O dispută plină de învăţăminte: Dorin Tudoran – Vladimir Tismăneanu
- 12-02-2014
- Nr. 710
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 21 Comentarii
Foarte interesantă polemica iscată între Dorin Tudoran şi Vladimir Tismăneanu! Oameni mai tineri se vor arăta contrariaţi: cum, doi oameni care au împărtăşit „valori comune“ ajung să fie într-o dispută directă? Întîi, s-au mai văzut cazuri de prietenii înşelate (vremurile şi configuraţiile politice pot să despartă doi oameni care au susţinut „valori comune“, nu e nimic senzaţional, cercetarea adevărului trece dincolo de prietenii, indiferent de epoci şi contexte istorice; publicăm în acest număr un excelent eseu scris de Carla Baricz, doctorandă la Yale University, despre volumul Întoarcerea huliganului de Norman Manea, eseu în care este vorba şi despre apropierea şi mai apoi distanţa – provocată de acţiunile antisemite şi de crimele împotriva evreilor – dintre Mihail Sebastian şi pe Mircea Eliade; intelectuali străluciţi, cei doi se separă cînd omenescul, prea omenescul şi toleranţa sînt înlocuite de crimă şi excludere). În al doilea rînd, oricît nu ar recunoaşte, între Vladimir Tismăneanu, cel care participa la configurarea revistelor Agora şi Meridian, şi cel de astăzi, s-a căscat, în plan uman, un hău imens. În al treilea rînd, această polemică lansează, din nou, cu acuitate, o înterogaţie despre rosturile unui intelectual în Cetate, cu cine se însoţeşte acesta în parcursul său intelectual, cît […]
bre, te des-=calificashi, bre, pan propriu’ tau comentariu…
Ti rog (olteneshte) d-a ma cam scuza, orice-ncercari d-ale tale d-a ma acuza ca io mi-s anti-maghiar, vor da
*chiar chix*…
Nea Marin
Articol de maidan ca si atmosfera acestui forum, cu comentarii perfect aliniate la conformismul antibasescian, incapabil sa depaseasca nivelul huiduielii.
Demascati, tovarasi !
Purtam dupa noi blestemul de a fi o populatie mimetica, adica traim dupa model. Acum suntem basisti. Am fost iliesisti, ceausesti ,constantinesti, antonesti si alti ESCU. Cand la varf vom avea calitate, atunci Tismaneanu si altii ca el vor linge si slugari CALITATEA. Deci si linguseala lor va fi de calitate. Pana atunci vor ramane in troaca cu laturi.
Sunt bucuros sa constat ca puteti scrie si asa !!!
Cat despre fostul „baiat cuminte”, sa (se) joace in categoria sa, care este „pana”; nu
are nimic din ce i-ar trebui ca sa manuiasca un M60…
@ Alina Popescu
Aveti dreptate. Prezenta portalului electronic In Linie Dreapta in diatriba serializata a Dlui Dorin Tudoran este justificata, pentur ca profesorul V. Tismaneanu este singurul intelectual cunoscut care apreciaza grupul restrans de amatori care maculeeaza blogosfera cu acel forum. Le fel de singular si inexplicabil este si faptul ca portalul In Linie Dreapta este inclus in blog-roll-ul revistei Grupului de Dialog Social.
@ joenegut
Vlad M. este Vlad Modoran, un tanar care publica/comenteaza pe forumul In Linie Dreapta, ca si persoana care isi spune Teo Hahn. Fara valoare si fara talent, amandoi, cert si prea neinsemnati, chiar si in peisajul romanesc, ca merita orice fel de discutie.
Numai bine,
Peter Manu
Hofstra University
Hempstead, NY
intelectualii stau cu pumnii inclestati si pregatiti de lupta. Lupta – e o lupta, doar ca nu curge sange – a inceput demult. Au toate acestea un nume. Basescu. El i-a dihotomizat pe intelectuali pana la paroxism. Dar nu mai gasim ceva? Oportunism, „servilism” – dupa expresia inspirata a d-lui Dorin Tudoran, trai pe vatrai, orgolii, „a fi in lumea buna” versus „a fi barbar”, victimizare, hulirea preopinentului (ha, ha, ha, te uiti la Antena 3 si-l sprijini pe plagiator, ha, ha,ha, iti place Andreea Pora si-i citesti pe „cavalerii lui Durer”, ha, ha, ha). Unde sunt Romanii si Romania?. Visez la o emisiune in direct cu Vladimir Tismaneanu si Dorin Tudoran, avand tema: „Se mai poate salva Romania? Cum?”. Visez la o intalnire intre „22” si „Observator cultural” cu tema””Se mai poate salva Romania? Cum?”. Fara jigniri, esti „Basist” esti „antibasist”, esti vandut, esti prost, esti cu mogulii, esti cu lumea buna. Se mai poate? Mai este posibil? Sa-i ascultam pe toti, ce utopie! Curge sange, fratilor, sminteala e cuvantul de ordine. Saraca tara!
Am urmarit discutia dintre Dorin Tudoran si V. Tismaneanu pe blogul primului, Certocratia; tema „Oportunism, gargara, escrocherie”: este o disputa personala – dar de interes public-, din care nu se poate renunta la „personajul” T. Basescu (pentru ca faptele se invirt in jurul lui) iar meritul lui D.Tudoran este si acela DE A NU TRINTI USA lui V.T., de a nu nega ceea ce alta data a considerat valabil la acesta.
Articolul de mai sus contine un singur citat din D.T. care nu reuseste sa reproduca nuantele disputei si nici macar „invatamintele”, iar intrebarea din final cu D.T. care ar produce o dezolata lehamite (citat din Tismaneanu), ca si acel „ca Iliescu, DESIGUR” sint probabil speculatiile d-lui Ov.S.
Nu mi s-a parut deloc excesiva preocuparea in privinta site-ul „In linie dreapta”.
Cu stima,
Alina Popescu
Domnule M., nu este niciun pseudonim!
Prima parte este numele sub care mă prezint, dat de colegii americanofili de studenţie, pe la sfârşitul anilor ’60 şi a doua este numele de familie!
Ironia este prost plasată domnule numai M. Clar?
Prefer schimbul de idei polemic nu mârlănia „cocoşească”!
dar, *chiar desigur*! Ca, ai *shi tu* chiar dreptate.
Ca, sa shtii, dragul meu, chiar *avem mai tatzi*.
Cei care *observam*, cei care *nu ne bagam*, cei care *nu suntem, neaparat, ”partizani” *.
Cei care intzelegem cum ca Romania, de vreo 25 da ani, fu condusa de neshte *mafiotzi*.
Shi, mda, inspre *iritarea* altora, a ”lefegiilor”, lumea *chiar vede & chiar pricepe*.
Odata ce Justitzia, draga XYZ ishi va *chiar* face datoria, vom trai intr-o tzara *mai faina*. Asta e *crezu’ meu*, despre chiar asta scriu *io* de catziva ani p-acilea.
Desigur, c-am scris ca ai & tu dreptate: redactziile astea
chiar *sunt* pan bataia chiar vantului. Ca le vazui *io*
cum ishi chiar *shimba*, atitudinea. Pentru mine unu’, greu de-nghitzit, ca cetetor/comentator pi la ”subsol”.
Itzi intzeleg prea bine frustrarea, bine venishi, batrane XYZ pan club…
Al tau,
Nea Marin
Cea mai intelegatoare si plina de bune intentii a fost – suprinzator – Alina Mungiu care a spus, corect, cred eu, ca „Volodea trebuie salvat de el insusi”. Se va fi adresat unor prieteni de-ai lui VT.
C H I A R !
Aparent, domnul „joenegut” pare a fi doar un pseudonim. Dar ce-i mai rău este că pseudonimul n-a înţeles nimic din ce a spus domnul Şimonca! Există viaţă şi după Traian Băsescu, tovarasi! Chiar nu e cazul sa mai vanati „basism” si „basisti”.
Cineva totusi, odata si-odata, trebuia sa puna in discutie calitatea d-nului Tismaneanu de a acorda legitimatii si certificate de buna purtare intelectuala in spatiul public. Acum domnia sa pare confuz.
doi autori pe care- i citeam/ascultam cu admiratie in anii \’90, care aveau aceleasi optiuni democratice si se constituiau in repere morale autentice. va amintiti cum erau priviti in Romania Tudoran si Tismaneanu in acei ani ?
ambii traiau in USA, erau prieteni chiar, iar acum se cearta in Romania, desi locuiesc, ambii, tot in State. un licean sau chiar un student roman, acum, ce intelege din aceasta poveste ? sporeste intelegerea lumii noastre disputa dintre cei doi ?
dragilor, *in-regimentatzilor*, cum ca *nu* a-tai chiar *intzeles* chiar ideea acestui editorial.
Ce , oare, sa va *chiar fac io*, un ”basist” chiar de-klarat p-acilea?
Nu, *nu*, va rog io *nu*: nu va lasatzi orbitzi da *declaratzii*. Meretzi, va rog *io*, precum copoiu, pre urma *faptelor*…
No numa’ fain, tuturor, ca tatzi vrem *propashirea*
chiar Romaniei,
Nea Marin
Aparent, domnul „cocoş” pare a fi doar un pseudonim. Dar ce-i mai rău este că pseudonimul n-a înţeles nimic din ce a spus domnul Şimonca!
Există viaţă şi după Traian Băsescu!
Ați surprins cum nu se poate mai bine esența „conflictului”. Realitatea este că VT e într-o perpetuă simfonie cu puterea. Când i se pare că barca puterii e șubredă, sare în barca care-i pe val. Și cine nu sare cu el este împroșcat cu noroi. Felicitări!
Imi pare rau ca s-a ajuns aici, cu alaturarea lui Dorin Tudoran de Ion Iliescu. Vladimir Tismaneanu merita, cu varf si indesat, cele scrise de Dorin Tudoran, „servilism”. De ani buni, d-l profesor Tismaneanu imparte „apele”: cei buni, cei ca el, cei rai, iliescienii, tradatorii, resentimentarii, frustratii. E nevoie de un „suflu nou” in dezbaterea publica, diversitate, acceptarea diferentelor. Nu poti sta toata ziua/ noaptea/ pe bloguri/ unde apuci – doar sa-l ingani pe Vladimir Tismaneanu si sa astepti, precipitat, sa-ti dea „coronita”. Sa gandim cu capetele noastre, dincolo de „certificatele” si „calificarile pentru lumea buna” pe care le „elibereaza” Vladimir Tismaneanu. Oare d-l Liiceanu i-a spus vreodata amicului Tismaneanu, autor Humanitas, ca sare calul? Dar Plesu? Cartarescu si Patapievici l-au laudat la lansari, dar, asa, in particular, l-o fi tras cineva de maneca: „Vladimir, las-o mai usor…?”.
D-le Șimonca sunteți proba vie a intelectualului poltron și becisnic. Nu sunteți în stare să priviți adevărul în față, darămite să-l recunoașteți pentru simplul fapt că privirea dvs. este înclinată de o oblicitate clientelară. Articolul dvs. ar fi penibil dacă nu s-ar atinge cu josnicia unui răspopit tovarăș de drum. Sau, dacă nu răspopit, atunci tocmai revelat pe față, de-a dreptul. Oare mai sunteți în stare să roșiți?
O linie subtirica separa starea de razboi de starea de pace: mortii coloreaza razboiul, saracii deprima pacea. Si daca, educandu-l, nu-i spui copilului ca va muri, vei fi surprins ca marea lui tragedie va fi saracia.
Or daca, dupa moarte, conditia mersului mai departe sta in traversarea doliului ca desert al fiintei, in saracia perpetua doliul este nesfarsit indiferent la talentul preotilor de a-l innobila. Oricate sfinte pomeniri se vor racni din diverse altare, acei simpli „umplatori de latrine” se vor fi saturat de coliva mortului distribuita magnanim si vor aspira spre painea cea de toate zilele obtinuta cinstit, indifferent unde, cu sudoarea propriului efort, spre dezamagirea preotului ce-l asista gafaind transpirat de ardoarea propriului sau efort.