„Eu cred că o pasiune îşi va găsi împlinirea“
Interviu cu Maria Lucia GOIANA, elevă la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Bucureşti
- 04-06-2010
- Nr. 527
-
Ovidiu ŞIMONCA
- ÎNVĂŢĂMÎNT
- 6 Comentarii
Vă vine să credeţi sau nu, dragi cititori, dar în România mai sînt elevi pasionaţi, elevi care citesc, învaţă, studiază şi au performanţe internaţionale. Vă prezentăm un exemplu. O cheamă Maria Lucia Goiana, este elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Gheoghe Şincai“ din Bucureşti. Şi are o pasiune: limba latină. Recent s-a desfăşurat cea de-a XXIV-a editie a Certamen Horatianum, un concurs internaţional, echivalentul unei olimpiade internaţionale de limba latină, desfăşurat la Venosa, în Italia, în perioada 7-9 mai 2010. Maria Lucia Goiana a cîştigat Premiul I cu medalie (oferit de preşedintele Italiei; concursul se desfăşoară sub înaltul său patronaj) şi Premiul Special „Anna Bozza D’Orsa“. În motivaţia juriului se scrie: „Candidata a dat dovadă de o sensibilitate extraordinară, care derivă dintr-o excelentă educaţie lingvistică şi dintr-o asimilare perfectă a trăsăturilor fundamentale ale literaturii greceşti şi latine. Candidata a fost capabilă să redea sensul mesajului poetului, căruia îi relevă scopurile şi resursele expresive“. La concursul de la Venosa a participat şi Elvira Dinu, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. Certamen Horatianum este una dintre cele mai prestigioase competiţii umaniste din învăţămîntul preuniversitar european, la care participă anual concurenţi din peste 130 de licee din ţări […]
„Tinerii de astazi sunt viitorul de maine ” asa se spunea pe vremea cand eram in Liceu. Pe vremea mea exista Liceul clasic mixt in curtea Catedralei „sfantul Iosef” din Bucuresti. Pacat ca nu mai exista (asa am inteles).
Ma bucur pentru fiecare SUCCES pe care tineretul roman il aduce tarii si admir tenacitatea si dragostea cu care tanara premianta vrea sa continue studierea limbii latine chiar daca nu-i socotita ca si-a ales un „drum practic” asa cum este in general mentalitatea.
De fapt, tot Marilu impreuna cu alti cativa tineri minunati, iubitori de cultura, au alcatuit un memoriu si au fost cu el la minister, incercand sa ii determine pe cei de acolo sa reintroduca limba latina la bacalaureat, printre altele. Sprijiniti de colegi au adunat semnaturi si sprijin din multe parti… cateva concluzii ale acestui demers le gasiti pe acelasi site, la adresa: http://www.observatorcultural.ro/Vrem-sa-invatam-latina-si-elina-in-scoala*articleID_23062-articles_details.html
Felicitari pentru premiu, Marilu! Esti un exemplu pentru noi, elevii din Colegiul National „Gh. Sincai” din Bucuresti.
Multe felicitari si o imbratisare calda pentru Marilu, un copil deosebit de talentat.O cunosc de la Olimpiada de limbi clasice de la Vaslui unde am avut placerea sa o insotesc pe ea si pe ceilalti olimpici de exceptie.E pacat ca latina nu mai are nici o importanta pentru noi, un popor de origine latine, caci ar trebui sa ne pastram traditiile si sa ne cunoastem radacinile.Dar multe nu sunt asa cum ar trebui sa fie.Succes in viata, copil inteligent, mergi spre alte zari unde vei fi pretuita.Ca aici, din pacate…..
Cat de usor ar fi decurs examenul pentru laureata aceasta ,la limba latina, la bac?
Cat de fericita ar fi fost si dupa aceasta proba, mult mai usoara decat cele de la Nationala si Internationala?
De ce s-au frant atatea aripi ale atator tineri latinisti, pregatiti cu migala, cu speranta ca bobul va putea incolti candva?
Multi dintre noi, profesorii de latina deplangem soarta acestui tezaur spiritual international! NU AUDE NIMENI…SE aude NUMAI ZGOMOTUL BANILOR..LA MINISTER !!!!!!!!!
Felicitari, domnisoara, ma bucur pentru tine si pentru ca ai staruit pentru implinirea ta spirituala prin limba latina!
O sa ii transmit si Florinei Bunget succesul tau!
Ma bucur din inima pentru izbanda…pe cat de greu obtinuta,pe atat mai dulce si mai frumoasa !
Felicitari, domna profesoara, si multumim ca mai sperati si ne dati sanse sa speram si noi in pasiunea noastra, limba renumitului orator, nascut la Arpinum!
Un prof din Ploiesti!
Le multumesc din toata inima celor doua minunate exponente ale culturii noastre.Este un motiv de jubilatie pentru orice roman sa afle ca in Romania inca se face educatie clasica temeinica, datorita eforturilor remarcabile ale profesorilor si tinerilor valorosi, ale parintilor luminati, capabili sa vada foloasele de ordin cultural ale scolii romanesti.
Fiecare premiu adus in tara este o proba a adevaratelor competente pe care le asigura invatamantul din Romania.
Felicitari laureatei, felicitari doamnei profesoare, dar si parintilor!
P.S. Daca in Romania Ministrul Educatiei s-ar fi numit Titu Maiorescu, acesta s-ar fi ingrijit ca exemplul tanarului valoros sa fie uramat si de altii…
Maria