Literatura română şi criza
- 28-05-2010
- Nr. 526
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 8 Comentarii
Am făcut săptămîna trecută, invitat fiind la emisiunea Vorba de cultură, realizată de Ema Stere, la Radio România Cultural, o pledoarie pentru literatura română. Am rostit vreo 20-30 de nume de scriitori care au publicat în ultimul deceniu, indicînd şi titlurile volumelor lor. Cred că este o datorie, ca jurnalişti culturali, să susţinem aceste nume, ce compun literatura română actuală, ori de cîte ori avem prilejul. Deja, cu toate eforturile noastre, tinerii de azi (în mare parte) se îndepărtează de literatura română sau o privesc exotic, indigest, ca un supliciu. Ceea ce e nefiresc, e anormal, e revoltător. Acum un an, Jan Willem Bos, priceputul traducător al literaturii române, îmi spunea într-un interviu: „În Olanda se citeşte foarte multă literatură olandeză. Aici ne deosebim, voi vă plîngeţi că nu sînt citiţi scriitorii români, eu vă spun că în Olanda sînt foarte mulţi scriitori olandezi foarte citiţi. Nu e unul sau doi, vorbim de 10, 15, poate de 20 de scriitori olandezi foarte buni, cu priză la public. Aşa este şi normal, numai în România este această situaţie aiuritoare, anormală: nu se citeşte literatură română. Peste tot în lume, literatura naţională stă foarte bine printre cititori. E anormal ca în România […]
din cate stiu, optzecismul e predat prin scoli ca o \”anexa\” inutila, suficienta doar pentru umplerea unui anume gol…elevii sa zicem ca raman vag cu un nume> m. cartarescu. profesorii de romana – majoritatea – nu sunt familiarizati cu acest concept cultural, literar, social etc. iar manualele nu/l prezinta cum trebuie. cum poti vorbi de optzecismul romanesc fara sa fi auzit de vreun autor sau teretician literar postmodern american, de ex. (gen Ihab Hassan sau Pynchon…). E trist, dar adevarat.
\”Guvernanţii distrug, iată!, şi normalitatea unei vieţi literare.\” poate ca literatura ar trebui sa raspunda cumva situatiei create de guvernanti. poate ca literatura ar putea sa abordeze zona politica si e ciudat ca nu o face la noi, mai ales ca acum are libertea de a o face.
Dv. l-aţi pupa?
Un exemplu negativ…Un ”poet” propus spre premiere de USR. Stois G.Bogdan, cu poezia ”Poemul care …în gură politicianul”. Iată un motiv să nu mai vrei să citești creații românești. Vulgaritate în loc de artă.
Din păcate mai există și alte motive pentru care scriitorii români nu sunt preferații publicului, poate adevărul e crud, dar ori nu sunt promovați cei cu talent real, ori nu sunt la un nivel adecvat acei care există. Nu publicul e de vină…
Cei care nu citesc, sunt, în primul rând, scriitorii: cei vechi, a căror lectură/scriitură alexandrină a realităţii se izbeşte ca nuca-n perete de aşteptarea publicului tânăr, care, nu numai poliglot, ci şi relativizat spaţio-temporal, atât prin uşurinţa de a călători şi „citi” lumea în diversitatea sa „textuală”, cât şi compoziţională, prin parada soluţiilor reformei temporal traversată – cititor tânăr nesatisfăcut de reţeta narativă disponibilă. Cu tot senzaţionalismul ei, nici literatura dezvăluirilor scandaloase nu-i atrage atenţia, întrucât lumea sa nu mai este tranşată în „la noi” şi „la alţii”, novela diversităţii des-limitându-l mental, des-maniheizându-l. Cum în viziunea sa spontană, spaţiul a devenit spaţii şi timpul timpuri, (care curg altfel, nu doar mai repede sau mai încet), nici estetica percepută nu mai stăruie-n dualismul mecanicist formă/conţinut, pândind ivirea formelor timpurilor şi ale timpurilor conţinute în spaţiile literare. Complicat? Dac-ar pricepe că ceasornicele nu mai fac tic-tac-tic-tac, ci max-plank-max-plank, scriitorul ar pune mâna pe carte.
Bai, da pretentiosi mai sunteti!? Vreti si literatura? Autori? Vanzari? Debuturi?
Nu v-a ajuns ca ramaneti fara 25% din salarii? OK! Mai taiem 25%, ca sa va saturati de ifosele astea, cu literatura, cu mersul in librarii, cu cumparatul de carti. Intelectualul de azi: sa aiba stomacul gol, sa fie ghiftuit de luminoasele indicatii de partid si sa nu-si cumpere carti. Traiasca noul intelectual basescian!
… scapa cine poate, in fata crizei… Oare vor mai fi debuturi, anul acesta? Editorii vor mai risca sa dea drumul unor debuturi in literatura romana?