România, încotro? Pe marginea revizuirii Constituției
- 07-06-2013
- Nr. 676
-
Emanuel COPILAŞ
- Politic
- 1 Comentarii
Chiar și în absența unei specializări în domeniul dreptului, cum este cazul autorului, problematica revizuirii Constituției este un subiect de interes public, așa cum au demonstrat-o recent întîlnirile organizate de către Asociația Pro Democrația în cadrul Forumului Constituțional la care au participat sau au fost invitați să participe, pe lîngă specialiști în drept și științe politice, și cetățeni, ONG-uri sau reprezentanți ai comunităților locale. Modificările conținute în noul proiect de constituție ne vor afecta, în calitate de cetățeni, pe toți; pe cale de consecință, toți avem un cuvînt de spus în cadrul acestui proces. Dar cum putem pretinde civism și moralitate de la muncitorii cu salarii mizere și contracte de muncă de la o lună la alta? Sau de la pensionarii care frecventează tot mai des cantinele sociale și se împrumută de la o pensie la alta pentru a avea ce mînca? Sau de la milioanele de emigranți? Nu cumva, așa cum scria Alexandr Zinoviev, „este imoral să ceri cuiva să fie o ființă morală dacă-i lipsesc acele minime condiții de viață care-ar permite societății să-i pretindă moralitate”? Proprietatea publică În loc să deplîngem condescendent lipsa de interes pentru problemele publice, ar trebui să ne îndreptăm atenția către cauzele structurale […]
„un stat care protejează mai mult proprietatea privată decît proprietatea publică este un stat fragil, care riscă în permanență să fie dezechilibrat de interese particulare și care, mai important, pierde încrederea propriilor cetățeni, diminuîndu-le totodată interesul pentru problemele publice.” interesante consideratiile astea… dar are autorul argumente pentru asa consideratii? nu de alta, dar cele mai solide democratii din lume se detaseaza tocmai printr-un respect deosebit pentru proprietatea privata, pe cand romania nu are asa un respect. asta pe de o parte. pe de alta, daca tot vorbim de apologia proprietatii publice in fata celei private, de cine e administrata aceasta. de politivcienii romani, culmi ai cinstei si onestitatii?
in sfarsit, invocarea lui hegel in apararea suprematiei interesului colectiv in fata interesului privat aminteste in mod cu totul fericit de marx…