Cine este Ceauşescu?
- 05-11-2010
- Nr. 549
-
Mihai FULGER
- Actualitate
- 4 Comentarii
Cu Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Andrei Ujică încheie triumfal o trilogie care va rămîne în istoria cinematografului mondial. Cariera cinematografică a lui Andrei Ujică a început în 1992, cînd profesorul universitar, originar din Timişoara şi stabilit în Germania încă din 1981, a realizat, împreună cu Harun Farocki,Videogramele unei revoluţii – un film-eseu despre evenimentele petrecute între 20-25 decembrie 1989, în Timişoara şi mai ales în Bucureşti, aşa cum au fost ele percepute/ prezentate de cîteva zeci de bravi cameramani amatori şi de Televiziunea Română, devenită peste noapte „liberă“. A urmat Rupt de prezent / Out of the Present (1995), pentru care Andrei Ujică, de această dată unic regizor, şi-a îndreptat atenţia către Răsărit, de unde a preluat – pentru a o rescrie – povestea cosmonautului Sergei Krikalev, care se afla în spaţiu, la bordul rachetei MIR, în timp ce Uniunea Sovietică se dizolva. Anul acesta, Andrei Ujică şi-a lansat la CannesAutobiografia lui Nicolae Ceauşescu, ultima parte a acestei serii. Pe scurt, sînt trei document(ar)e despre moartea comunismului istoric, trei măiestrite filme de montaj (singurele cadre noi – filmate din Cosmos – au fost plasate, strategic, la începutul şi sfîrşitul episodului median, restul fiind materiale audiovizuale preexistente) şi, în acelaşi timp, […]
… este foarte bine surprinsa in film.
Articol excelent, domnule Mihai Fulger. Este cel mai bun text din presa romaneasca pe care l-am citit pana acum.
Aveti argumente pertinente sa laudati filmul, remarcand subtilitatea lui Ujica de a cauta reverberarea imaginii lui Ceausescu. Tot ce face Ceausescu, pe pelicula e subsumat mecanismelor dictaturii, chiar daca nu se aud gemetele supusilor.
In filmul lui Ujica e foarte important sa luam in seama aceasta conventie cinematografica, „auto”biografia lui Ceausescu, cum s-ar fi vazut Ceausescu in istorie, la 20 de ani de la moarte.
Sunt destul de sigur, dar, de cunoasteti vreun film al sau mai vechi, chiar va rog sa-mi impartasiti informatia.
Cariera cinematografică a lui Andrei Ujică a început în 1992, cînd profesorul universitar, originar din Timişoara şi stabilit în Germania încă din 1981, a realizat, împreună cu Harun Farocki,Videogramele unei revoluţii – un film-eseu despre evenimentele petrecute între 20-25 decembrie 1989, în Timişoara şi mai ales în Bucureşti, aşa cum au fost ele percepute/ prezentate de cîteva zeci de bravi cameramani amatori şi de Televiziunea Română, devenită peste noapte „liberă“.
sunteti sigur ca atunci a inceput? mi se pare ca aceasta incepuse mai demult….