Lume multă, interes pentru carte
- 29-11-2012
- Nr. 652
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 4 Comentarii
Gaudeamus a fost un tîrg de carte care, din chiar a doua zi, joi, a cunoscut un număr mare de vizitatori şi de cumpărători. M-am aflat joi în tîrg, chiar de la prima oră, invitat la o emisiune de radio care se transmitea în direct de la Romexpo („Texte şi pretexte“, realizatori: Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu, Radio România fiind principalul organizator), rămînînd apoi cîteva zeci de minute în Tîrg. Apoi am venit şi în celelalte zile, inclusiv duminică (inspirată decizia organizatorilor de a ţine deschis tîrgul, în ultima zi, pînă la ora 20.00). Practic, au fost cinci zile pline pentru cei care au dorit să vadă cărţi şi autori. Remarc, în primul rind, că literatura română, cu puţine apariţii pînă în această lună, a revenit spectaculos. Astfel, la tîrg, au avut cărţi noi Filip Florian (Toate bufniţele), Florina Ilis (Vieţile paralele), Radu Aldulescu (Cronicile genocidului), Corina Sabău (Dragostea, chiar ea), Simona Sora (Hotel Universal) – aceşti autori apărînd la Polirom şi Cartea Românească, în efortul tenace al acestor edituri de a susţine literatura română –, Radu Paraschivescu (Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri), Ioana Pârvulescu (Viitorul începe luni) – la Humanitas, dar şi un debut în proză […]
Literatura romana a fost cinstita, din nou, la Gaudeamus. Excelenta carte a publicat Radu Aldulescu!
Am citit in revista Dvs. doua cronici entuziaste, scrise de Bianca Burta-Cernat si Bogdan-Alexandru Stanescu. Impresia mea de lectura este coplesitoare: un autor sub vremi, trecand prin comunism si tranzitie, povestind totul, cu bune si rele. Mare talent, acest Aldulescu!
De acord cu dvs: merita cumparate si citite si celelalte romane, scrise de Corina Sabau, Filip Florian, Florina Ilis, Simona Sora, Radu Paraschivescu.
Sunt curios daca romanul lui Adrian Cioroianu, Adulter cu smochine si pescarusi, este deliberat scris ca un roman kitsch, pentru ca titlul se potriveste de minune.
Sunt curioasa daca volumul memorialistic scris de Ion Ianosi va primi vreun premiu? La „Cartea Anului”, de la „Romania literara”, „Internationala mea” n-a fost nominalizata, desi aparuse inaintea volumului lui Andrei Plesu. Toata intelighentia noastra de „dreapta” este oripilata (!) ca mai sunt si „marxisti” sinceri si curati.
Gaudeamus a fost o experienta unica pentru mine anul acesta. Am aflat ca exista autori publicati care nici macar nu stiau ce era scris in carte dar numele lor era pe coperta si participau la lansare (vezi daniel Morar), am rasfoit zeci de carti si m-am minunat cum exista atata maculatura si nimic care ar fi meritat publicat, am vazut ca sunt sustinute mereu aceleasi nume, am ascultat recomandari extraordinare (vezi Ioana Parvulescu, Gabriel Liiceanu despre un eseu al lui Vlad Zografi) dar citind cateva pagini am renuntat si m-am intrebat de ce sunt sustinuti unii autori cu vehementa desi nu ar fi cazul, s.a.m .d. Nimeni nu a fost interesat daca vreo editura lanseaza un debut literar valoros, cu adevarat valoros in sens literar artistic. Exista o rutina ingrozitoare si un refuz de a cauta noi valori autentice.