Destinul excepţional al lui Alexandru Şafran
- 07-05-2010
- Nr. 523
-
Adrian NICULESCU
- MONOGRAFIE
- 1 Comentarii
Vechi admirator al extraordinarei activităţi desfăşurate de către Alexandru Şafran, ultimul şef rabin al României de dinainte de instaurarea regimului comunist, reputatul istoric al iudaismului românesc, Carol Iancu, profesor la Universitatea „Paul Valéry“, din Montpellier, nu a scăpat nici un prilej pentru a celebra calităţile minţii şi darurile spiritului acestuia. Carol IANCU , Alexandru ŞAFRAN. O viaţa de luptă, o rază de lumină, Traducere de Ţicu Goldstein, Editura Hasefer, 2008, 396 p. Cu precădere două sînt momentele fundamentale în care Carol Iancu a scos în relief personalitatea covîrşitoare a lui A. Şafran: în anul 2001, domnia sa a organizat la Montpellier un congres internaţional cu temaPermanenţe şi rupturi în istoria evreilor din România (sec. XIX-XX), pus chiar sub preşedinţia de onoare a fostului şef rabin român (devenit, între timp, în exil, mare rabin al Genevei), la care, însă, acesta, cu tot regretul, nu a putut participa, din motive legate de starea sănătăţii sale, la o vârstă înaintată (avea atunci 91 de ani, dar încă muncea cu rîvna din anii tineri; dovadă: cărţile sale apărute pînă în 2006, chiar anul dispariţiei sale!). Dar Carol Iancu nu s-a mărginit la acest frumos omagiu – materializat apoi, în anul 2004, prin […]
Si, pentru ca sunt o cititoare fidela si din cand in cand comentatoare la „Observator Cultural” nu pot sa nu mentionez ca, la pag. 202, prof. Carol Iancu il pomeneste pe tatal meu av. Valentin Saxone.
„Incurajand comunitatile evreiesti scapate de la Soah si revigorand institutiile evreiesti, sef rabinul s-a straduit sa initieze un dialog iudeo-crestin. El a participat astfel, din luna septembrie 1944, la un cenaclu numit IDEEA, avand ca unul dintre obiectivele esentiale combaterea antisemitismului. Presedinte era Anton Dumitriu, titularul catedrei de Logica a Facultatii de Filozofie din Bucuresti. Pe langa pa triarhul Nicodim si preotul Gala Galaction, mai faceau parte numerosi intelectuali evrei si crestini, printre care cei mai distinsi ai lumii stiintelor, artelor, literelor si presei.
Secretariatul canaclului IDEEA era asigurat de Valentin Saxone, un jurist care in perioada interbelica fusese vice-presedinte al Sinagogii Mari din Bucuresti. In aceasta calitate, in 1940, ca membru al delegatiei comunitatii evreilor din capitala a participat la alegerea lui Alexandru Safran in functia de sef rabin al tarii „.
Si, pot cu aceasta ocazie sa „declar” ca, daca dupa 46 de ani de cand am parasit Romania, am pastrat relatii venind destul de des si activand pe taram cultural este pentru faptul ca tatal meu, mi-a „transmis” principiile Cenaclului IDEIA.