BIFURCAŢII. Prezumţia de vinovăţie în universităţi. Cîteva exemple
- 04-11-2011
- Nr. 599
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 2 Comentarii
Sîntem în plină perioadă de contractare a granturilor de cercetare cîştigate în urma recentei competiţii. În echipe pot figura şi cercetători care nu lucrează în instituţia directorului de proiect. Unii dintre aceşti membri „din afară“ au fost nominalizaţi ca atare de directori în propunerile făcute. Acum, ei trebuie angajaţi temporar, pentru durata derulării grantului, în instituţia directorului. Normal ar fi ca aceşti oameni să fie angajaţi automat, pe baza unei hîrtii semnate de directorul de grant (sau de mentor, în cazul studenţilor postdoctoranzi) prin care se angajează să-i plătească salariul din grantul său. Dar legea spune că orice angajare se face prin concurs public, anunţat pe pagina de web a organizatorului etc. Public, adică se poate înscrie oricine. Cum să intre oricine într-o echipă hotărîtă deja de un director care, între altele, aduce banii respectivi? Atunci cînd e vorba despre cercetători postdoc, care vin cu banii lor, ridicolul e şi mai mare. Sînt puşi să concureze pe un post, deşi au cîştigat grantul. Serviciile de resurse umane nu vor să ştie, „aplică legea“. O fentează, de fapt. Pentru că definesc postul în aşa fel încît să nu poată fi cîştigat decît de cine trebuie, ştiu şi ei că ar fi […]
Nu inteleg ce va revolta? Notiunea de \”student\” vi se pare denigratoare? Asta vi se pare a fi \”problema\”, lipsa de respect pentru o titulatura?
Domnule, cercetătorii sau cadrele didactice angrenate într-un program postdoctoral (spun „sau cadre didactice” pentru că în lume mai există și programe postdoctorale cu activitate preponderent didactică) nu sunt „stundenți”. Sunt specialiști în domeniul lor, doctori în științe sau filozofie, etc., nu mai sunt demult studenți. Fie, unii nu primesc salariu ci burse. Dar asta nu-i face studenți. Trebuie să vă schimbați atitudinea față de această categorie socio-profesională. Arătați puțin respect pentru calificările lor.