BIFURCAŢII. Criză. De subiecte
- 19-07-2012
- Nr. 633
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 8 Comentarii
Știți cum sînt zilele acelea negre în care nimic nu iese, în care totul pare inutil, în care de orice te apuci, se-alege praful. Așa e duminica asta de 15 iulie, în care încerc să scriu „Bifurcația“ pe care o citiți acum. One of those days. Despre ce să scriu? Are rost să mai glosez și eu despre plagiatul lui Ponta? Evident că nu. Mai ales că, atunci cînd va apărea „Bifurcația“, Comisia de Etică a Universității din București se va fi pronunțat deja (ador viitorul anterior!), așa cum a promis. Că doar nu s-o face de rușine, doar n-or să facă de rușine Universitatea din București. La urma urmei, e simplu: au de constatat că, în teza respectivă, există un număr de pagini copiate din alte surse și incorect declarate (le știți, au apărut într-o mulțime de locuri). Atît. Nu cred că se vor codi să afirme sub semnătură ceea ce vede oricine. Ce se întîmplă apoi nu mai e treaba lor. Ei, membrii Comisiei de Etică a Universității, nu trebuie decît să constate evidența și s-o afirme. E treaba altora să decidă dacă această constatare are valoare juridică sau nu. E treaba membrilor comisiei de doctorat să explice […]
chiar ca un \”neica nime\’ \”, unora dintre cei de mai sus *cam asha*: aceasta \”petite ordure\”, numita Andronescu, mda, e *chiar Ministrul Educatziei*, chiar aia care ni spunea, *imediat dupa instalare* ca va fi curata &corecta, sa-shi baje coada-ntre picere &sa sa duca dracului, ca ne manjeshte onoarea (mde, noua, catorva, alora care-au lucrat la o teza 5-8 ani, di pe la o shcoala generala, pa vremea lu\’ ceashca) cu *rahat*.
N-am &face altceva decat de-o umple-o cu noroi vara asta, ca mi-s p-acasa, pan\’ conced. Uite, am &io o distractzie…Shi, rad cu *fundu* da ea. Da\’ ia s-o luam noi &pa ea pa la puricat? Io mi-s pa la tzara, n-am mijloace, da zau: *ia s-o luam pa ea pa la ochi, pan\’ crucea lunetei?* Ca *nu dijeaba poarta ea grija plagiatorilor?
O vara placuta (ca mie-mi va fi),
Nea Marin
Cu o singura rezerva (recomandare): sa nu supraaprecieze rezervele de umor si de inteligentza ale cititorilor domniei sale, care atunci cand se simt complet depasiti de nivelul discutiei reactioneaza precum forumistii-comentatori ai articolului de fatza, cu o singura exceptie – unul mai spiritual si mai bine crescut decat altul!
Exempli gratia: oare cati dintre aceisti distins preopinenti si-au batut capul pentru a intelege ironia subiacenta celor trei „propuneri legislative” facute de dl Ornea in scopul optimizarii practicilor judiciare autohtone?…
Domnule Marescu,
1) Chiar credeti ca, dupa 45 de ani de educatie necinstita (1945-1990) si 22 de ani de educatie \”aberanta\”, numai autonomia universitara va reusi in doua decade sa impuna o evaluare corecta a valorii cercetarii universitare ? Aveti macar un singur exemplu de concurs la o universitate romaneasca cu mai multi candidati pe un singur post in care a castigat cel mai bun ? Dar la tezele de doctorat cand candidatul la titlu concureaza doar cu el insusi si cu rezultatele sale ? Exact pentru a determina obstea academica sa evalueze corect este
necesar un astfel de consiliu CNATDCU, cel putin pentru
doua decade pana cand autonomia universitara nu va mai produce astfel de \”hotii\’ (sau macar acestea sa fie rarele exceptii …). In plus, componenta acestui consiliu este intr-adevar una de cercetatori de elita (puteti verifica singur pe internet in diverse baze de date academice).
2) In zilele noastre totul s-a \”globalizat\”, mai ales stiinta si cercetarea (chiar si in domeniile socio-umaniste). Este firesc sa se pronunte oricine (deci si autori straini in reviste straine) despre lucrari de doctorat, de cercetare; mai ales o revista de top ca Nature ! Si apoi, nu oricine \”apare\” in Nature …
3) Chiar si in lipsa de subiecte, Liviu Ornea scrie bine si
sper sa nu asculte sfaturi de genul celor date de dumneavoastra sau alti comentatori !
1. Sa zici ca n-ai subiecte cu o saptamina inainte de o data electorala destul de disputata, e totusi un
„bias”. E decent sa expui pro sau contra, daca tot esti in cetate, ori sa scrii despre cu totul altceva, facindu-te ca nu vezi, dar sa sugerezi, prin complement, o superioritate fata de tot si toate cele date momentului, nu-i frumos, ca si asa sintem prea multi destepti exhibati in tara asta.
2. Daca totusi domnul Ornea chiar nu gaseste subiecte, poate ar fi cazul sa abandoneze rubrica. Nu zic, e interesant ca un nene cu meserie pozitivista sa scrie intr-o revista culturala, dar s-or mai fi gasind vreo zece capabili in toata tara, iar Observatorul poate organiza un concurs decent de CV si competente.
3. Eu cred ca ar fi subiecte ce necesita analiza de detaliu intelectualo-matematic. Se incumeta domnul Ornea, sau lasa pozitia libera?
E.g.
3a. De ce comisia ex-cnadtcu a fugit direct la „Nature” cu detractarea si nu a deliberat intii in tara si sa se fi dus apoi mai departe, daca ar fi fost oprimati aici? Fara indoiala, Ponta a plagiat, dar procedura ma ingrijoreaza: daca si teza mea ar fi intii pusa la vreo gazeta pe perete straina si apoi voi fi judecat cum trebuie? Nu ma intereseaza inversiunea asta nici daca ar fi sa ma dea la „Asa da!” Are domnul Ornea pareri ori contra-argumente? Plagiatul e clar. No problem! Ce ne facem cu calitatea morala a comisiei, data fiind a naibii de ciudata procedura?
3b. Mie imi pare ca acest CNATDCU e o institutie politist-artificiala, care stirbeste autoritatea universitatilor de a elibera ele insele titlurile. Da, e multa caracuda, o filtrare se impune, vor zice progresistii. Eu zic ca e o militie care serveste mecanic, inhibind principiile subtile ale stiintei si spiritului. Cu ceva rabdare, care e suportabila chiar si la nivelul a una-doua decade, data fiind miza, simpla competitie intre universitati ar fi reglat mai natural debitul si calitatea diplomelor si asta e calea pe care au urmat-o si vesticii. Nu cred ca trebuie sa se duca un absolvent din Ohio la Washington, sa capete voie sa se faca un doctor, colo, cit de prost, cu nevasta si copii. Si apoi, in tarile unde au fost scandaluri de plagiat cu politicieni, nu comisii din acestea au reglat situatia.
3c. O chestie care ma roade rau: in dezbaterea Basescu-Geoana de la ultimele alegeri fraza „ha,ha,ha, il vezi pe Cocos postas?” ma intriga si nu ii gasesc nici acum miezul adinc sau oficial. Poate domnul Ornea ne explica sensul ei, iar daca nu ii da de cap, poate inclina a accepta ca un presedinte vorbind in dodii cam trebuie saltat, chiar si nitel cam brusc.
Zic si eu, nu dau cu paru’!
PS
Daca domnul Ornea nu a gasit oportun pina acum (nici o problema in asta!) sa intre in problematici de gen Basescu-Flota, Videanu-Borduri, poate nici nu-i decent sa le expuna in contrapunct de persiflare, pentru ca exista o anumita probabilitate ca aceste teme sa aiba legitimitatea lor.
Asa este, fara Ornea am fi orfani.Textul este magistral. Mai bine nici ca se putea. Domnul Ornea nu este, precum Crin Antonescu, un mediocru cu tupeu, el este farul nostru calauzitor.
Nu ma pot opri, in dezacord cu mult prea pornitii mai-sus-vorbitori, sa-l felicit pe domnul Liviu Ornea pentru acest text atat de bine scris, dintr-un echilibru care, il asigur, se transmite. Revista de fata ar fi saraca fara rubrica dumnealui, atat de bine urata de catre niste forumisti constanti in violenta. O spune un cititor care nu s-a transformat in forumist ca sa-si spuna aprecierea de fiecare data cand a citit si i-a placut – o spune acum.
Propun ca, in buna traditie a familiei, domnul Ornea sa scrie despre Constantin Noica!
Am o sugestie: se poate scrie despre”nimic”. Sau daca nici asa nu merge se poate sa nu se mai scrie. Nu cred ca ar plange prea multi. In plus, „forumistii” devin someri. Asta in caz ca, de fapt, nu se scrie pentru contravaloarea articolelor publicate. Atunci se poate intelege: familie mare, remuneratie dupa buget tot mare (insa nu strica sa fie si mai mare).