succesul de box-office indică un eşec clar (încasări de aproximativ 16 milioane de dolari, dar avînd şi cel mai mic buget printre filmele nominalizate, 11 milioane de dolari), în comparaţie cu succesul impresionant al Avatarului (peste 2 miliarde de dolari!). Avatar a fost recompensat la categoriile la care, într-adevăr, a excelat: scenografie, imagine şi efecte speciale. Era însă clar că Avatar – un film a cărui miză este esteticul, şi abia în subsidiar conţinînd un anume mesaj social (societatea actuală care distruge ) – nu avea nici o şansă în faţa unei producţii care exploatează un subiect din realitatea imediată, sensibil şi dureros […]
„să fie acuzat de rămînerea într-o sferă obositoare” – cel putin ciudata exprimarea, eufemistic vorbind. 😀
in alta ordine de idei, e incredibil cum s-a construit discursul asta ipocrit-echilibrat/cumpatat in jurul filmului „avatar”. tot din sfera ‘incredibilului’ face parte si asa-zisa reabilitare a sandrei bullock – asta e o gluma, sper (?). doar pentru ca schimba registrul (intr-unul ‘grav’), dar filmul ramane tot prost ca toate comediile romantice din care o stim, nu o face, brusc, o actrita mai buna, mai promitatoare. ati vazut „the blind side”? tema o fi una cu greutate, dar abordarea e fix in linia cliseelor hollywoodiene etc.
m-astept sa citesc in observator cultural recenzii cu o pozitie critica clar formulata. de pilda, aici concluzia e atat de plata, pe principiul ‘sa fie bine la toata lumea’.
p.s. nici macar nu s-a amintit de „a serious man”, probabil cel mai ‘decent’ film dintre cele nominalizate. n-a luat nimic, de altfel. de ce oare?