Ce se mai poate salva din Bucureştiul istoric? (Galerie foto case București)
- 04-02-2011
- Nr. 561
-
Nicuşor DAN
- Actualitate
- 4 Comentarii
Opinia majoritară este că societatea civilă poate face puţine lucruri în Bucureşti, lupta cu reţelele imobiliare oculte fiind dinainte pierdută. Textul de faţă încearcă să arate contrariul, fiind o recapitulare a ce poate să facă o organizaţie cu resurse extrem de limitate, cum este Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Ajunşi aici, cititorul va fi îndemnat să se alăture, cu mijloace personale sau materiale, poziţiei deja cîştigate. Estimăm că resursele umane şi materiale ale societăţii civile în Bucureşti trebuie să ajungă la a fi de 15-20 de ori mai mari decît cele actuale, pentru a putea acoperi segmentele importante ale locuirii oraşului şi pentru a avea ponderea optimă în relaţia cu autorităţile. Succese legislative 2009 adusese organizaţiilor de urbanism-patrimoniu-mediu o mare victorie prin schimbarea Legii urbanismului, în urma unei lupte mediatice de 2-3 luni cu majoritatea primarilor. În linii mari, interzicerea construirii de clădiri de 6 etaje în cartiere de 2 etaje. 2010 nu a fost la fel de spectaculos, dar miza a fost importantă. Au fost două tentative de schimbare a legislaţiei spaţiilor verzi urbane, astfel încît să se permită construirea pe spaţiile verzi. În mai 2010, Comisia de Amenajare a Teritoriului din Camera Deputaţilor a introdus neanunţat pe ordinea de zi […]
s-a reusit, in instanta, stoparea lucrarilor la monstrul ilegal de pe str. Eminescu.
Nu doar Oprescu e vinovat!
Sa recitim un pasaj din articolul domnului Nicusor Dan:
„Într-o ţară normală, Ministerul Culturii ar fi fost primul care ar fi reacţionat la aceste abuzuri. La noi, Ministerul a fost complice. S-a făcut a nu observa că nu a avizat niciodată proiectul. A declasat trei monumente fără să consulte secţiunea de specialitate a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Săptămîna trecută, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, cel mai înalt for profesional în protecţia patrimoniului, a solicitat oprirea demolărilor în zona Berzei pînă la clarificarea situaţiei monumentelor istorice din zonă. Ministrul a trecut peste decizia Comisiei şi a permis semnarea avizelor de demolare pentru alte 30 de clădiri.”
L-am admirat intotdeauna pe Nicusor Dan pentru staruinta de a apara casele de patrimoniu ale Bucurestiului. Din imaginile pe care le-a pus la acest articol, rezulta ca au pierit, numai in ultimele luni, o sumedenie de case. Cine raspunde? Primarul – impleticit la vorba si la minte – Oprescu, palidul ministru Kelemen Hunor? Sa fim seriosi! Nimeni n-are de gand sa apere patrimoniul, toti se gandesc la bani, la tunuri imobiliare. Iar in zona Buzesti-Berzei nu va mai fi nimic care sa aminteasca de vechiul Bucuresti. Doar Nicusor Dan si „Observator cultural” vor mai avea imagini. De arhiva!
a fost tot timpul un tip comod, chiar si cind era un biet secretar de stat proaspat aterizat din provincie, dupa alegerile din 1996. Asa ca nu e de mirare ca putin ii pasa de ce se-ntimpla cu monumentele.
Oricum, felicitari asociatiei Salvati Bucurestii pentru inteligenta pe care o arunca in joc si care poate contracara mirsavia cirnatarilor travestiti uneori chiar in arhitecti „respectabili”.