Răul cel (mai) Mic
- 21-11-2012
- Nr. 651
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 24 Comentarii
Am tot auzit formularea aceasta: să alegem răul cel mai mic. În straturile ei subterane, un îndemn de bună-cuviinţă. Şi nu de ieri, de azi, ci de cînd eram copil. Ce să faci, ce să alegi între două rele? Logic, optezi pentru Răul cel mai Mic. Renunţi de bunăvoie la ceva ca să obţii altceva. Mereu şi mereu o socoteală riscantă. Şi cu răul ăsta cel mai mic am tot dus-o de mulţi ani, pe aici, la curbura Carpaţilor şi prin încrengăturile Tisei, Mureşului, Oltului, Siretului şi Prutului. Care toate se varsă în Dunăre. Nici un rîu important al Ţărilor Române nu se varsă în Marea Neagră. Doar Dunărea cea mare. Asumarea Răului cel mai Mic ne-a ferit de rele mai mari. Aşa a fost, putem da numeroase exemple: semnarea Păcii de la Buftea – cu asumarea Guvernului Marghiloman de a administra Ţara şi Tronul, salvate in extremis (cu ce preţ, ştim acum bine); ultimatumul sovietic pentru cedarea Basarabiei şi Dictatul de la Viena – la Consiliul de Coroană din august 1940, doar zece demnitari au votat pentru varianta rezistenţei armate, aşa că cedarea unei părţi din Ardealul de Nord a fost, iar, varianta Răului cel Mic. Să mai amintim, […]
Nu cred de loc ca aici trebuie sa apara astfel de informatii (chiar daca, evident, sunt publice). „Dl. Lucian” nu merita alt raspuns in afara celui pe care i l-a dat cel vizat.
Ati inteles GRESIT, din pacate, argumentul pe care l-am scris domnului Simonca. Va rog sa recititi schimbul de mesaje. Nicicum nu ma plasam in categoria „elitelor”, doar sanctionam un anumit mod „nestiintific” de a emite pareri, si, mai ales, o adresare cel putin
nepotrivita/nemeritata. Ruda cu cea care v-a prilejuit interventia.
Iritarea era pt. faptul ca sunt destui pe-aici care cred ca au invatat sa scrie inainte de a invata sa citeasca. Nu mai zic sa si inteleaga… Daca ati scrie cu numele adevarat, ati intelege mai bine ca e penibil sa vezi ca unii retin din ce ai scris doar numele, din care mai si fac „cal de bataie”. Si ca adaugarea „listei de lucrari” nu e ceea ce lipseste. Dar apelativul cu care am inceput trebuia sa va spuna ca nu am vazut in gestul Dvs rea intentie.
Subiectul pe care il propuneti in final are cert interes si relevanta; dar, cum vedeti… vin alegeri!
Domnului Paltin Ionescu:
Am senzatia ca nu ati apreciat interventia mea in discutia cu @Lucian. Nu mi-as fi permis sa fac publice in aceasta revista titlurile articolelor dv stiintifice (care oricum sint publice) dar m-am gandit ca acest lucru va lamuri anumiti cititori cu privire la identitatea dv si va calma discutia. Pe de alta parte, mi-am amintit ca intr-un numar anterior al Observatorului cultural, destul de recent, intr-o discutie cu domnul Simonca, ati adus ca argument productia dv stiintifica dind chiar exemple de reviste in care v-ati publicat articolele. Sincer, ati dat impresia unui om pentru care opera stiintifica este un argument intr-o discutie, indiferent de subiectul discutiei, si mai mult decat atit, ati dat de inteles ca simplul fapt de a fi profesor universitar cu o asemenea opera va plaseaza deasupra celorlalti interlocutori si automat, va regasiti in categoria elitelor. Imi amintesc ca ati subliniat acest lucru intrebandu-l pe domnul Simonca in ce reviste scrie si a scris dansul.
Nu comentez aceste lucruri, desi subiectul este interesant, dar nu va inteleg iritarea evidenta. Imi cer scuze daca interventia mea nu a fost pe placul dv, credeam ca doriti ca lumea sa stie ce articole stiintifice aveti, altfel nu-mi explic argumentatia in discutia cu domnul Simonca.
Puteti sa le sugerati celor de la revista Observator Cultural un articol avand ca subiect productia stiintifica si argumentatia intr-o discutie, impostura stiintifica si universitara si consecintele acestora asupra societatii romanesti; subiect mereu de actualitate.
Pe la domnia voastra, prin Bucovina, nu se scrie cu majuscula la inceputul frazei? Am inteles: daca te cheama Paltin esti destept, daca te numesti Brad esti frumos, iar daca te numesti xantipa esti cel mai cel, un fel de Fat Frumos al internetului care nu raspunzi la argumente ci te lauzi ca bunii si strabunii, precum si cu copacii de langa casa. Avem si noi multe vorbe care s-ar potrivi de minune cu situatia dumneavoastra.
…nah, Luciene, Luciene…pe la noi, prin Bucovina, e o vorbă: \”gura bate curu\’!\”.
dar aşa-i cu tot românul, sare fuga, să arate că-i deştept, chiar dacă dă în gropi…nu mai bine dădeai înainte de postarea neinspirată (ca să folosesc un eufemism, sper că ştii la ce mă refer) un search pe google, dacă tot ai net?
ca să nu mai spun că Paltin e un nume foarte frumos, numele unui copac falnic, din uriaşele păduri de la poalele obcinilor (vezi sensul tot pe google); pe la noi dă şi nume de mândre aşezări de oameni cu stare. Şi în plus, deştepţi.
Domnule Ics,
Din cate imi dau seama, aici nu se discuta despre matematica produsa de catre domnii amintiti. Daca sunt asa de priceputi la toate, credeti ca ar fi o idee buna ca, atunci cand ii va apuca, Doamne fereste, o criza de apendicita, sa se opereze singuri? Am impresia ca v-ati ratat cariera: aceea de bibliotecar.
Nu in ultimul, rand, cand unul dintre cei doi distinsi matematicieni, va fi invitat sa tina o conferinta la un congres al matematicienilor in sesiune plenara, va rog sa ne anuntati.
In ciuda faptului ca mereu mi-ar fi placut sa argumentez si altora de ce matematica e
parte a CULTURII, imi pare ca se … sare calul. Circumstanta ca au aparut si pe acest blog (in principiu mai serios decat altele) „anonimi” care sunt capabili doar de „sentinte” si atacuri personale (caraghioase), nu justifica reactii la fel
de…caraghioase. CV-urile nostre ne privesc doar pe noi; nu vad cum i-ar putea „impresiona” pe diversi „purtatori de opinii”. Si nici nu sunt, de loc, interesat!
Constat ca, daca numele meu anodin nu starneste curiozitate, prenumele mai putin obisnuit ii fascineaza pe diversi indivizi (cu probleme, cred eu); care, fie il repeta de zece ori (in versuri!), fie il pocesc, fie…nu cred in existenta lui! Cred ca i-am deranjat, in certitudinile lor resentimentare. Daca ar fi avut mai multa finete intelectuala, ar fi observat de mult ca nu sunt dispus sa sar gardul care separa umorul de umori (controlate prost). In spatele iritarii e, adesea, un (nerecunoscut) sentiment de vinovatie…
Pe de alta parte, ma tem ca profesiunea de matematician nu este nici destul de cunoscuta, nici destul de apreciata, pt. a ne conferi vreun avantaj asupra interlocutorilor din alta lume. Personal am fost mai intristat de faptul ca nici
amanunte (relevante) din viata personala, mentionate in mod expres, nu par a fi nici
intelese, nici luate-n seama… Ma rog, stim bine ca nu poti convinge pe oricine. As zice, din fericire!
Urmarea:
Matches: 12
Publications results for „Items authored by Moroianu, Mihnea ”
MR1898530 Reviewed Georgescu, Adelina; Moroianu, Mihnea; Oprea, Iuliana Teoria bifurcaţiei. (Romanian) [Bifurcation theory] Principii şi aplicaţii. [Principles and applications] Matematică Aplicată şi Industrială [Applied and Industrial Mathematics], 1. Editura Universităţii din Piteşti, Piteşti, 1999. 384 pp. ISBN: 973-9450-01-6 (Reviewer: Emilia Petrisor) 37Gxx (34C23 35B32 37N10 76E30)
MR1139756 Reviewed Moroianu, Mihnea Degenerate double points of the equation of a plane curve. (Romanian) Stud. Cerc. Mat. 43 (1991), no. 5-6, 299–303. (Reviewer: Şerban Bărcănescu) 14H20 (14H45)
MR0693585 Reviewed Moroianu, M. On a theorem of Bourbaki. Rend. Circ. Mat. Palermo (2) 31 (1982), no. 3, 401–403. 04A25 (06A10)
MR0627830 Reviewed Georgescu, Adelina; Moroianu, Mihnea On the nonexistence of regular solutions of Blasius-like equation in the theory of the boundary layer of finite depth. Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 26 (1981), no. 6, 849–854. (Reviewer: E. Zeidler) 76D10 (35Q20)
MR0626241 Reviewed Moroianu, Mihnea The Zorn-Bourbaki theorems and their applications. (Romanian) Bul. Inst. Politehn. Bucureşti Ser. Chim.-Metal. 42 (1980), no. 3, 9–14. (Reviewer: Djuro Kurepa) 04A25
MR0608292 Reviewed Moroianu, Mihnea Un critère de contractibilité algébrique. (French) Ann. Univ. Ferrara Sez. VII (N.S.) 26 (1980), 11–14 (1981). (Reviewer: Luciana Picco Botta) 14E05 (14E15)
MR0497764 Reviewed Bǎdescu, L.; Moroianu, M. Professor Gheorghe Galburǎ on the occasion of his sixtieth birthday. (Romanian) An. Univ. Bucureşti Mat. 27 (1978), 123–124. 01A70
MR0412182 Reviewed Galbură, G.; Moroianu, M. Sur les éclatements des variétés algébriques. (French) Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 21 (1976), no. 1, 9–13. (Reviewer: Jonathan M. Wahl) 14B05 (14E15)
MR0407037 Reviewed Bădescu, Lucian; Moroianu, Mihnea Algebraic contractions and complete intersections. Atti Accad. Naz. Lincei Rend. Cl. Sci. Fis. Mat. Natur. (8) 52 (1972), 884–892 (1973). (Reviewer: Marco Fontana) 14M10 (14E15)
MR0308119 Reviewed Bădescu, L.; Moroianu, M. Characterization of the morphisms of a scheme in ${\rm Proj}$ ${\cal S}$ and applications to ample sheaves. (Romanian) Stud. Cerc. Mat. 21 (1969), 1449–1463. (Reviewer: C. Nita) 14F10
MR0248145 Reviewed Bădescu, Lucian; Moroianu, Mihnea Quelques propriétés d’une classs de morphismes de préschémas. (French) C. R. Acad. Sci. Paris Sér. A-B 269 1969 A279–A280. (Reviewer: J.-E. Bertin) 14.55
MR0242842 Reviewed Bădescu, Lucian; Moroianu, Mihnea Sur une classe de morphismes de préschémas. (French) C. R. Acad. Sci. Paris Sér. A-B 268 1969 A1609–A1611. (Reviewer: J.-E. Bertin) 14.55
Domnule @Lucian, si Paltin Ionescu si Mihnea Moroianu sunt matematicieni, cit de buni sau cit de cunoscuti, asta nu pot sa stiu si nici nu e subiectul articolului. Puteti avea o idee dupa publicatiile domniilor lor.
Publications results for „Items authored by Ionescu, Paltin ”
MR2671777 Reviewed Ionescu, Paltin; Russo, Francesco Conic-connected manifolds. J. Reine Angew. Math. 644 (2010), 145–157. (Reviewer: Takuzo Okada) 14M22 (14J45)
MR2555950 Reviewed Beltrametti, Mauro C.; Ionescu, Paltin A view on extending morphisms from ample divisors. Interactions of classical and numerical algebraic geometry, 71–110, Contemp. Math., 496, Amer. Math. Soc., Providence, RI, 2009. (Reviewer: Paul A. Hacking) 14E30 (14C20 14M99)
MR2442969 Reviewed Ionescu, Paltin On manifolds of small degree. Comment. Math. Helv. 83 (2008), no. 4, 927–940. (Reviewer: Kwokwai Chan) 14N25 (14J45 14N30)
MR2441252 Reviewed Ionescu, Paltin; Russo, Francesco Varieties with quadratic entry locus. II. Compos. Math. 144 (2008), no. 4, 949–962. (Reviewer: Fyodor L. Zak) 14N05 (14J45 14M07)
MR2413353 Reviewed Beltrametti, Mauro C.; Ionescu, Paltin Erratum: „On manifolds swept out by high dimensional quadrics” [Math. Z. 260 (2008), no. 1, 229–234; MR2413352]. Math. Z. 260 (2008), no. 1, 235–236. 14N05 (14M99)
MR2413352 Reviewed Beltrametti, Mauro C.; Ionescu, Paltin On manifolds swept out by high dimensional quadrics. Math. Z. 260 (2008), no. 1, 229–234. 14N05 (14M99)
MR2406600 Reviewed Ionescu, Paltin; Repetto, Flavia On a theorem of van de Ven. Comm. Algebra 36 (2008), no. 4, 1480–1483. (Reviewer: Dmitry Kerner) 14N15 (14J60 14N05)
MR2202261 Reviewed Ionescu, Paltin Birational geometry of rationally connected manifolds via quasi-lines. Projective varieties with unexpected properties, 317–335, Walter de Gruyter GmbH & Co. KG, Berlin, 2005. (Reviewer: Alexandr V. Pukhlikov) 14E30 (14M20)
MR2031183 Reviewed Ionescu, Paltin; Naie, Daniel Rationality properties of manifolds containing quasi-lines. Internat. J. Math. 14 (2003), no. 10, 1053–1080. (Reviewer: Marina Rosanna Marchisio) 14M20 (14D15)
MR1939190 Reviewed Ionescu, Paltin; Voica, Cristian Models of rationally connected manifolds. J. Math. Soc. Japan 55 (2003), no. 1, 143–164. (Reviewer: Alexandr V. Pukhlikov) 14M99 (14E25 14J45)
MR1760869 Reviewed Bădescu, Lucian; Beltrametti, Mauro C.; Ionescu, Paltin Almost-lines and quasi-lines on projective manifolds. Complex analysis and algebraic geometry, 1–27, de Gruyter, Berlin, 2000. (Reviewer: Barry H. Dayton) 14J99 (14C22)
PDF Clipboard Series Chapter
MR1839509 Reviewed Ionescu, Paltin Le problème du relèvement pour les diviseurs strictement nef. (French) [The lifting problem for strictly nef divisors] Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 44 (1999), no. 3, 405–413 (2000). (Reviewer: Johannes Huisman) 14C20
MR1468354 Reviewed Ionescu, Paltin; Toma, Matei On very ample vector bundles on curves. Internat. J. Math. 8 (1997), no. 5, 633–643. (Reviewer: Ciro Ciliberto) 14H60 (14J40)
MR1272700 Reviewed Ionescu, Paltin; Toma, Matei Boundedness for some special families of embedded manifolds. Classification of algebraic varieties (L’Aquila, 1992), 215–225, Contemp. Math., 162, Amer. Math. Soc., Providence, RI, 1994. (Reviewer: Cristina Turrini) 14M07 (14J45)
MR1040557 Reviewed Ionescu, Paltin Embedded projective varieties of small invariants. III. Algebraic geometry (L’Aquila, 1988), 138–154, Lecture Notes in Math., 1417, Springer, Berlin, 1990. (Reviewer: Marino Palleschi) 14E25 (14J40)
MR0950131 Reviewed Ionescu, Paltin Ample and very ample divisors on surfaces. Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 33 (1988), no. 4, 349–358. (Reviewer: Marino Palleschi) 14J25 (14C20 14J10)
MR0856207 Reviewed Ionescu, Paltin Embedded projective varieties of small invariants. II. Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 31 (1986), no. 6, 539–544. (Reviewer: Andrew J. Sommese) 14E25 (14C20 14J40)
MR0830359 Reviewed Ionescu, Paltin Generalized adjunction and applications. Math. Proc. Cambridge Philos. Soc. 99 (1986), no. 3, 457–472. (Reviewer: Antonio Lanteri) 14J10 (14C20 14J40)
MR0858169 Reviewed Ionescu, Paltin Varieties of small degree. Proceedings of the national conference on algebra (Romanian) (Iaşi, 1984). An. Ştiinţ. Univ. Al. I. Cuza Iaşi Secţ. I a Mat. 31 (1985), suppl., 17–19. 14M07 (14J40)
MR0787185 Reviewed Ionescu, Paltin On varieties whose degree is small with respect to codimension. Math. Ann. 271 (1985), no. 3, 339–348. (Reviewer: Allen B. Altman) 14J10 (14J40)
MR0749942 Reviewed Ionescu, Paltin Embedded projective varieties of small invariants. Algebraic geometry, Bucharest 1982 (Bucharest, 1982), 142–186, Lecture Notes in Math., 1056, Springer, Berlin, 1984. (Reviewer: Andrew J. Sommese) 14E25 (14C20 14J40)
MR0650536 Reviewed Ionescu, Paltin Variétés projectives lisses de degrés $5$ et $6$. (French) [Smooth projective varieties of degree $5$ and $6$] C. R. Acad. Sci. Paris Sér. I Math. 293 (1981), no. 15, 685–687. 14N10 (14D20)
MR0594585 Reviewed Ionescu, Paltin Deformations of complete intersections. Rev. Roumaine Math. Pures Appl. 25 (1980), no. 5, 751–758. (Reviewer: Mary Schaps) 14D15
MR0460326 Reviewed Ionescu, Paltin A note on Bertini’s theorems on hyperplane sections. (Romanian) Stud. Cerc. Mat. 29 (1977), no. 4, 381–383. (Reviewer: Jose M. Aroca) 14C99
Va felicitam, stimate domn, pentru excelenta opiniune ce-o aveti asupra Dvs:
„Un profesor are spirit critic si spune lucruri adevarate; este ceea ce fac eu in aceste comentarii.”
Doua mici obiectii: 1) corpul didactic e cam lipsit de spirit critic, fiind mai ales expresia spiritului rutinier si obedient; 2)
o fi spunind proful „lucruri adevarate”, dar de regula in aria restrinsa a materiei lui. „Un profesor care preda brinza” (cum spunea o poetesa acum vreo 40 de ani) nu prea spune „lucruri adevarate” cind preda spanac!
Alte argumente nu mai aveti, d-le Marian?
Si nui v-au ajuns comunistii de care-ati avut parte o intreaga tineretze?
un principiu păgubis, care l-a adus și pe Hitler la putere, de aceea mor în fașă mulți mari reformatori, sper că alegerile vor aduce o oarecare lumină, dar adevărata reformă este departe
Un profesor are spirit critic si spune lucruri adevarate;
este ceea ce fac eu in aceste comentarii. Daca aveti alte
pareri, expuneti-le, dar nu mai atacati persoanele !
Pana acum dvs maculati paginile acestea in care nu scrieti
nimic in afara de atacuri la persoana …Faptul ca nu va
convine ce scriu eu este alta „poveste” !
MESCHIN, LAMENTABIL, MALIGN CANCERIGEN
Oricît de MIC, mijlociu, Mare sau altfel este RĂUL în care vă place să vă bălăcăriţi pentru că nu aţi vrut NICIO CLIPĂ să aveţi altceva, pentru că Niciodată nu aţi căutat BINELE şi n-aţi făcut NIMIC pentru a-l descoperi, afla şi înfăptui, veţi rămîne VEŞNIC în haznaua istoriei.
Atîta timp cît nici Răul cel (mai) Mic dintre toate RELELE, singurele pe care le-aţi realizat, nu vă mai mulţumeşte, oricîte Tîrguri de Carte veţi vizita, oricîte premii vor primi filmele româneşti de o valoare artistică mondial-universală mai mult decît discutabilă, oricîte atacuri la persoană veţi utiliza ca armă diabolică de propagandă, oricîte Confuzii Maligne veţi propovădui ( comparaţiile interminabil-lamentabile ale României cu ţari occidentale, situări istorice eronate , “înainte de 1989”, NU !!! mult mai demult, înainte de 1944, apartenenţa la Partidul CRIMINAL Comunist, ca aceea la un partid normal, democratic; şi altele şi altele, multe foarte multe altele) oricîte Nobel-uri vor primi scriitorii la modă, TOTUL VA FI DEGEABA
ŞI AŞA CONTINUĂ, RUŞINOS, ÎNTREŢINUTĂ CANGRENA
prin
PERMANENTA FUGĂ DE ADEVĂRURILE ( CELE MAI ) ELEMENTARE
Orice om capabil sa gandeasca cat de cat rational isi da seama ca in situatia actuala, in care TOTI politicienii nostri
(in imensa lor majoritate – fosti activisti PCR sau „elevi” ai acestora) si-au facut intr-un fel sau altul dovada lipsei de caracter, de constiintza si de profesionalism – nu se poate pune problema alegerii intre BUNI si RAI (ca in 1992, 1996, 2004), ci doar alegerea intre RAI si FOARTE RAI; intre corupti si mai putin corupti; intre cei care au instituit o independentza a justitiei APROPIATA de standardele occidentale si cei care abia asteapta sa readuca aceasta justitie la starea de cronica ineficientza de pe vremea regimului Nastase, pentru linistea propriilor incompatibili si infractori amenintati de ANI si DNA, etc., etc.
Iar in aceste conditii, un scriitor si publicist de talentul si experientza d-lui Horasangian nu ezita sa publice un material plin de paradoxuri si vorbe de duh… numai si numai pentru a-i ridiculiza pe cei care recomanda alegerea „raului mai mic”. Iar asta (NOTA BENE!) fara a incerca niciun moment sa conteste in mod serios eticheta de „rau mai mare” atasata USL-ului, ci doar multumindu-se cu intrebarea pe jumatate retorica, pe jumatate clownesca
„Răul cel (mai) Mic. Şi dacă nu vreau să accept Răul mai Mic?” samd.
Toate astea la pachet cu o analiza complet gresita a situatiei strategice care, dupa descompunerea armatei rusesti contaminate de virusul revolutionar, a dus la incheierea pacii (nicodata ratificate) de la Buftea, si un jalnic exercitiu de ironie la adresa artizanului Romaniei Mari care, chipurile, nu si-a „asumat raspunderea” de a accepta continuarea unei rezistentze inutile, garantate de Averescu… pentru un interval de DOUA SAPTAMANI!
PS @ Rationalului domn „Lucian”:
Pot sa va linistesc cu informatia ca Paltin Ionescu exista in realitate si chiar ESTE un matematician cunoscut. Dar Dvs cu ce va ocupati si ce anume va da taria de a pornirea, prevalandu-va de „ratiune”, astfel de verdicte alaturea cu drumul?
…gaz, foarte otravitor. Care, din pacate, chiar exista.
Perfect!
Maestrul Foarță are o superbă nouă postare…
Nici vorba, Mon Cher! Pai, v-am tot spus ca sunt departe; nici nu stiti ce aer curat e p’aici (in tara Renasterii)… Zau ca v-ar placea! Si, tot zau, chiar v-o doresc!
PS Chiar veneam, sa ma „cunosc” cu Maestrul Foarta.
Eu am doua nedumeriri:1. chiar exista cineva cu numele de Paltin (Ionescu)? 2. daca da, desi nu cred ca te poate chema Paltin, nu cred ca face matematica. Matematicienii sunt rationali. Eu consider ca cel care scrie sub acest pseudonim este un egocentric si nimic altceva. Sa te feereasca Dumnezeu de astfel de personaje. La umbra lor nu creste nimic.
in oglinda nu va uitati, dar cam gafaiti in COMENTARII. Zice unu’ ceva, so pe el! Oare mai dormiti, mai mancati, mai cercetati matematica?
Va rog, respirati, e tirg de carte, dati fuguta la romexpo, o carte, o intalnire, o lansare, un autor, poate ca va mai reveniti. Ne amenintati cu un comentariu in numarul urmator! Aoleu si valeu! Sa fiu atent sau sa inchid calculatorul?
Inchid calculatorul si plec la targul de carte, Dvs,, Paltin Ionescu, ramaneti sa compuneti mesajul pentru saptamana viitoare. In camera in care lucrati febril, macar deschideti un pic geamul sa vina o dara de aer curat, e folositor mintii.
E nevoie de mai mult ca sa spuneti ceva; sau ca sa (incercati) sa fiti ironic. Voi scrie (sub semnatura, ca de obicei) in numarul viitor (mai aproape de momentul votului) ce CRED eu ca este bine. Unii folosesc oglinda doar ca sa se admire; nu-i duce mintea (sau sufletul) la altceva…
Domnule Paltin Ionescu,spuneti ca in anul 2000 v-ati fi scuipat in oglinda daca ati fi participat la vot. Acum, pe 9 dec., veti merge la vot? Si apoi va veti privi in oglinda?
Pentru \”profesor\”. In fiecare saptamana maculati denumirea de profesor. Alegeti-va alt pseudonim.
Plec de la premiza ca sunteti sincer si, macar implicit, raspundeti la intrebarea pe care v-am adresat-o in numarul trecut (unde va situati in acest „Afganistan”?).
Pareti a critica lasitatea clasei politice din unele momente grele ale istoriei noastre. Inteleg ca, implicit, elogiati curajul si demnitatea, indiferent de pretul lor. Cum s-ar manifesta acestea din urma la votul care se apropie ? Si care, desigur, este subiectul articolului ?
Va citez si exemplific (folosind singurul exemplu pe care chiar il cunosc, dar fara nici o conotatie de „exemplar”).
„Am intrat în PCR ca să salvez restul familiei. Răul cel mai Mic.” Nu, n-am intrat. Si mi-am asumat consecintele.
„Am turnat la Securitate …”. Nu, n-am turnat. Ba chiar, i-am trimis „la plimbare” pe „baieti”, destul de interesati de modesta mea persoana. Si mi-am asumat consecintele.
„Şi în 2000, lumea bună era oripilată de candidatura lui Corneliu Vadim Tudor la preşedinţie şi se făceau liste de susţinere pentru „actualul bolşevic“. Ne-am mobilizat atunci pentru Răul mai Mic: Iliescu.” Nu, n-am mers la vot. M-as fi scuipat in oglinda daca votam, pe oricare dintre ei.
„…unde se termină Răul cel Mare şi unde începe Răul cel (mai) Mic?”. Spuneti ca nu stiti. Eu cred ca, in plan individual (nu vorbesc despre „popoare”), nu-i greu sa raspunzi. Si mai cred ca aceasta intrebare nu ti-o pui la batranete…
Unii au intrat in PCR pt. ca doar asa aveau acces la ceea ce meritau. Altii, pt. ca doar asa aveau acces la ceea ce nu meritau. Nu-i clar care-i „raul mai mic” ?
Unii medici au acceptat (in conditiile stiute) recunostinta celor carora le-au salvat viata. Altii au zis, mai intai: „nu dai, nu tai”. Etc.
Aceste alegeri, facute pe parcursul vietii, ne mana si spre… urne. Ar mai fi si capacitatea de a trece peste motive personale (intemeiate), pe care suntem mereu tentati sa le generalizam. Din astfel de motive, in 2008, eram extrem de pornit impotriva actualului presedinte. Astazi, unii ma vad ca agent al sau…
Ma cutremur vazand gradul infinit de subiectivism, amestecul de naivitate cu fanatism, ferocitatea si lipsa de umor (simptomatica) a abordarii…”dialogului”. Fac o mica paranteza, cu un exemplu de cititor care ma priveste cu ochii injectati si pumnii stransi. Omul scrie, in timp, ca „banii lui sunt in geanta Vuitton a domnei Udrea!”. Chiar e sigur de asta. De ce n-ar putea fi, la fel de „bine”, in conturile lui Patriciu, Vantu sau Voiculescu ? Mai inainte declarase ca „ii stie pe politicieni din mass media…”. In particular, de la televizor, nu ? N-as fi dat exemplul daca nu mi s-ar parea unul tipic. Inchid paranteza si inchei.
PROBABIL ASPECTUL CEL MAI SEMNIFICATIV SI MAI TRAGIC ESTE CA NU SUNTEM, NICIUNII, AGRICULTORI SAU FOSTI MUNCITORI INTR-O UZINA CARE S-A INCHIS (DIN CAUZA CRIZEI). SUNTEM „FORMATORII DE OPINIE”, „SPERANTA SI VIITORUL NATIUNII” …DACA NOI N-AVEM RASPUNSURI LA INTREBARILE FUNDAMENTALE, ATUNCI…
PS Nu apare Macovei! Multumesc.
de a nu turna la securitate pe nimeni …
Oricum, se pare ca se va intampla asa cum va doriti dvs,
din pacate: va castiga USL, se va duce in prapastie tara
(Raul cel Mare) si poate ne vom purifica dupa aceea,
daca vom mai trai !
Sunteţi un susţinător prea pătimaş al usl ca să pretindeţi obiectivitate, pertinenţă şi credibilitate. Pur şi simplu, articolul nu se poate citi, fiindcă nu spune nimic. Îmi pare rău că n-am pariat că nu puteaţi rata numele lui Băsescu. Făceam bani frumoşi 🙂