Absența
- 31-08-2012
- Nr. 639
-
Cristian CERCEL
- Politic
- 2 Comentarii
Vara lui 2012 a adus un nou „personaj“ în viața politică românească, căruia nimeni nu i-ar fi bănuit importanța cu ceva vreme în urmă: cvorumul. Cînd este atins, cînd există așadar, cvorumul schimbă totul; cînd nu este atins, cînd rămîne un deziderat, din contră, totul continuă, aparent, în vechile moduri și forme. Pînă la cel de-al doilea referendum de demitere a președintelui Băsescu, cvorumul nu avea cîtuși de puțin importanța pe care acest proces i-a conferit-o. Singura dată cînd s-a mai pus cu adevărat problema atingerii unui cvorum a fost în vremea guvernării Năstase, în cazul referendumului pentru modificarea Constituției. Cum-necum, numărul minim de participanți la vot a fost atunci atins: absența nu era încă mai importantă decît prezența. Vara aceasta, nu doar validarea referendumului uselist pentru demiterea președintelui Băsescu a fost legată de atingerea unui cvorum. Au urmat (și, cine știe, or mai urma) replici în alte contexte. Inițial, Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat act de demisia Monei Pivniceru din lipsă de cvorum, blocînd așadar numirea acesteia în fruntea portofoliului Justiției. În cadrul USL-ului, s-a luat serios în discuție boicotarea ședinței Parlamentului în care urma să fie citită decizia Curții Constituționale: se spera ca neatingerea cvorumului să […]
Păi dacă nu credeți c-aveți pe cine vota, nu vă duceți, dar absențele (mai ales generalizate) n-au cum să fie un semn bun, asta zic.
Draga autorule,
nevasta-mea-i de de parerea ca, asha cum mere trebshoara pan’ Romania, ar trebui sa *nu ne ducem niciodata la vot*, ca sa dam una pasta bot intregii clase politice de la noi.
Cum io tzin, sa shtitzi, la Veta mea (care-i mai dashteapta decat mine, care scriu p-acilea), io va-ntreb: Dvs. ce credetzi? Merita *ashtia* ca noi sa merem la vot pantru a se bashi ei pantru *propashirea lor proprie – rog a nu ma starni, ca v-aduc aminte de *muuulte legi* facute chiar pentru asta?
Numa’ fain,
Nea Marin