BIFURCAŢII. Unire-n cuget şi-n simţiri
- 15-01-2014
- Nr. 706
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 13 Comentarii
Pînă şi o glumă bună, repetată la nesfîrşit, ajunge să nu mai aibă nici un haz. Dacă mai e şi proastă… Despre „unirea dreptei“ citesc, aud, iar citesc, iar aud. Oare ce-o fi însemnînd „dreapta“ pentru doamna Udrea? Cîţi dintre cei care clamează necesitatea unirii „forţelor de dreapta“ au habar de ideologie? Şi ce legătură doctrinară există între, să zicem, intelectuali-politicieni de calibrul lui Toader Paleologu, Mihai Neamţu, Adrian Papahagi, Theodor Baconski, nici ei foarte asemenea, dacă umblăm şi la nuanţe, şi, de partea cealaltă, politicieni versaţi ca Elena Udrea, Traian Băsescu, Emil Boc, Vasile Blaga sau tehnocraţi ca Daniel Funeriu sau Theodor Stolojan? Chiar, ce ideologie are Traian Băsescu? N-ar fi mai cinstit să recunoască toată lumea, intelectuali şi politicieni deopotrivă, că e vorba despre o unire împotriva „colosului uselist“, impusă de un calcul pragmatic, nu de una motivată principial şi ideologic? Care colos numai de stînga nu e. Cum să fie de stînga un partid, PSD, campion entuziast al privatizărilor (oneroase sau nu, puţin contează), inclusiv al privatizării serviciilor publice, ca sănătatea? Cum să fie de stînga un partid, PSD, care investeşte atît de puţin în educaţie? Cum să fie de stînga un partid, PSD, care-şi bate cetăţenii […]
Idealul domniei voastre este bun. De ce nu ajungem acolo este o alta problema pe care nu o putem rezolva noi (mai ales comentand). Cei care stiu exact, pe hartie, ce trebuie facut (MRU, Alexandru, Manolescu etc), nu rezista intalnirii cu realitatea.
Sigur nu sunt umplute de unul ca dumneavoastra. De cand am avut norocul sa ne guverneze Boc, nu mai este coruptie. A fost starpita. Cand ti se ia un sfert din salariu, coruptia dispare instant. De exemplu nu mai este urma de coruptie in scolile si spitalele desfiintate de Boc si compania. In rrominika traiesc cei care doresc sa traiasca acolo. Eu traiesc in Romania.
Ideea era foarte simpla: nu se poate sa nu observam „golania” din lumea politica romaneasca si spuneam ca numai niste partide normale cu ideologii clare (si neextremiste) ar mai putea salva ceva. Nici acum nu inteleg de ce ati facut acel prim comentariu. Ce spun eu este un lucru simplu (n-am niciun merit in asta, prea este evident), doar ca prea putini gandesc asta si prea putini incearca sa faca ceva in directia aceasta. Da, avem nevoie de un partid serios de dreapta si de unul serios de stanga. Ar trebui sa nu mai cautam „originalitati politice” romanesti ca nu am reusit decat esecuri pana acum cu aceste idei „originale”… In toate tarile mai serioase si mai „tari” exista doua partide politice mari (celelalte sunt de umplutura si se dezintegreaza la un moment dat).
….CINE le umple, @Lenuta? Si oare merita toti umplerea? Ai aflat oare ca rrrominika are azi cele mai corupte sisteme sanitar, scolar (mai ales universitar) si local-administrativ din Uniunea Europeana?
Domnule „lucid”,
Parca a mai fost „salvata” Romania de cateva ori. Ultima data la mansa era domnul Boc (impreuna cu companionii-daca ma exprima astfel) care ne-a tras de pe buza prapastiei in mijlocul lumii civilizate, bagand mana adanc in buzunarele noastre, adica ale bugetarilor, pentru a redirectiona fondurile catre „investitii”-patinoare, bazine, „autostrazi” etc.
….(inca o revolutie sa o tinem inca in rezerva) pentru a scapa de aceasta banda de „indivizi care dau foc lumii ca sa scape de puscarie” (nemilos ca in zilele lui bune „bisturiul” lui Mircea Cartarescu) este UNITATEA ANTI-USLINOSI. Altfel nu putem salva Romania de la prapastia excluderii din lumea civilizata. Intr-adevar doar la prezidentiale poate functiona. Si eu m-am simti mai bine reprezentat de un partidulet cu voce distincta dar, tinandu-ma de nas, nu am alta solutie decat votarea candidatului ANTI-USL. Salus reipublicae suprema lex.
PS E foarte bine ca se separa apele – vezi Marius Oprea.
Stimate domnule Profesor,
Ma bucur ca putem purta un dialog in conditii demne de „subsolul” unei reviste precum Observator Cultural.
Imi permit sa va spun ca, desi, va auto-numiti „profesor” , in acest cadru nu sunteti indrituit sa ma „ascultati” si sa-mi puneti intrebari ca de la catedra la elev. Dincolo de acest aspect, intrebarea dumneavoastra este prea vaga. Ce am priceput din ce? Din articolul domnului Ornea sau din comentariul dumneavoastra?
Nu stiu cat de realista este impartirea aceasta in stanga si dreapta. Presupune ca varietatea optiunilor politice este izomorfa cu o dreapta sau un segment de dreapta, pe care nu poti sa te pozitionezi decat mai la stanga sau mai la dreapta. Dar daca e o varietate de dimensiune 2 sau 3, deci mai e nevoie si de directiile sus-jos, fata-spate? Si atunci cineva s-ar putea descrie de examplu ca fiind \”de fata-stanga-sus\”. Lucrurile s-ar complica si mai mult daca varietatea respectiva nu e izomorfa cu R^n, ci cu un cerc, un tor, o banda a lui Moebus, o sticla a lui Klein etc.
Problema e ca daca te descrii ca fiind \”de dreapta\” trebuie sa accepti \”la pachet\” anumite idei si valori cum ar fi: taxe mici, stat minimal, privatizari, traditionalism, \”valori crestine\” etc. La stanga ai alt \”pachet\”: sindicate, protectie sociala, pacifism, mediu inconjurator, drepturile femeilor si ale minoritatilor etc. Intrebarea e de ce un sindicalist trebuie musai sa fie si ecologist si de ce un \”bun crestin\” trebuie musai sa fie adeptul statului minimalist? Care e legatura?
La noi lucrurile sunt chiar comice/ Se vorbeste despre stanga si dreapta mai mult decat in alte tari, in conditiile in care la noi notiunile acestea sunt cel mai lipsite de continut. De exemplu pana in 2005 PD era un partid de stanga din Internationala Socialista. Ba chiar se laudau ca ei si numai ei sunt singurii reprezentanti autentici ai social-democratiei in Romania. Un an mai tarziu erau un partid de dreapta din Partidului Popular European. Si din nou tot ei sunt singurii reprezentanti autentici, dar de data asta ai dreptei. Cum poti sa-i iei in serios?
Poate nu e un lucru chiar asa de rau sa renuntam la ideologie.
Imi cer scuze pentru folosirea singularului. Dar intrebarea ramane: Ce ati priceput ?
Domn’ profesor, nu-mi aduc aminte sa fi facut armata impreuna. Cand iesi in societate, sunt niscaiva reguli ce trebuie respectate. Asta daca nu doriti sa ramanem dincolo de Bariera Vergului, in mahala.
ce-ai priceput ? Tocmai de aceea fiindca la noi totul este in politica \”stanga-dreapta-sus-jos\” este nevoie de ideologii si politici normale (dreapta si stanga), fara extrema dreapta, fara extrema stanga si fara \”golania\” actuala … Acum pricepi ?
Un nebun arunca o piatra si inteleptii …!
Dreapta unita romaneasca este doar un deziderat, dar ar fi fost net mai bine pentru noi daca ar fi existat … Fiindca de „stangistii” astia (veritabili sau nu) din Romanica ne-am cam saturat de mult !