Ziua cea mai lungă a ţinut numai trei ore
Traian Băsescu redevine preşedinte al României
- 24-08-2012
- Nr. 638
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Focus
- 10 Comentarii
Marţi, 21 august 2012, verdictul în privinţa referendumului din 29 iulie a fost pronunţat în mai puţin de trei ore. Curtea Constituţională s-a întrunit în această dimineaţa, la ora 10.00, şi înainte de ora 13.00, s-a anunţat că referendumul este invalidat, cvorumul nu a fost întrunit, iar Traian Băsescu a redevenit preşedinte al României. Deşi Curtea Constituţională a cerut la prima întrunire (cînd decizia s-a amînat) date noi privind listele electorale permanente, decizia s-a pronunţat tot pe baza rezultatelor anunţate de Biroul Electoral Central. Într-un comunicat al Curţii Constituţionale se precizează că, întrunită în şedinţă, Curtea Constituţională „confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise pe listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns DA la întrebarea «Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?», iar 943.375 (11.15%) au răspuns NU“. Mai departe, în acelaşi comunicat, Curtea Constituţională „constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr. […]
E clar: daca USL vrea sa piarda alegerile din toamna, sa-l asculte pe Voiculescu! Un nou referendum in octombrie/noiembrie este exact „motul de pe tort” pentru USL. Cu Basescu intr-o noua campanie, USL va ajunge acolo unde nu si-a dorit niciodata: sa piarda alegerile. „Dom’ profesor” e tare!
Intai: au acceptat cvorumul! De ce n-au initiat – imediat dupa suspendare – o lege de anulare a cvorumului? Au dat o ordonanta, de la Bruxelles li s-a spus ca nu e bine cu ordonante… Si au acceptat legea pedelista, semnata de insusi Antonescu. Suspendarea a fost pe 6 iulie, intr-o zi de vineri, luni – prelungeau sesiunea extraordinara, votau o lege fara existenta cvorumului si erau asigurati, Europa nu avea ce protesta, existau recomandarile Comisiei de la Venetia. Din pacate, Antonescu era dornic sa ajunga la Cotroceni nu sa gandeasca stategia pentru referendum. In timpul campaniei, au fost reactivi la ce zicea Basescu, le-a lipsit gandirea proprie, initiativa. Zicea Basescu ceva din garaj, sareau toti… nu asa se duce o campanie, sa reactionezi toata ziua-buna ziua la ce zice basescu. Cand ii raspundeau lui Basescu ii amplificau mesajul, acesta se rostogolea inca o data.
Doi: au acceptat pe nemestecate cifra de 19 milioane pentru cvorum. Si n-au facut deloc mobilizare, cu exceptia Olteniei (unde s-a plusat cam la limita/ peste lege). In judetele moldovei de ce n-au iesit mai multi la vot, acolo unde, de obicei, la alegeri, PSD este in avantaj?
Trei: au neglijat electoratul maghiar, antonescu si ponta n-au avut niciun mesaj pentru electoratul maghiar. sunt si ei cetateni ai Romaniei, basescu era, si pentru ei, un presedinte de inlaturat. Ati auzit vreun cuvant catre electoratul maghiar? Tacere, tacere adanca. Antonescu s-a dus la un miting la Timisoara (!). Nu timisoara era miza, acolo USL n-are aderenti prea multi, trebuia mers in locurile unde scorul era egal, unde puteai sa aduci noi voturi, nu la timisoara… De ce nu la Sibiu? De ce nu la Targu Mures? De ce nu la Arad? De ce nu la Alba Iulia? De ce nu la Brasov? De ce nu la Sfantu-Gheorghe? Transilvania a fost pierduta, iar marilor strategi de campanie – in primul rand, Bogdan Teodorescu – le-a intrat fumul in ochi si n-au gandit o strategie pentru atragerea electoratului transilvanean, lasat pe mana basistilor. Antonescu este comod, dar putea sa-si puna ceasul sa se trezeasca mai dimineata si sa umble prin Transilvania, sa-l vada lumea, sa-l asculte, ca si Transilvania e tot Romania…
Patru: n-au avut „intrari” in zona diplomatiei germane si in SUA. N-au lucrat spre Comisia Europeana, Ponta a fost la Bruxelles ca un umil copil de trupa, Barroso l-a invartit cum a vrut, Ponta, cum se zice in popor, „s-a dus bou si s-a intors vaca”.
De ce n-a fost folosit Johannis, primarul Sibiului, pentru deschiderea usilor spre Germania? In America, Tismaneanu era pro Basescu si probabil ca a fost consultat de la nivelul Departamentului de Stat. Ce personalitate (diplomatica) a folosit USL pentru relatia cu Statele Unite? Pe nimeni…
Cinci: consilierii USL (Bogdan Teodorescu, Sorin Rosca Stanescu, Daniel Barbu etc. etc.) erau interesati de lozincile de pe pancarte, nu de relatiile externe. S-au complacut in nimicuri. Andrei Marga, pana a fost schimbat, nu stia pe ce lume traieste, n-a dat un mesaj Occidentului, n-a facut lobby, a fost mos tagarta…
Sase: Antonescu a fost infatuat si increzut. in PNL nu s-a facut un „sfat al batranilor”. Calin Tariceanu, Varujan Vosganian, Renate Weber etc. au fost tinuti pe tusa. Ludovic Orban, prezent aseara la Romania TV, a fost convingator, dar in campanie nu s-a bagat. S-a mizat pe grupul de la Iasi (Fenechiu, Adomnitei – impopulari), pe Dan Sova (scos in fata prea mult dupa declaratiile sale imprudente privind Holocaustul), pe Mihai Voicu (un soricel stors de vlaga).
Sapte: in PSD, Ion Iliescu putea fi rugat sa taca. Pur si simplu. mosule, ce tinar esti, vorba cantecului, dar acum nu te baga… Mazare, la fel: esti baiat simpatic, dar enervezi, stai cu cadanele tale, dar lasa televizorul si expunerea.
Opt: ce marlan Antonescu, a plecat in vacanta, bunul simt il obliga sa fie prezent la Cotroceni, la predarea stafetei. Chestiile mici fac un mare presedinte. nu e cazul cu Antonescu.
@profesor:la mai bine de 20 de ani dupa Dec.1989,suntem inca 21.5-22 milioane cetateni romani(in tara si in afara)?
Nu cred.
Am vazut/auzit cu totii,cred,staistici despre scaderea natalitatii si cresterea mortalitatii pe meleagurile carpato-danubiano-etc.
Deci,in mod cert sunt mai putin de 18 mil.de alegatori,si sper sa se vada asta la iarna,la alegerile parlamentare.
In acest mod,ar putea sa se micsoreze si nr.de parlamentari,si cel de euro-parlamentari,ca prea multi sunt si acestia,si nu fac nimic.
In rest,pana in 2014,probabil va fi un razboi intre Cotroceni si restul tarii…Daca nu cumva o sa castige alegerile”cine trebuie”,ca Occcidentului i-o fi de-ajuns Grecia,nu mai are timp,bani si chef si ptr.nacafalele romanesti.
Altfel,sa traim bineee!
Pentru van kiparos: 19 milioane plus 3 milioane in
strainatate (din care 2,5 cu rezidenta in tara) dau un
total de 22 milioane (sau 21,5 milioane). Scazand pe
cei sub 18 ani obtineti cifra care va framanta: circa
18 milioane de votanti ! Este prea elementar ca sa nu
fie clar (daca cei plecati temporar, adica cu rezidenta
inca in tara, nu sunt luati in calcul, atunci nu are rost
sa mai fie organizate sectii de votare in strainatate).
Cred ca pricepeti acest calcul elementar si faptul ca
cei plecati temporar au drept de vot ca si ceilalti …
Toate celelalte „zbateri” ale dvs sunt legate de acest
rationament simplu !
1)Poate ar fi bune sa nu mai vorbim despre referendumul din 29 iulie si sa ne concentram cum putem scapa de uniunea ugro-pedelista , cu nasul ei in furaciuni -Basescu , insa este greu de inghitit cifra ce peste 18 milioane de alegatori din listele permanente luata in calcul de CCR si situatia reala. INS anunta in urma cu cateva zile ca populatia domiciliata in Romania este de 19,o43..milioane de persoane . Chiar si dupa evaluarile lui tanti Axinia , care vinde zarzavatuti la taraba , numarul alegatorilor din tara nu poate depasi (incarcat , mult) cifra de 16 milioane , iar in aceste conditii referendumul a fost valid si doar reteaua mafiota a lui Basescu nu l-a validat.Sunt mari semne de intrebare asupra loialitatii fata de adevar , nu fata de politicenii implicati in demiterea lui Basescu ,fata de poporul roman , ca ” fratii ” nostri unguri intra in calcule doar pentru a nu jura cinste Romaniei , dar sa fie mereu la guvernare ,a unora dintre ministrii guvernului Ponta , a unor institutii ale statului , platite din banii publici , dar facand jocurile mafiei basesciene. Ponta , cam prostanac , si-a inchipuit ca I.Rus , la interne , isi va face datoria , mai ales ca nu era strain de domeniul incredintat. S-a inselat ! Pozitia duplicitara a lui Rus a dat peste cap cifra de cvorum . Dar si INS ar fi putut face publice datele pe care le-a anuntat la jumatatea lui august , cand cartile erau facute , inainte de data referendumuilui. Nici externele nu prea au dat in branci cu istetimea. Ba(z)escu ii zice lui Merkel o minciuna , iar externele tac. Despre rolul CCR nu mai avem ce discuta. Cei pusi de Ba(z)escu i-au executat ordinele , iar posibililor opozanti li s-au aratat dosarele de pacate , dar tinute si pazite ca aurul de clica basista.Imi pare rau ca magistratilor corecti din sistem li se leaga de coada tinicheaua unora ca Aspazia Cojocaru , profesor universitar , careia tanti Aglaia de la taraba cu verdeturi ii poate da clasa in materie de limbaj , dar si de coerenta , ca sa nu mai vorbim de asumarea (imi place enorm acest cuvant! Ca si „implementare”.) celor afirmate.
Mopurile basiste de la CCR pozeaza in victime ale nu stiu cui si se plang la Noua Poarta. Sa va fie rusine intretinutilor din lesinatul de ban public!
Furatii referendumului vor avea rabdare pana in noiembrie , ma refer la cei de prin satele uitate de lume , ca cei care sunt prezenti zi de zi in strada , cerandu-i Basescului plecarea , sunt mai grabiti . Si bine fac! Poate ca ar trebui sa blocheze accesu si la Cotroceni si la CCR si la sediile serviciilor , care nu prea au treaba cu interesele tarii , ci doar cu ale camarilei basiste.Asta ar insemna un numar mai mare de protestatari , cele cateva mii care vin in P-ta Universitatii, fiind insuficiente.
2)Am toata stima pentru dl. Neagu Djuvara , insa ma tem ca este cam in varsta ,ceva in plus fata de Mircea Ionescu Quintus . Daca nu sunt actualizate listele permanente in timp util , iar INS nu vine cu datele complete , tare ma tem ca nu scapam de Udre , Videni , Berceni sau Verestoy.Ma intreb daca nu cumva si cifrele ungurilor din Mures si HarCov sunt umflate .
USL n-ar avea mai multe sanse in alegerile din toamna daca Victor Ponta si Crin(utu) Antonescu s-ar retrage?
In PNL sa fie adusi in prim-plan Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian si Neagu Djuvara.
In PNL il au pe Neagu Djuvara,o capacitate intelectuala, istoric credibil.Crin Antonescu il tine pe „linie moarta” pe Neagu Djuvara,ca sa nu-l „concureze”.
USL sunt: prostia, ingamfarea, grosolania si lipsa
oricarei diplomatii politice, inclusiv cu strainii.
Cum ar putea sa fie credibili ? Si cati din cele
7,4 milioane de romani au fost manipulati de USL,
chiar daca sunt cateva milioane care au votat impotiva
lui Basescu fara manipularea USL ? Greu de apreciat;
s-ar putea sa avem o estimare la alegerile din noiembrie.
Cine din USL isi asuma esecul referendumului? sa ai toate parghiile la dispozitie si sa pierzi… firesc ar fi fost ca Antonescu sa se retraga din politica, asa cum a promis. Cota lui ar fi crescut exponential, ar fi fost apreciat daca isi tinea cuvantul.
Putea reveni in 2013 sau 2014, la alegerile prezidentiale (anticipate sau la termen).
refuzul lui Crin Antonescu de a se retrage din politica este expresia politicianista a celui care n-are cuvant, n-are onoare. Crin Antonescu este la fel cu Basescu „demisionez in cinci minute”, sunt aceiasi politicieni fara onoare.
ca acum doua saptamani comentand un alt articol am avut dreptate. Cand minciunosenia, golania, santajul si alte „delicatesuri”au ajuns modul de viata la romani…restul sunt vorbe discutate.Si fiindca veni vorba de Germania, madam Merkel a facut cam cea facut Basescu, a schimbat legea alegerilor federale pentru asi asigura puterea. Dar , si aici intervine un DAR mare, Curtea Germana (care nu-i cotetul de pe Dambovita) a pus-o sa repare „furaciunea”.Asa ca la alegerile care vin acum ,madam Merkel s-ar putea sa se intoarca in vechea Germanie de Est ,de unde a si venit.Pacat, C.D.U. si-a facut-o cu mana lui.
Sa pornesti la lupta fara sa te asiguri de cvorum, liste electorale permanente actualizate si prezenta la vot – mare prostie!
USL a fost „orbit” de Basescu si cei care au fortat suspendarea n-au mai fost atenti la „nimicuri”, adica la cvorum. Acum, in USL e jale mare, dar cred ca toti strategii politici, angajati pe „bani grei” sa duca o campanie reusita, in frunte cu SR Stanescu si cu marele „analist” Bogdan Teodorescu, ar trebui sa-si ia o vacanta! Sunt dezamagit de neprofesionalismul USL.
Pe plan extern: Basescu i-a mancat cu „fulgi cu tot”, USL n-a relationat nici cu Germania – marea tara contributoare la bugetul si politicile UE, nici cu Statele Unite. Marga la Externe – cel mai slab ministru din tot guvernul Ponta, Corlatean la Externe – o catastrofa.