„Instinctul rebel antiierarhic și antiinstituțional trăiește“ (I)
Interviu cu G.M. TAMÁS
- 01-06-2011
- Nr. 577
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 7 Comentarii
Filozoful maghiar Gaspar Miklos Tamás, care semnează și este cunoscut în mediile publicistice și universitare, ca G.M. Tamás, s-a aflat săptămîna trecută la București, în cadrul proiectului Conferinţele CriticAtac, iniţiate de CriticAtac în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert România. G.M. Tamás a susținut două conferințe: una la Fundația Titulescu (Scrisoare către prietenii români. Zece ani mai tîrziu) și alta, a doua zi, la SNSPA (Noul război civil european). Două conferințe extreme de incitante, care au conținut cîteva afirmații tranșante, valabile, în opinia lui G.M. Tamás, peste tot în lume : „sentimentul de a fi neputincios“, „criza forței de muncă“, „un Stat slăbit, văduvit, luat cu asalt de revendicări fără precedent“, „delegitimarea grupurilor de bugetari, pensionari“ considerați „paraziți, leneși“. G. M. Tamás spune că stînga și-a pierdut avantajul moral al „demnității egale“ prin „delegitimarea unor grupuri“. În timp ce dreapta apără ceva ce există – individul –, stînga nu se mai întemeiază pe nimic real, natura capitalismului s-a schimbat, constatîndu-se, în opinia lui G.M. Tamás, că a dispărut „comunitatea civică“. Astăzi, majoritatea populației „lucrează mult prea mult și cîștigă mult prea puțin“. Cei care văd acest lucru sînt ademeniți cu burse, granturi, funcții și pierd din vedere „egalitatea morală a cetățenilor“. […]
Franchement, si vous êtes impressionnés par cet entretien à 3 francs 6 sous, cela veut bien dire que l’esprit critique est en mort clinique. Ajoutez à cela : Marx est un crétin parce qu’il n’a prévu le goulag, plus quelques contre-faits marquants comme Zizek est sans substance (il faut vraiment n’avoir peur de rien) et la boucle est bouclée.
C’est désolant.
@) Ovidiu Simonca
Poti sa fii de acord sau nu cu Tamas, poti fi cu unele lucruri in acord si cu altele in dezacord, dar macar are substanta. Ceea-i ce-i lipseste complet clovnului intelectual de stinga Zizek, facut mare vedeta de media si intelectualitatea stuingista occidentala. Da, cu Tamas, macar poti avea un subiect de discutie in comun.
@ Camelian Propinatiu
Isus fiul lui Dumnezeu a prorocit Inchizitia? Dar cruciadele?
Ca român, capacitatea tranzactionala al dlui Gaspar Miklos Tamás iti este familiara si nu te miri decât ca nu accepta un fapt evident: Marx a fost cel mai mare bou din istoria umanitatii, deoarece gândind pe documentatia uriasa din Reading Room of the British Museum n-a anticipat ca din Dictatura Proletariatului se va naste Gulagul, adică Stagnarea.
1. Interviul este, intr-adevar, atat de interesant, incat trebuie regretata optiunea pentru publicarea lui in doua numere diferite ale revistei.
2. Dl Tamas vorbeste la un moment dat, folosind persoana I-a plural, de o „combinatie de naivitate si de cinism”. Impresia pe care o lasa este insa a unui analist care dispretuieste naivitatea mai mult decat orice, avand fatza de cinism o atitudine mult mai ambivalenta (ca sa nu zic toleranta).
3. Asa se face ca, daca n-ar fi intrebuintat in final expresia „ca bun marxist”, intreaga analiza a consecintelor
„revolutiei neo-conservatoare a ultimilor 50 de ani” ar fi putut fi, cu mici retusuri, foarte bine atribuita si unui reprezentant al gandirii neo-conservatoare (eventual in curs de depanare a unor confidentze „off-record”).
4. Intrebarea d-lui Simonca asupra motivelor delegitimarii „institutiilor” era perfect logica, iar raspunsul d-lui Tamas („[Pentru] ca n-au valoare”) – mai mult decat dezamagitor. (Chiar si fara continuarea „Nici eu nu le recunosc, cred ca sunt de rahat” – introducand, in buna traditie marxista, argumentul propriei convingeri si un adjectiv de maidan pentru a fortza respingerea eventualelor indoieli.)
5. Sunt curios in ce masura „ultimele 20 de minute” ale interviului ne vor ajuta sa distingem pozitia personala a d-lui Tamas cu privire la „morala” tendintzelor pe care le descrie in aceasta prima parte a interviului, precum si pronosticurile d-sale asupra evolutiilor posibile in viitor.
Va multumesc, domnule Niciporuc.
Ce-o sa mai spuneti dupa partea a II-a a interviului?!…
Daca n-o sa va placa, va rog sa nu va feriti sa o spuneti sau sa o scrieti.
M-am bucurat ca am putut transcrie si publica in „Observator cultural” ambele interviuri, pe care le-am facut la sfirsitul saptaminii trecute: cel cu istoricul polonez Adam Burakowski, si cel cu filozoful maghiar G. M. Tamas. Din interviul cu G. M. Tamas au ramas de transcris circa 20 de minute de inregistrare; va fi, cum am anuntat, o continuare in numarul viitor.
Il felicit pe D\’l Simonca pentru acest interviu exceptional!