MUZICA. Ausonia explorează Transilvania barocă
- 03-06-2011
- Nr. 577
-
Theodor E. ULIERIU-ROSTÁS
- Arte
- 3 Comentarii
În seara de 20 mai a avut loc, la Sala Auditorium a MNAR, ceea ce poate fi considerat evenimentul muzical șoc al acestei primăveri bucureștene. Ansamblul Ausonia, sub conducerea clavecinistului Frédérick Haas și a violonistei Mira Glodeanu, a oferit publicului, la o zi după premiera absolută din cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Cluj, un recital de muzică barocă recent descoperită în arhivele de la Sibiu, sub titlul Ausonia in Transylvania. Ansamblul Ausonia și-a cîștigat de aproape zece ani un renume de explorator și interpret de primă importanță al muzicii baroce, în general, și al repertoriului francez al secolului al XVIII-lea, în special. În linia acestei vocații franceze, ansamblul Ausonia și-a construit o discografie substanțială, din care mă voi limita la a menționa albumul dedicat sonatelor pentru vioară și bas continuu ale lui François Francoeur (Amans, voulez-vous être heureux?, Alpha 076) și prima înregistrare a operei Zélindor, roi des Sylphes de Fr. Rebel și Fr. Francoeur, inclusă în somptuosul set 200 ans de musiques à Versailles (2007). Cu astfel de precedente, orientarea ansamblului Ausonia spre spațiul transilvănean vine ca o foarte plăcută surpriză – și, de la bun început, vocația ansamblului pentru explorarea repertoriilor inedite a dat roade. […]
… iar autorul vă mulțumește pentru reacțiile dumneavoastră! Semnificațiile multiple ale acestui proiect sunt, într-adevăr, bine puse în context de articolul d-lui Bran din Le Monde.
În aceeași ordine de idei, ar trebui amintit și proiectul ”Codex Caioni” al ansamblului XVIII-21 Le Baroque Nomade de acum câțiva ani: un demers important în premisele sale, chiar dacă realizarea sa a lăsat multe întrebări fără răspuns.
@) Daniel StPaul
…aveti dreptate! cum aveti dreptate si la postarea la articolul dlui Ornea. Si eu am o veche slabiciune pentruu cartile de popularizare a stiintei, ba chiar, cind sint mai in forma, si fata de cele de filosofiei a stiintei si epistemologiei. Ma bucur sa va simt aproape in aceste privinte. Bun, despre muzica nici nu mai spun! Multumiri si pentru link.
Si uitasem – luat cu gindurile mele, uitasem sa felicit autorul!
Remarcabila, reconfortanta si inaltatoare aventura artistica, multumiri pentru semnal. Si, chiar asa, mai vrem!
Complementar subiectului, a se vedea si la „vecini”:
http://www.lemonde.fr/culture/article/2011/06/04/la-musique-baroque-identite-roumaine_1531884_3246.html