Apel către USL
- 12-09-2012
- Nr. 641
-
Claudiu TURCUȘ
- Actualitate
- 11 Comentarii
După vodevilul suspendării și reîntoarcerii la Cotroceni a președintelui Băsescu, guvernul Ponta și-a amintit că lăsase o treabă neterminată. ICR-ul trecuse în vară în subordinea Senatului, iar după pronunțarea Curții Constituționale, întreaga conducere – Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihăieș, Tania Radu – a demisionat. Odată cu expirarea preavizului, cea mai funcțională, chiar prestigioasă instituție românească, atît din punctul de vedere al beneficiarilor (intelectuali, artiști, scriitori, compozitori, profesori), cît și al partenerilor străini, a rămas suspendată. Cum însă mai erau ceva bani de prăduit, vigilența politică dîmbovițeană nu s-a lăsat așteptată. În regulă, am scăpat de politrucul cu papion, de adjuncții lui iubitori de călătorii cu avionul, dar ce ne facem cu șefii filialelor occidentale? Să toace ei în continuare resursele neamului pe programe bizare care nemulțumesc diaspora? Nicidecum. Soluția providențială fu iute avansată. Să le tăiem fondurile! Nici că se putea o hotărîre mai înțeleaptă. Oricum am lua-o, guvernul Ponta a deprins repede strategia „reformei statului“ de la guvernul Boc: tăierea. Sub pretextul că sărăcia trebuie gospodărită în folosul celor mulți, regimul precedent le-a băgat mîna în buzunar bugetarilor ca să le poată da, în schimb, investiții europene administrate de doamna Udrea: patinoare exorbitant de scumpe, bazine de înot nefuncționale, […]
@berenger; @RaduVancu
Merci de erata & distinguo; mi-a scapat `europeni`, gandindu-ma la internationala. Mea culpa.
@cititor 1
Regretele le puteti gestiona dupa bunul dumneavoastra plac. In schimb, daca v-apucati sa aduceti obiectii cred c-ar trebui niscaiva argumente. De pilda:
Nu a fost Boc cinic & slugarnic?Nu e Ponta un
plagiator (nu stiu la cine va referiti cand scrieti c-ar fi stupid? Nu e Occidentul ipocrit? Nu e Mihai Gadea precar cultural? Nu sunt acestea evidente?
Eu vorbesc in articol despre altceva: posibilitatea ca ICR sa fie finantata din nou normal. Atat, asta era tema. N-ar fi bine?
Sugerati ca apelul meu e jalnic pentru ca n-as fi informat, iar abordarea mea aduce a tabloidizare. Daca puteti dovedi asta va cred si promit ca-mi voi remedia stilul. Pana atunci, va indemn sa cititi cronicile mele din Observator, care nadajduiesc ca satisfac criteriile dumneavostra exigente. Desi, pacatele mele, marturisesc ca uneori le mai reiau alternativ in Libertatea & Click.
@Peter Manu
Aceeasi, plus inca ceva mici diferente, e drept, cu cea in cazul in care unui director de firma/institutie publica i se deconteaza transportul si cazarea intr-o `delegatie`. Ce, n-ar avea bani un director/functionar sa isi plateasca singur drumul?
Fara a cauta, cu orice pret, nod in papura noului amploait sef al ICR, nu se poate ignora cum pe zi ce trece se inghesuie in biografia dumnealui actiuni si gesturi care probeaza ca nostalgia vremilor in care era lector de socialism stiintific il munceste si celea il rattrapeaza . E bine, totusi, sa stim ca AM e un recipient (nu recipiendar) plin ochi de premii si distinctii care mai de care…De
@profesor
Dacă a reformat cineva invăţământul românesc, acesta a fost profesorul Marga. Mă refer doar la inv. preuniversitar: introducerea curriculumului (mulţi dascăli habar n-aveau despre ce e vorba), manualele alternative (cât scandal şi cu ele), în locul invechitelor manuale unice, etc.Reforma a fost stopată de cei veniţi după el. Să nu aruncăm cu piatra, vom vedea ce va face la ICR, apoi să ne dăm cu părerea.
Domnule Peter Manu, asa am crezut si eu, ca si dvs, despre
Andrei Marga inainte a fi numit ministru al educatiei pe la
sfarsitul anilor 90. Dupa cateva intalniri cu dansul in
calitatea sa de ministru al educatiei, mi-am schimbat total
parerea: nu numai ca inducea oamenii in eroare (una
spunea la intalnirile fata in fata si alta spunea colaboratorilor
sai din minister; era vorba despre lucruri legate de reforma
invatamantului universitar), dar nici nu a facut ceva bun
in reforma sa la educatie. Nu sunt prea optimist in ceea ce
priveste activitatea sa viitoare la ICR …
O majoritate covarsitoare a celor care comenteaza, aici si pe alte platforme electronice, numirea profesorului Andrei Marga la conducerea ICR il considera lipsit de vizibilitate in comunitatea culturala internationala. Faptul surprinde, pentru ca profesorul Marga este Doctor Honoris Causa al unor universitati din strainatate, laureat al premiului Herder, si recipientul unor importante distinctii acordate de guvernele Frantei, Germaniei si Israelului. Nu il cunosc pe profesorul Marga, dar recunoasterea de care se bucura il recomanda drept o personalitate de varf al Romaniei, care va trebui judecat numai pentru ce va face la ICR.
Un plagiator dovedit, un Crin fără noimă, ș.a.m.d nu au timp de fleacujri precum cultura, prima lovitură de tun – dărâmă ICR, apoi vor mai fi și altele.
Care e justificarea faptului ca ICR se angajase sa plateasca cheltuilelile de transport in Suedia ale unor oameni (de certa si cea mai inalta valoare, fara nici un dubiu) ca Herta Muller sau Norman Manea? Poate cineva sa creada ca cei doi a) nu isi pot permite sa calatoreasca pe banii lor si b) sunt ‘ambasadorii” culturali ai Romaniei?
acest apel (drapat, ce-i drept, pan’ cuvinte , ca, daca scrii, chiar ‘tre’ sa scrii la Gazeta) aproape *disperat* al autorului.
Sa adastam, s-ashteptam, sa videm *ce-o sa iasa*…
Pai da’ cum? Care, care *alta* ar putea fi „pozitzia corecta”?
Shi, v-o *chiar scriu*: amanuntele, micile chestii, barfulitzele, pi mine *nu ma intereseaza*. Ma-ntereseaza *mult*, in schimb, ce se va *face*. ca de *cuvinte*, da declaratzii da „bune intentzii”, ne-am cam saturat (ma rog, m-am cam *saturat io*)….
Nea Marin
Un apel atât de raţional şi de persuadant (cel puţin aşa sper că va fi), încât ar merita să devină o petiţie.
Pe care aş semna-o neîntârziat, cu un mic distinguo: Victor Ponta nu a fost ales vice al socialiştilor europeni, ci al Internaţionalei Socialiste – funcţie care se obţine prin rotaţie, alături de alte câteva zeci de \”vici\”, şi n-are nici o relevanţă pentru socialiştii europeni, din păcate pentru stânga românească.
ponta nu e vicepresedinte a socialistilor europeni (astia se ascund de el pe unde pot ca sa nu fie vazuti impreuna), ci un banal vice (prin rotatie) la internationala socialista, alaturi de alti viceprimi de prin maroc si mozambic.
Imi pare rau sa vad ca Obs cult se transforma intr-o publicatie de apeluri jalnice si galagioase, in fond la fel de tabloidale ca un articol din Evenimentul zilei sau Jurnalul national. Totul ne pute, Boc era cinic, Ponta e stupid, Occidentul e ipocrit. Pacatul guvernului e ca se sprijina pe jurnalisti „precari culturali” ca Gadea, nu pe competentul Turcus, care se vede din pamfletul de mai sus cat de bine se pricepe sa faca un jurnalism „neutru” si „informat”. O sa ajung sa regret Romania literara…