După 15 ani
- 03-02-2012
- Nr. 610
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- CONFESIUNI
- 8 Comentarii
Pe 2 februarie 1997, în numărul 354 al Adevărului literar şi artistic apărea o cronică semnată de un nume nou, I mean, nemaiîntîlnit în paginile revistei. Tînărul era masterand la Literele bucureştene, debutase în Contemporanul-ideea europeană şi publicase cîteva texte în Caiete critice: dar visul lui era să fie un cronicar literar ca Nicolae Manolescu şi un profesor universitar ca Eugen Simion. Valeriu Cristea, tatăl adoptiv al tînărului (şi cel care i-a citit şi i-a comentat în privat primele încercări critice), fusese atacat în România liberă de un nume oarecare; iar în Adevărul literar şi artistic, C. Stănescu scrisese un comentariu de solidarizare. Criticul atacat l-a sunat pe criticul solidar, coleg de generaţie „şaizecistă“, pentru a-i mulţumi; iar la finalul conversaţiei (la care junele masterand asista înfrigurat), criticul atacat l-a întrebat pe criticul solidar dacă n-ar vrea să-l încerce pe un tînăr care vrea să facă şi el critică literară. Criticul solidar a spus imediat da, fără vorbele de prisos şi „strategiile“ ocolitoare ale altora; iar în săptămîna următoare, masterandului i-a apărut în Adevărul literar şi artistic prima cronică, despre o carte cu un titlu ce serveşte incipitului de acum: Confesiuni violente de Nicolae Breban. Fără această întîlnire decisivă […]
niciodata nu a fost mai clar cum se construieste o cariera in Romania, cu ajutorul coledzilor \”solidari\”, fara nici o concurenta din partea tinerilor care nu au parintii in pozitii bine plasate… Ne mai miram?
In care societate se apreciaza modestia? Un prieten indian mi-a spus odata ca este privit cu ingaduinta umflarea in pene in societatea indiana. In America reclama poate sa te promoveze. Traind sub marele conducator n. Ceaus…. nu puteai decat sa te molipsesti dar sa n’o arati pana ce a murit c.
Dimpotriva, stimati domni „adi schiop & Daniel Trifu”, dimpotriva. Un sentiment de prospetime spirituala, ludica, de infinita incredere in cei ce-l citesc in primul rand, imi dau aceste notatii alei lui DCN – o iubire de sine, da, desigur, dar si un dar pentru noi, cei carora li se marturiseste, in sensul cel mai pur si inviorator al termenului …o sinceritate care ma surprinde extrem de placut…
Va fi inteles toata lumea ca ma refeream la George Ivascu pt. RL. si la B. Elvin pentru Lettre int.
pentru acest omagiu pe care il aduci dlui C. Stanescu. Intr-adevar, el este unul din acei stalpi ai unei culturi, discret, tenace, abil, nuantat, care sprijina esafodajul fragil al constructiilor de idei care ar zbura fara fumdament in absenta unor asemenea oameni (cum era, intr-un fel, B. Elvin pt. RL). Din acest esafodaj anonim fac parte cititorii, la fel de tenace inru spirit, ca si C. Stanescu pentru echilibrul, ritmicitatea si obiectivitatea unei actualitati literare. Suntem cu totii – oameni precum C. Stanescu sau cititorii care sustin viata interioara a unei cronici saptamanale – stalpii vietii noastre culturale ! La care voi, tu sau altii, suntteti „actori” (sau „actanti”, daca vrei) ai scrisului literar.
Pacat doar ca revista Observator cultural, pe care o credeam serioasa, publica aberatiile acestei personalitati autogonflate. Ceea ce vede toata lumea, domnule Cristea-Enache, e ca n-aveti pic de masura in ce priveste imaginea dv. despre sine.
Spuneti:Oana Matei de la fosta Românie literară
A disparut Romania literara?
\”sunt bomba bombelor / bosul bosilor / capul mafiei / cu mine sa nu te ei\” (sorinel pustiul) de mult n am mai citit un articol in care cineva sa se laude atat de deschis, fara urma de autocenzura si simt al ridicolului. e incredibil articolul asta, de mult n am citit ceva atat de deplasat si de grandoman.