„Prezenţa autorilor din Ţările Nordice a creat o mare bucurie“. Interviu cu Magdalena MĂRCULESCU
- 27-11-2013
- Nr. 701
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 2 Comentarii
Magdalena Mărculescu este director editorial la Editura Trei. La finalul ediţiei a XX-aTîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, i-am adresat cîteva întrebări, care au rezultat din interesul Editurii Trei pentru traducerea unor importanţi şi originali autorii nordici. Sînteţi editura care a publicat cei mai mulţi autori nordici. Ce a însemnat, pentru Editura Trei, prezenţa Ţărilor Nordice ca invitate de onoare la Gaudeamus? Prezenţa Ţărilor Nordice ca invitat de onoare la Gaudeamus 2013 a însemnat ocazia de a organiza un eveniment structurat în jurul acestui fenomen editorial care a început acum cinci ani şi care s-a dezvoltat continuu: interesul cititorilor români pentru literatura poliţistă scrisă de autori scandinavi. Un fenomen care a început cu trilogia Millenium a lui Stieg Larsson şi care a generat fani ai genului. Mărturisesc că trăieşti un sentiment foarte plăcut ca editor atunci cînd reuşeşti să lansezi pe piaţă o colecţie de succes, o colecţie care atrage cititori de toate felurile: atît oameni care obişnuiesc să trăiască printre cărţi, cît şi oameni care nu aveau înainte acest obicei şi care ne scriu acum sau ne povestesc la tîrguri, atunci cînd ne întîlnim faţă-n-faţă cu ei, că au redescoperit plăcerea lecturii, că urmăresc ceeea ce publicăm […]
Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Liza Marklund, Anne Holt sunt deja autori impusi pe piata romaneasca. Acest (al doilea? al treilea?) val de autori nordici pare promitator. Aceasta islandeza – Irsa Sigurdardottir – dar si fanlandezul Antti Tuomainen pot fi oricand o lectura pasionanta de weekend.
Turul de forta de la Gaudeamus merita felicitarile noastre! Bravo editurii Trei! Ati facut o treaba excelenta cu autorii nordici tradusi in romaneste. Prezenta lor la Bucuresti a fost un regal editorial, i-am urmarit cu mare bucurie.