România şi SUA
Cîteva consideraţii după vizita demnitarului american, Victoria Nuland
- 15-01-2014
- Nr. 706
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 4 Comentarii
Nimic nou pe eşichierul politic românesc. Nimic nu se pierde, nimic nu se cîştigă, totul se uită, totul se repetă. Două au fost momentele importante – în România totul este important sau neimportant în egală măsură, fără ca asta să aibă vreo consecinţă. E bine? E rău? Oricum e bine. Merge? Merge! Două chestiuni au bulversat săptămîna ce a trecut de la ultimul nostru comentariu. Prezenţa la Bucureşti a asistentului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice a Secretarului de Stat al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, şi absenţa de trei zile a primului ministru român, mult hulitul, nomen odiosum, Victor Ponta. Lecţie de profesionalism şi echilibru Demnitara americană, aflată într-un turneu european prin mai multe capitale europene cu diferite mesaje de transmis în numele Administraţiei Obama, a dat o bună lecţie de profesionalism, calm, echilibru şi diplomaţie. Răspunsuri impecabile, o bună doză de reţinere, foarte clare precizări despre independenţa Justiţiei şi neimplicarea politicului, precum şi despre libertatea presei. Doamna Victoria Nuland a avut un excelent background despre situaţia din România, nimic nu a surprins-o, a răspuns calm şi în cunoştinţă de cauză: „Le cer tuturor politicienilor să lupte pentru a ține Justiția departe de influența politică“. Statele Unite văd în […]
autorului sufera puternic. Cateva exemple: 1) guvernul care are o sustinere parlamentara de circa 70% si care este plin de intentii bune (sic !) nu poate guverna eficient si pragmatic …; 2) nu mai citez cauzele acestui fenomen in explicatia autorului caci sunt hilare; 3) temerile autorului din cauza activitatii DNA, ANI, ba chiar si a Curtii Constitutionale frizeaza absurdul; 4) desi il critica pe Ponta nu face o legatura posibila intre „lipsurile” lui si guvernarea neeficienta; 5) etc.
Pe de alta parte nu pot sa nu explic aceasta lipsa de logica prin partizanatul puternic de care da dovada autorul in toate articolele sale (circumstanta agravanta – tot se preocupa autorul si de independenta justitiei !) …
a. Vestea buna, si noua, e ca autorul subscrie la, ba chiar citeaza din, excelentul
articol al dlui Plesu dedicat veseliei catorva vs tristetea celorlalti. Personal ma
bucur, ca si de constatarea unor compatibilitati manifestate in alte scrieri recente, pe
de o parte ale dlui Simonca, pe de alta ale aceluiasi domn Plesu.
b. Vestea proasta, si deloc noua, este rezumata in comentariul semnat „berenger”, la
care subscriu. Autorul nu se poate abtine de la a-si dezlantui idiosincraziilor cu care
s-a tot descalificat, de nu putina vreme.
c. Despre indignarea pe care mi-o induce „patriotismul specific” al autorului, nu mai
zic nimic, as prefera ca acest comentariu sa apara…
chiar si aici ne luam de andreea pora? frumos.
iar a-i pune pe voiculescu si macovei in aceeasi oala a apararii indendentei justitiei e antologic, de pus in rama obiectivitatii presei romanesti.
Aștept cu interes un comentariu la fel de inspirat al d-lui Pleșu, în spiritul echilibrului, referitor la prezidentul traducător pomenit în update…