BIFURCAŢII. Teorema celor patru culori
- 07-06-2013
- Nr. 676
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 5 Comentarii
Anul acesta, pe 19 aprilie, a murit Kenneth Ira Appel, matematician – topolog și algebrist –, fost profesor la Universitatea din Urbana-Champaign, Illinois. Principala sa contribuție a apărut în 1976, cînd, împreună cu Wolfgang Haken, de la aceeași universitate, a demonstrat afirmativ, transformînd-o în teoremă, Conjectura celor Patru Culori, una care rezistase mai bine de o sută de ani. Despre povestea acestui enunț și, mai ales, a demonstrației sale – prima în care calculatorul a jucat un rol decisiv și a pus sub semnul întrebării noțiunile uzuale de demonstrație și de verificare a demonstrației –, vă propun un fragment din cartea Teorema vie, de Cédric Villani, pe care o traduc pentru Editura Humanitas. Pentru mulți, povestea e, bineînțeles, folclor. Mai puțini, poate, cunosc și dezvoltarea ei ulterioară, din 2005 – demonstrația automată a lui Gonthier. Teoria limbajelor expert și a demonstrării automate captează azi atenția multora, din domenii foarte diferite: de exemplu, a lui Vladimir Voevodsky, un matematician care a primit medalia Fields în 2002 pentru rezultate extrem de abstracte, în descendența lui Alexander Grothendieck. Iar finalul fragmentului este, pentru cine vrea să înțeleagă, și un argument pentru ignorata valoare practică – de piață, în limba de lemn a celor […]
Sa traiti multi ani Dle Profesor si sa aveti putere ca sa mai scrieti povesti despre matematica ! Uite, eu ca nematematician dar, ca filiatie pasionala aproape de ea, nu stiam de istoria Teoremei celor patru culori ! De la Moisil incoace, continuand cu distinsul Solomon Marcus putini sunt cei care au exersat, exerseaza acest frumos gest de popularizare (ah ! nu-mi place acest termen) a reginei stiintelor !
Numai de bine ! Aurel
Aveti dreptate, dar sunteti prea bland cu autorul notitei !
Detasarea, chiar si la Tribuna (de acum !), este un premiu
pe care respectivul autor nu-l merita. Demis, da …
E valon sau flamand?
Da, domnule robinson, am văzut-o și am fost la fel de mirat, mai ales că apucasem, prin toamnă, să comentez cartea aici, în Obs. Ei, se mai întîmplă…
Stimate domnule Ornea,
Poate veti fi observat in Nr. 20 al Romaniei Literare, la rubrica ‘Meridiane’ o scurta notita despre Cedric Villani. Scurta dar densa in superioara ignoranta si dezinformare.
Peste afirmatia inofensiva ca CV ar fi belgian (!) apare si alta mai stupefianta: ca vineaza in regim de urgenta medalia Fields (pe care de fapt o are deja) publicind ‘Teorema vie’ (in germana!). Poate cu traducerea in romana il ajutati si Dvs. in acest demers retroactiv.
Neavind ‘comenteaza si tu’ la Romania Literara, ma pling Dvs. cu certitudinea ca imi intelegeti durerea si speranta ca poate aveti cunostinte la ei si ii convingeti sa il detaseze pe autorul notitei la Cluj, la ‘Tribuna’.