BIFURCAŢII. Ping-pong
- 09-12-2010
- Nr. 554
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 1 Comentarii
Deşi mare amator de tenis, am obosit urmărind ping-pongul dintre Parlament şi Guvern cu legea educaţiei, jucat sub atentul arbitraj al Curţii Constituţionale. Am rămas la faza în care între varianta pe care Guvernul îşi asumase sau doar intenţionase să-şi asume, n-am înţeles, răspunderea şi cea care se va discuta sau se discută deja, nu-mi dau seama, în Parlament, erau diferenţe majore. Anume, toate articolele din varianta Guvernului pe care eu le găseam aproape revoluţionare faţă de cutumele mediului nostru academic au dispă-rut din varianta agreată, deocamdată, de Parlament. E vorba despre articolele care consfinţeau dreptul tinerilor de a conduce doctorate (acum trebuie să fii întîi profesor plin), care aboleau criteriul „vechime“, care limitau numărul doctoranzilor îndrumaţi de un profesor, care le interziceau rectorilor funcţiile politice, care impuneau pensionarea la şaizeci şi cinci de ani, cu posibilitatea continuării doar în regim de plata cu ora, şi altele asemenea. Nu ştiu ce soartă a avut (are?) articolul referitor la schimbarea tipului de finanţare. Oricum, e clar că parlamentarii de orice extracţie şi culoare nu au prizat tocmai acele măsuri care aveau darul să cureţe un pic viaţa academică şi să facă mai uşoară afirmarea oamenilor de valoare în învăţămînt şi cercetare. […]
Deci asa, dle L. Ornea! PDL si Funeriu sunt bonjuristii nostri de azi, modernizatorii si europenizatorii statului! Ei or sa ne modernizeze cu anasana, impotriva democratiei si cu pretul coruptiei! Pagube colaterale, de! Am inteles, noi suntem poporul cel prost, bine ca sunteti dumneavoastra europeni si destepti si ne imbranciti pe calea cea dreapta! E foarte grav ce spuneti! Adica vine cineva din afara si decide ce e mai bine, dupa care implementeaza cu forta ce a decis, ca democratia, dumneavoastra ati spus-o, actioneaza ca o frana! Sincer, nu credeam sa citesc in Observator cultural o asa profesiune de credinta antidemocratica venita de la un om inteligent ca dvs!
Nu dle, Romania bonjuristilor nu era un stat democratic, si daca pretul reformei asa cum o intelegeti este sacrificarea democratiei va spun mersi, dar nu servesc!