BIFURCAŢII. Privitor ca la teatru
- 29-11-2012
- Nr. 652
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 11 Comentarii
Frumoase vremuri trăim! Pentru cine reușește să se detașeze un pic și ajunge să contemple cu calm peisajul, răsplata e pe măsura efortului, deloc de neglijat. Cum să nu te bucuri cînd vezi cît de raționaliși de înțelepți – cuminți, ar fi zis cei vechi – sînt oamenii. Aproape toți au înțeles deja că rezultatul alegerilor nu va face decît să consfințească starea de fapt și de drept: USL nu mai poate fi oprită, e instalată de-acum temeinic la putere pentru încă patru ani buni. Primii au înțeles cei din ARD, așa că nici nu mai fac campanie, s-au predat, ca oameni inteligenți ce sînt, și încearcă să salveze ce se mai poate, adică să pună și ei mîna pe măcar o feliuță de tort. Or, odată ce-a înțeles asta, ce poate face un om rațional (mă refer la oamenii obișnuiți, nu la supraoameni, la politicienii care sînt, oricum, cu o lungime de barcă înaintea celorlalți)? Se adaptează, firește. Începe prin a-și revizui opiniile. Dacă e intelectual, își creează un nou cadru teoretic. Constată că prea era de tot, prea era el vehement acum vreun an, doi, prea se lăsase dus de val. Nici așa, totuși, n-a fost bine, prea […]
Daca-l pomenisi si pe Nicolae, pe langa Mihnea si Paltin, zi-i si lui la multi ani din partea noastra, – care nu-l stim, penca nu facem parte din gashca.
Numa’ fain,
Adelin
sunt de multe ori de-acord cu tine, atunci cand pomeneshti trecutu’.
Totushi, nu tre’ uitat *nici o clipa*: cum ca „coadele da topor”
ale puterilor *straine* (nemtzashti, rusashti) aparura pe fondul nemultzumirii quasi-generale vizavi de „prestatzia” clasei „conducatoare”. Interbelice.
Ti rog de-a *nu* mi-i mai „ridica” pa „interbelici” pan’ slavi p-acilea…
E ca un facut: ca o natzie faina, dishteapta, ca a *noastra*, se „prosteshte” cand mere la urna. O sa spuie lumea: „nu-i bai, c-au facut-o & nemtzii, italienii, etc.”.
E drept, da’ *nu au facut-o* mai intotdeauna…C-au mai ales *shi* governe care-au dat mafiei pasta bot, care-au
pus economii pe picere etc. etc.
Daca chiar vrei parerea mea, Mihnea (shi chiar Paltin shi chiar Nicolae): tre’ ales un guvern care *promite* de-a „baga” un *plan* de „ridicare” a Romaniei. Un plan *strategic*, pe puncte, pe „timpi” de realizare, pe *numere*.
Shi, nicidecum un guvern care ne promite ca vom trai „mai bine”… Asta ca sa „dau” pan’ PDL (au, cum ii spune acuma).
Cat priveshte pe ailaltzi, ne-au promis *deja* marea & sarea, stelile & Luna &-am vazt *deja* cam cate parale fac promisiunile *lor*.
Numa’ fain,
Nea Marin
Absolut de acord cu nr 1:
‘Sa incercam sa evitam scenariul cel mai negru: o victorie zdrobitoare a USL, debarcarea lui Basescu, Ponta premier si Antonescu presedinte. Ar fi mai rau ca-n 2000. Pt. asta trebuie sustinuta alternativa la USL, in pofida criticilor, absolut justificate. Este necesara „trezirea” liberalilor din „ratacire”, ruperea coalitiei si debarcarea lui Antonescu.’
(Cu mentiunea ca, din pacate, „scenariul cel mai negru” are toate sansele sa se realizeze.)
Cat despre nr 2…
‘O alternativa la actuala clasa politica este indispensabila. O vom putea avea doar dupa ce vom reusi impreuna, cei din tara (poate mai informati) si din afara ei (poate mai obiectivi), sa ne unim in jurul unor adevaruri fundamentale. […]’
Sa nu ne facem iluzii: alternativele astea nu apar prin generatie spontanee, sau prin invocarea unor „adevaruri fundamentale”. (Ci mai degraba calitatea, relativ invarianta, a politicienilor este ea insasi rezultanta unei evolutii de decenii intregi – daca nu de secole.)
Sa fie oare acesta reamintire a „problemelor pentru care nu exista solutii” un motiv de disperare fatalista? Personal as inclina sa o citesc mai degraba ca pe un stimulent pentru intoarcerea la propria identitate si propria istorie, cea aparent atat de simplu, iar in realitate atat de dificil de inteles si de interpretat (deoarece presupune atat intelegerea unui caz foarte particular, cat si a „cazului general”, reprezentat de agentii marilor curente si tendintze istorice).
1. Acum:
Sa incercam sa evitam scenariul cel mai negru: o victorie zdrobitoare a USL, debarcarea lui Basescu, Ponta premier si Antonescu presedinte. Ar fi mai rau ca-n 2000. Pt. asta trebuie sustinuta alternativa la USL, in pofida criticilor, absolut justificate. Este necesara „trezirea” liberalilor din „ratacire”, ruperea coalitiei si debarcarea lui Antonescu.
2. Dupa aceea:
O alternativa la actuala clasa politica este indispensabila. O vom putea avea doar dupa ce vom reusi impreuna, cei din tara (poate mai informati) si din afara ei (poate mai obiectivi), sa ne unim in jurul unor adevaruri fundamentale. Conteaza prea putin doctrinele sau liderii; daca spunem adevarul, vom fi credibili. Restul o sa fie o consecinta. Daca vom reusi sa trecem peste ce ne separa si sa ne hotaram care sunt valorile care ne unesc.
Pun capat, aici, comentariilor (preponderent) politice pe care le-am postat la OC.
Multumesc celor care au scris cu sinceritate si celor care au citit cu intelegere.
Sarbatori Fericite!
PS Pun ultima postare la rubrica Dlui Ornea, acolo unde, pe 27 iulie, am pus-o si pe prima.
Eu inteleg ca domnului Ornea i se cam inmoaie intransigenta! Nu e bine domnu Ornea!
Actorul principal in acest spectacol sunteti dumneavoastra domnule Ornea!
Pentru mine era clar, problema este daca e clar pentru
toti cititorii ! Finalul mi-ar fi placut sa fie mai putin ambiguu,
chiar daca se mai pierdea din ironie …Daca vreti, am
modificat un pic finalul: „La legi nu „merge” cu nuantare !
Sînteți sigur că ați citit cum trebuie textul? Ultimul paragraf nu vă spune că acela care vorbește (care spune „domne” si argumentează întru colaborare) nu coincide cu autorul?
regulile, legile cum le cantarim ? Tot cu nuantare ?
Pare o contradictie …
sunt *din nou cu tine*, badie: pentru simplul motiv ca *nu vine sfarshitu’ lumei* daca s-alege USL. Nici vorba.
E, insa, vorba, de-a *trece peste promisiuni*, d-a *trece la fapte*. Pana acuma, neam!…
Io mi-s un om cinsitit, care v-o spui: m-am hotarat sa votez *impotriva* USL. Shi, , iara v-o spui: cei care voteaza-n *contra* sunt – ma cam scuzatz’ – la *fel da tembeli ca mine*…
Noi, dragilor, tre’ sa *luptam* – mde, in „etapa” asta – pentru *domnia Legii*, cum am mai scris-o p-acilea.
Shi, „noua Putere”, nu ne da semne. Ca atare, va o scriu *chiar asha*.
Nu, asta *nu este* propaganda politica (observ doar ca din partea noii puteri, care va veni , *n-a fo’ bagat nime’ la parnaie, niciodata*). Shi, acilea, io , nea Marin, io mi-am chiar *terminat* discursu’…
Cele bune, tuturor,
Nea Marin
Un domn, Cretu pe nume, pune urmatorul motto \” Orice sfant are un trecut, orice pacatos are un viitor \”, pe coperta unei carti mai degraba penibile, pe care si-o asuma.
Deci, d-le Ornea nasc si la Moldova oameni si mai citesc si ei dupa cires despre mersul milenar al lumii, din adaptare in adaptare, ca altfel draga de lume moare ca proasta.