FANTASY & SCIENCE FICTION. Despre serii
- 22-10-2010
- Nr. 547
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 4 Comentarii
În SF, dar mai ales în fantasy, se poartă seriile. Cu cît mai lungi, cu atît mai de succes. Succes de critică, succes de public (adică de încasări). Iar succesul la public trage după el alte serii. Din trilogie în trilogie, spre victoria finală. Pînă se satură publicul. Dar cîtă vreme se mai găsesc n cumpărători (n este o funcţie de calibrul editurii), treaba merge înainte. Se semnează contracte, se scriu cărţi. Nu, nu la noi, staţi liniştiţi. La noi nu se poartă aşa ceva. Deşi avem şi noi excepţiile noastre. Unii spun că astea întăresc regula, dar eu zic că dacă o regulă trebuie întărită cu excepţii, atunci nu mai este regulă. Şi totuşi. Excepţia care îmi vine în minte din literatura F&SF românească a ultimilor ani este seria Waldemar a lui Liviu Radu, publicată la Tritonic, care a pornit ca un roman fantasy despre nişte iele războinice (Waldemar, 2007), după care editura a mai cerut încă unul (a fost Blocul cîş, 2008), şi încă unul (O după-amiază cu bere şi zîne, 2009, nominalizat la Premiile USR în 2010). Din cîte ştiu, se vorbeşte şi despre un volum de povestiri plasate în universul seriei. Uite că avem şi noi… […]
George R. R. Martin – A Song of Ice and Fire. Clash of Kings e peste Game of Thrones, iar Storm of Swords peste amindoua.
din pacate putine serii reusesc sa tina sus stacheta dupa al doilea roman. de fapt, nu-mi vine in minte nici o serie in care al doilea roman sa fie mai bun decat primul. exemple: dune – nota 10, mantuitorul dunei-nota 6; poarta-nota 10, dincolo de orizontul albastru-nota 8; jocul lui ender-nota 10, vorbitor in numele mortilor-nota 8 etc. chiar as fi curios daca aveti un exemplu in care seria sa creasca de la un roman la altul.
n-am vorbit de seria umbrelor, ca aici sintem la zi. din seria ender, in afara celor 4 aparute deja, mai sint de publicat in romana (dupa cite stiu, dar poate nu stiu tot ce a aparut la nemira) A War of Gifts (2007 – nuvela, dar aparuta ca volum de sine statator) si Ender in Exile (2008). deci 6. volumul de povestiri nu l-am numarat, am chiar indoieli ca il vor publica (eventual sa includa in el si A War of Gifts, nuvela). eu doar constatam ca pauza e cam mare. sint volume din 2007, 2008, pina la finalul lui 2010 ar fi putut fi pe piata. cu alte serii au fost mai harnici…
in seria ender sint pina acum vreo noua volume: cinci in seria ender, patru in seria umbrelor, plus unul de povestiri/nuvele (first meetings in the enderverse). au iesit la nemira patru din seria ender si patru din seria umbrelor. nu-i rau, avind in vedere ca al cincilea din seria ender e aparut abia de vreo doi sau trei ani.