Fotbalul e de dreapta
- 09-07-2010
- Nr. 532
-
Alexandru HÂNCU
- Editorial
- 7 Comentarii
Nu mi-aş fi pus neapărat problema dacă fotbalul e de stînga sau de dreapta, dacă n-aş fi citit interesanta declaraţie făcută pe această temă de antrenorul Cesar Luis Menotti, campion mondial cu Argentina în 1978, în plină dictatură militară. Acesta zice: „Există fotbal de dreapta şi fotbal de stînga. Fotbalul de dreapta vrea să sugereze că viaţa înseamnă luptă. Cere sacrificii. Trebuie să devenim de oţel şi să învingem prin orice mijloace… fotbaliştii să se supună şi să dea rezultate, asta vor cei de la putere. Şi aşa creează retardaţi, idioţi folositori, care urmează sistemul“. Excepţional. Absolvent de liceu tehnic, specialitatea chimie, Menotti s-a consacrat la Boca Juniors, apoi a jucat în Statele Unite, la New York Generals, şi în Brazilia, la FC Santos, unde a fost coleg cu Pele. Ca antrenor, are meritul excepţional de a fi readus Naţionala Argentinei la fotbalul-spectacol, de atac, după o perioadă neagră de defensivism execrabil. Pe care Menotti îl pune, evident, pe seama fotbalului de dreapta. Cesar Luis e un personaj fermecător. Pe timpul juntei generalilor, el frecventa cafenelele din Buenos Aires, stînd la discuţii cu crema elitei intelectuale progresiste. De stînga, din moment ce dictatura militară era, nu-i aşa?, de dreapta. […]
Fotbalul nu-i nici de dreapta nici de stanga, astea-s elucubratii cu fitile gen TRU, zau asa. Daca n-ar fi existat stanga astazi n-aveam nici vot universal, nici egalitate de sanse. Lasati domne aiurelile astea cu dreapta si stanga, si coborati odata cu picioarele pe gazon.
Retzeta e simpla: se ia o trasatura a Stangii si se transforma in fascism. Fara multe artificii. Dar cu un vesnic scrashnet al danturii. Motiv pentru care Revel si Aron plictisesc. Alexandru Hancu nu e singurul care simte nevoia sa fortzeze legarea fotbalului de ideologie. Un american de „Dreapta” (la ei, acolo, confruntarile ideologice sunt cu 2-3 statzii inainte de un viitor razboi civil; se pregatesc intens pentru asta) a scris, recent, eseul Soccer: The Perfect Socialist Sport (?!?!?). De citit la http://www.americanthinker.com/2010/06/soccer_the_perfect_socialist_s.html
Poate aflam intr-o zi si ideologia la care adera brigada arbitrilor.
Mai multa gandire de dreapta ne-ar fi necesara, dar nu aceea promovata de Valeriu Stoica, Tismaneanu, Neamtu, Aligica & Co.
Avem un guvern de STANGA, care sufoca intreprinzatorul privat, punand taxs, impozite si tolerand un aparat ministeriabil hiperincarcat. Intrebarile domnului Hancu mi se par indreptatite, cred intr-un liberalism care sa cultive valoarea individului (inclusiv pe cale financiara), indiferent daca e bugetar sau privat. Si la bugetari ar trebui sa existe trepte de salarizare dupa competenta: un cercetator foarte bun sa aiba un salariu consistent, un profesor care duce faima unui liceu sa aiba un salariu foarte bun, iar fufele de la cabinetul doamnei Udrea (dar si cele de la Cabinetul primului-ministru) sa fie puse sa mai invete…
In sectorul privat – cel mai afectat de criza, care a dat oameni afara si plateste taxe pana capiaza – cei buni sa fie incurajati si stimulati financiar, iar clientela PDL sa nu primeasca generos contracte cu Statul, laudandu-se ca e liberala.
Clientela PDL de firme e tot de stanga, pentru ca suge (ca si ministeriabilii si fufele) de la Stat, care ii favorizeaza cu contracte si inlesniri.
Jenant articol. Cultura precara, dar si calitatea indoielnica a dezbaterilor din spatiul public, ii pot face pe unii sa creada ca, la o adica, daca te poti exprima pe teme fotbalistice, trebuie musai sa te pronunti si in chestiuni legate de istorie, politica sau filosofie. Daca OC se doreste o revista serioasa, ar trebui sa fie mai selectiva cu acesti autori limitati si textele lor aiuritoare.
domnule hancu, nu ma pricep la fotbal, dar din cate stiu eu, e vorba de o minge, niste jucatori, o infruntare, niste reguli.
ce faceti dvs e sa confundati arbitrul cu portarul, inaintasii (daca asta e termenul corect) cu spectatorii, etc. e asa o confuzie teribila in mintea dvs, incat…
dictaturile de regula se folosesc de ideologii, e vorba putere personala, pe scurt spus. admitand ca au o acoperire lor ideologica, vreti sa spuneti ca franco n-a fost un dictator, nu? asasinarea lui lorca a fost un subiect tabu in spania pana in 75 pentru ca acolo nu era dictatura, nu-i asa?
angajatii de la stat nu sunt mai multi decat cei din privat. afirmatia dvs e falsa.
pensionarii pot fi chiar mai multi decat contribuabilii, nu asta e problema, ci administrarea fondului de pensii.
incep sa cred ca prostia a devenit un fel de organ intern. ar trebui predata la scoala, la anatomie.
Am o singura explicatie pentru publicarea acestui articol in OC: o demonstratie elocventa ca, asemenea universului, prostia si ignoranta nu au limite si sunt in continua expansiune. Autorul il bate de departe si
pe Coja pe cand se ocupa cu „stanga-dreapta”.
In asteptarea „gaurii negre”,
Michael Shafir
Domnule Hancu, chiar daca scrieti despre fotbal, nu va sta bine la Observator Cultural. Stiu ca nu va vedeti colegii dar spiritul lor ar trebui sa va jeneze.