Remember: România lui Ceaușescu
- 09-09-2011
- Nr. 591
-
Şerban RĂDULESCU-ZONER
- Focus
- 3 Comentarii
Doamna ministru Elena Udrea are ideea „originală“ – ca să nu spun „periculoasă“ – de a organiza traseul turistic „pe urmele lui Ceaușescu“, pentru vizitatorii străini ai României. Vizita ar urma să înceapă de la casa din Scornicești, unde s-a născut Nicolae Ceaușescu, alături de cei nouă frați ai săi, apoi ar continua la sediul CC al PCR, cu intrarea în celebrul balcon de unde dictatorul își rostea discursurile, tot dînd din mînă; vizitatorii ar urca apoi pe acoperișul aceleiași clădiri, de unde dictatorul a fugit, împreună cu „sinistra“ sa soție, Elena, spre Târgoviște, cu elicopterul. În fine, traseul turistic proiectat de doamna ministru Udrea ar urma să se încheie cu vizitarea cazărmii din Târgoviște, locul unde cuplul dictatorial, după un simulacru de proces, a fost ucis, în ziua de Crăciun a anului 1989. Era sfîrșitul loviturii de stat prosovietice (gorbacioviste) ai cărei inițiatori au fost Ion Iliescu și Silviu Brucan. Casa de la Scornicești a fost aranjată și dichisită de Ceaușescu, pe cînd era atotputernic. Nu putea să arate astfel o casă de țărani săraci, cu 10 copii. Eu nu am vizitat-o, în schimb am fost la Hobița și am văzut casa mizerabilă în care s-a născut faimosul sculptor […]
Neuitarea este firesc sa existe. Nu pentru ca cineva ar avea nevoie de razbunare, ci pentru ca raul sa nu se mai repete. Sunt necesare multe reamintiri, asa incat comunismul sa fie inteles si de cei care nu l-au trait, dar si de cei care l-au trait fara sa traiasca. Pentru ca oricine a lacrimat pt incultura de atunci ar trebui sa aduca marturie. Comunismul a distrus constiinte, vieti, vise. Ce ai putea sa regreti din el?
DefinitieWikipedia a „genocidului”: ” exterminarea intenţionată (deliberată) a unei comunităţi (a unor grupuri) naţionale, etnice, rasiale sau religioase” . Definitia mi se pare perfecta pentru ceea ce s-a intamplat in Romania comunista (RPR, mai apoi RSR) cu urmatoarele grupuri si minoritati: intelectualii proveniti din randurile burgheziei interbelice (Bildungsbürgertum), ofiterii superiori ai armatei romane, chiaburii, sasii si svabii ardeleni si banateni care au disparut ca, comunitate dupa 800 respectiv 300 de ani pe teritoriul actualei Romanii, evreii romani (idem). Lista acestor grupuri ramane deschisa…As crede ca a fost totusi vorba de genocid.
Ma intreb cum au supravietuit romanii unui asemenea „genocid”… Din cele descrise de autor (retorica de inceput al ultimului deceniu din secolul trecut) s-ar spune ca in Romania supravietuirea a fost o mare performanta intre 1965-1989. Sensul cuvintului genocid este acela de crima in masa insa conform autorului statul la coada e genocid, la fel si interzicerea avortului si chiar locul de munca. Interesant… Interesant cum Observatorul Cultural se descalifica publicind asemenea texte propagandistice care nu au nici o urma de cultura. E incredibil cum nici macar dupa 21 de ani nu se poate scrie cu detasare despre ceea ce a fost RSR cu bune si cu rele.