A fost Marino un „informator prodigios al Securităţii“?
- 07-05-2010
- Nr. 523
-
Simona-Maria POP
- Actualitate
- 7 Comentarii
Descoperirea în „fondul arhivistic Marino“, de la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, a unui teanc de articole decupate din presa postdecembristă care regrupa tot ce s-a scris despre deţinuţii politici şi problemele colaborării, m-a determinat să îmi pun serioase întrebări legate de integritatea acestuia. Faptul că Marino subliniase pe text numai anumite fraze, şi toate legate de culpabilitatea morală şi de criteriile care transformă pe cineva în turnător, m-a făcut să simt că are într-adevăr ceva de ascuns. Cu atît mai mult cu cît, de la prima citire, „Cazul Noica“ din Politică şi Cultură, îmi părea mai degrabă o pledoarie a propriului său caz, decît o demascare resentimentară. Trimiterile la mitul situaţiei ireversibile şi la constrîngerile morale la care era supus intelectualul în comunism, dar, mai ales, teama de judecăţile morale ale posterităţii m-au convins că pentru Adrian Marino aceste teme au o importanţă vitală. Şi mă întrebam: din ce perspectivă? De victimă sau de inculpat? Cu aceste întrebări am consultat, în calitate de cercetător acreditat la CNSAS, dosarele puse la dispoziţie în vederea definitivării tezei mele de doctorat. Rapoartele amănunţite ale securiştilor se împleteau cu cele ale turnătorilor şi cu deciziile oficiale care îi conturau destinul. Puse cap la […]
Bravo pentru un material excelent!
Am citit tot,intimplator,cautind altceva dar m-am cutremurat.Eu caut sa ma informez despre o colega,plecata in anul 1962 in Israel.Catre cine trebuie sa ma adresez?Va multumesc!
Ma simt mandru ca sunt si eu absolvent la fel ca dvs. al Facultatii de Filologie a Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
cred ca e cel mai util articol publicat in ultimele trei-patru saptamani in toata presa de limba romana… in fond, cine are nevoie de „impresii”, de „comentarii” – acolo unde diferenta nu poate fi facuta decat de cercetarea istorica?
(off topic: nu o cunosc pe autoare si e posibil sa fie primul text semnat de dansa pe care-l citesc)
am urmarit saptamana aceasta toate polemicile purtate pe marginea acestui subiect; acesta este primul articol de bun simt pe care il citesc; fara comentarii tendentioase, fara acuzatii penibile, fara insinuari… in plus afirmatiile facute sunt sustinute si de documente.
sunt curios cand vor incepe discutiile de esenta – cele legate de dezbaterea ideologica, de critica de idei… pana acum nimic pe acest subiect, toti criticii se opresc la biografie; poate le mai trebuie ceva timp pana sa citeasca Jurnalul…
Cum se poate ca ofiterul mentionat, Ovidiu Tinca, sa fi scris un „raport” despre „activitatea” lui A. Marino din perioada 1969-1983 abia la 9 iulie 1989?! E cu putin inainte de declansarea „evenimentelor” din iarna aceluiasi an…. Oare nu se urmarea tocmai compromiterea lui Marino, in eventualitatea in care ar fi incercat sa joace un rol politic dupa 1990?! Dupa cum stim, a incercat, dar nu „i-a iesit”!
Actul acela ar putea fi si una dintre dovezile graitoare ale faptului ca securitatea avea oarecare habar de cele ce vor urma si nu-i rezevase niciun rol lui Adrian Marino?!
Un articol excelent, de bun simt, sensibil, DOCUMENTAT, care ar trebui retiparit in presa cotidiana, si pentru publicul larg.