BIFURCAŢII. Bacalaureat 2013. Cîteva observaţii
- 19-07-2013
- Nr. 682
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 10 Comentarii
Cred că e prima oară cînd SRI iese la rampă în chestiunea bacalaureatului. Nu pot decît să mă bucur auzind că dl George Maior, şeful acestui serviciu vital pentru ţară, plasează educaţia printre „resursele principale ale naţiunii“ (păi, dacă nici ei nu ştiu, atunci cine?) şi e gata să-şi implice instituţia ori de cîte ori va mai fi nevoie. Sigur, ştiu şi eu că defuncta Securitate, bunica, de nu chiar mămica actualului SRI, avea o lungă tradiţie a cheltuirii energiei pentru prostii care nu prezentau nici un interes pentru naţiune, dar îmi place să cred că versiunea sa reformată, copil al revoluţiei, e departe de asemenea reprobabile practici. Singura concluzie ar fi, aşadar, că situaţia e, într-adevăr, groasă de tot şi ce am văzut cu toţii, cîteva firfirici date şi luate la un liceu din Rahova, e doar o mică parte din ce ştie SRI şi, secretos, ca orice serviciu secret serios nu ne spune, probabil, ca să nu ne strice vacanţa. Vacanţă care, întunecată uşor de prea mediatizatele episoade ruşinoase, dar care nu ne caracterizează, a fost deja luminată şi de cîteva veşti bune. Pentru mine şi, cred, pentru mulţi alţii, a fost tonic să văd cît de indignaţi […]
@Grama – ce usurare, pai asa ziceam si eu, dar eu de prin cartile de povesti pe care le-am mai citit; dumnealui, domnul de mai sus, care isi dorea „pasa-mi-te”, pesemne ca nu a citit aceleasi povesti… Multumim
http://dexonline.ro/definitie/pas%C4%83mite/paradigma
Pasămite e format după tiparul lui darămite. Întotdeauna s-a scris legat, nu are nici o legătură cu verbul a păsa.
N-am vazut, in vreuna dintre povestile pe care le-am citit, sa fi fost scris „pasa-mi-te”; nici nu ma grabesc sa caut prin gramatici, iac-asa, pentru ca nu-mi vine deloc la socoteala „mi te pasa” dupa modelul „mi se pare” din „pare-mi-se”. Chit ca uneori mi se pare ca „niciun” sau „nicio” isi gaseste intrebuintarea in masura in care ar vrea sa zica „nimeni”.
Bun articol, draga domnule Oprea, ati uitat doar sa le spuneti tembelilor nostri guvernanti ca in Romania dupa reforma invatamantului din 1948 bacul a disparut pentru vreo 20 de ani !! Cultura si Stiinta Romaneasca a mers la fel ca inainte. Puteati adauga ca sunt tari in care nici nu se da vreun bac – Canada, Statele Unite – Ce m-a izbit pe mine, fara de bac, este ce afacere a devenit acest bac … iar daca SRI-ul lui George Maior se ocupa de asemenea ”bacuri” atunci poate sa mature si strazi …
@van kiparos
De ce nu scrieti dvs. – tot la fel de aplicat cum obisnuiti sa scrieti prin postarile din OC – colaboratoarelor acad. M. Sala, care i-au razbunat pe toti repetentii si ne-au bagat pe cap forme precum NICIO, NICIUN etc.
Da, aveti dreptate. Era vorba de „pasamite” pe care l-as fi dorit „pasa-mi-te”.Sper ca nu mi-o luati in nime de rau .Toate bune!
Unde am scris așa ceva? Văd doar un biet un Pasămite…
De cand e scoala , scoala , suficient de multi invatacei au cautat , cauta si vor cauta sa copieze :fie tema de la colegul de clasa , fie la o lucrare scrisa , fie la un examen. Si acest lucru il fac nu numai „studentii” , ci chiar si persoane scolite. Cazul plagiatelor unor politicieni , mai mediatizat fiind al lui Ponta , nu face decat sa arate ca necinstea nu are varsta.Toata lumea , sau aproape toata , copiaza cate ceva , unii mai grosier , altii mai discret , mai finut. De ce sa sarim la gatul unor liceeni ca au „bagat ” si ei un ban intr-o afacere numita trecerea bac-ului ?Mai vinovati sunt prof-ii care au „pus botul” , manageriati cu maiestrie de catre directorii liceelor respective , iar cum rezulta din presa , cica si pe la inspectoratele scolare exista cate un nas , ala de are grija de examene , de componenta comisiilor , de subiecte s.a.m.d.Si ma rog , cine s-ar fi revoltat ca unul Ponta a copiat si el in lucrarea de doctorat , daca nu era lider politic , ba chiar seful Guvernului?Ca un procuror oarecare a masluit o lucrare deranja pe cineva? Sunt sigur ca nu!Acum toti vor sa aiba cat mai multe diplome , masterate , doctorate , sa fie ei „fruncea”.Toti vor certificate de excelenta , numeni nu vrea sa fie mediocru.Comisia , in fata careia William Harvey si-a sustinut teza referitoare la circulatia sangelui , nu i-a acordat descopritorului nota maxima , 100 , ci 99 , gasind ceva de reprosat.Acum ploua torential cu note maxime.Si la case mai mari s-a mai practicat furtul meritului. Gelolamo Cardano a ramas in istoria stintelor matematice ca tatal formulei de rezolvare e ecuatiei polinomiale de gradul al III-lea , insa aceasta onoare si-a dobandit-o prin furt , de la Niccolo Tartaglia , adevaratul descoperitor al rezolvarii ecuatiei cubice.
Revenind la oitele noastre , ceea ce a iesit la iveala la bacalaureatul din acest an este o ninica toata , metodele de la „D.Bolintineanu” fiind aplicate in toata tara si in cam toate liceele si colegiile , exceptie facand poate doar acele unitati unde nici un candidat nu a reusit sa obtina minimum 6,00.
N.B. Parca mi-as fi dorit ca o persoana cum este autorul articolului sa foloseasca „pare-mi-se” in locul lui „paremise” , dsi ambele forme sunt acceptate.De gustibus!
Da, aveti perfecta dreptate: «atitudinea împăciuitoristă, defetistă – şi dispreţuitoare, la urma urmei, nu faţă de stomac, ci faţă de justiţie şi faţă de statul de drept – a prim ministrului dr. Victor Ponta» ! Da, este revoltatoare si merge impotriva firescului, impotriva pulsiunii naturale a unui om normal, doritor de corectitudine peste tot, si la bac si oriunde… Asa gandeste un om normal, indiferent daca are sau nu copii, daca situatia de la bac il priveste indeaproape… Mie mi s-a parut o atitudine«scelerata» (in sensul botanic, de tuberozitate a unei plante care acumuleaza un fel umflaturi si care, ingerata, te lasa cu un ranjet pe fata, incremenesti ranzand) – asa mi se pare Ponta: un tip care nu reactioneaza la nimic cum ar trebui. Dupa interventia lui (consternanta !) de a-i pune pe fuga pe procurori, de a striga pe toate canalele ca e un abuz etc., a mai facut o alta chestie nefacuta: s-a apucat sa recompenseze notele de 10 la bac !! Ca pe o planeta a nebunilor, in care PM (culmea!) disuadeaza «organele de ancheta» (da, o fi denumirea ingrozitoare, dar, sa ne intelegem, ce legatura era intre a impiedica fraudarea unui examen cu organele de ancheta staliniste !!???) Si care este temeiul pedagogic al recompensei bac-ului cu 10 ? (si ce randament didactic are aceasta masura?).
Cred ca bac-ul ar trebui nu sa verifice, ci doar sa-i dea de inteles tanarului ca a incheiat o etapa si ca va trece intr-o alta etapa de viata. Si ca – daca vrea – poa’ sa mearga mai departe la facultate, daca facultatea il primeste; pe principiul „intra cine vrea, ramane cine poate”, n-ar fi o idee? Iar principiul asta sa fie bine pazit de toata lumea care este implicata.