În „campanie“
- 13-02-2013
- Nr. 661
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- SOCIETATE
- 4 Comentarii
Fiindcă pe lumea aceasta şi în viaţa noastră literară mai există şi gratitudine, îi sînt foarte recunoscător criticului şi istoricului literar Alex. Ştefănescu. A fost primul critic care a scris despre mine, în 1996, la o vîrstă a (pre)debutului la care cîteva rînduri binevoitoare despre un tînăr contează enorm pentru acesta. Mi-a urmărit apoi cu atenţie cărţile şi le-a făcut cronici aplicate, cu evaluări flatante şi cuvinte generoase. M-a cuprins chiar în Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000 (Editura Maşina de scris, 2005) şi mi-a făcut o remarcabilă prefaţă la cartea Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu (Editura Curtea Veche, 2011). Am trăit multe momente frumoase în redacţia României literare şi am fost onorat, de atunci încoace, cu prietenia lui Alex. Ştefănescu. Acestea fiind spuse, îmi este şi nu-mi este greu să reacţionez la articolul său din Adevărul, „Vladimir Tismăneanu pus la zid“; mai exact, la un fragment greu de înţeles, pentru mine. Nu aş fi putut să „i-l tac“ autorului: mai întîi, fiindcă este neadevărat şi nedrept, iar apoi deoarece, considerîndu-l astfel, mă simt dator să-i semnalez importantului critic şi istoric literar nedreptatea pe care o face şi neadevărul pe care-l susţine. Dar să vedem fragmentul cu pricina: […]
… daca in cele 7 zile care urmeaza se va gasi, chiar si printre fanii lui Norman Manea, macar UN cititor (unul singur!) care sa va dea dreptate in chestiunea raspunsului pe care l-ati dat observatiei d-lui Costin Popa!
Cu deosebita stima,
Mihnea Moroianu
@D.C.-E.
Aveti perfecta dreptate, in articolul dumneavoastra. Pina cind, iata, nu mai aveti atit de multa dreptate.
Sa-l lasam, totusi, pe Norman Manea la o parte. Pentru ca nu el irita. Si, evident, nu mai are nevoie de aparatori. Ceea ce irita e oportunismul si incercarea unora de a-i parazita renumele.
Putem înţelege de aici că dna/ dl „Costin Popa” a citit cărţile lui Virgil Duda şi atunci este în măsură să aprecieze „revizuirile” mele „în funcţie de revista” la care public… E de observat cît de mult irită subiectul Norman Manea; şi cît efort se face pentru a-i pune cumva la punct pe cei care au opinii favorabile despre una sau alta dintre cărţile sale. Din păcate, stimată doamnă/ stimate domnule „Costin Popa”, nu sînt genul impresionabil. Ca şi la alte articole, stimată doamnă/ stimate domnule, e primul şi ultimul meu comentariu.
Cele mai interesante sunt revizuirile dlui Cristea-Enache in functie de revista la care publica, caci iata ce scria acum cativa ani intr-un numar din Romania literara: „Spre deosebire de un Norman Manea, tipul de globe-trotter intelectual, traductibil şi intens tradus, perfect adaptat la strategiile parabolei de piaţă, mai discretul, dar mai înzestratul ca scriitor Virgil Duda resimte ca pe un şoc traumatic orice schimbare de mediu, încercând din răsputeri – dar, cel mai adesea, nereuşind – să iasă din condiţia de victimă a propriei biografii.”
http://www.romlit.ro/la_anul_la_ierusalim.
Sa intelegem de aici ca pentru prozatorul Virgil Duda ar trebui sa deschidem vreo trei liste de vot in vederea Nobelului, nu una, ca pentru Manea?