Florian Cormoş: omul fără om
- 26-02-2014
- Nr. 712
-
Dan Mihai ŢĂLNARU
- Focus
- 6 Comentarii
„Am lăsat opincile la Turnu-Severin şi am venit aci (la Oradea – n.m.), la şcoala de ofiţeri.“ „Am mai dat o palmă la deţinuţi, da’ ce, i-am omorît? I-am omorît, cum spun acolo? Eu am spus că eu acolo nu aveam timp de aşa ceva. Mă ocupam să cunosc unitatea şi colonia.“ Florian Cormoş Un „persecutat politic Canalul Dunăre-Marea Neagră, un proiect criminal al epocii staliniste din România, a demarat în mai 1949, unul dintre scopurile vădite fiind acela de a-i extermina pe oponenţii regimului, de la fosta clasă politică şi elitele vremii pînă la simplii ţărani şi muncitori. Astfel, toponime ca Cernavodă, Saligny, Poarta Albă, Valea Neagră sau Capul Midia au intrat în memoria colectivă ca locuri de exterminare, unde, în numele „realizării planului“ şi al „luptei de clasă“, în urma unor suferinţe greu de imaginat, aici şi-au găsit sfîrşitul mii de oameni. La Canal, în anul 1950, a fost repartizat Florian Cormoş, un tînăr locotenent MAI care nu de mult schimbase opincile pline de bălegar cu cizmele negre ale celor de la Interne. Născut la 8 martie 1927, în satul Şişterea, regiunea Oradea, astăzi judeţul Bihor, Florian Cormoş a ocupat mai multe funcţii în aparatul represiv […]
Pacat de un subiect de mare impact in societatea romaneasca contemporana. Sunt de acord cu spusele de mai sus: articolul apare ca o insailare nefericita de citate. Autorul este complet lipsit de stil. Daca este adevarat ca Talnaru este director la IICCMER, nu as vrea sa cred ca acesta este nivelul in acea institutie.
Este totusi o satisfactie sa-i vedem pe acesti tortionari deranjati de justitie, intr-un final…
Remarc perseverenta demna de lauda a IICCMER in a-i demasca pe responsabilii sistemului penitenciar comunist. Cormos este un caz tipic. Nu stiu insa in ce masura va mai putea el raspunde in instanta, avand in vedere ca deja a fost condamnat pentru aceste crime, fie si numai \”la alibi\”.
Nu pot insa sa nu remarc, din nou, ca articolul este deficitar stilistic si chiar gramatical. Sa ortografiezi \”simplii\”, cu doi \”i\”, este impardonabil, mai ales ca autorul este, se pare, director la IICCMER.
Felicitari IICCMER, insa poate ar fi mai nimerit ca asemenea articole sa fie scrise de catre oameni calificati.
Din păcate oameni ca acest personaj fac parte dintre bunicii, părinții, sunt semenii noștri. Un articol bun si bine documentat.
Parchetul de el. Bravo acestor oameni de la IICCMER care muncesc pentru ca lumea, astazi, sa cunoasca trecutul insingerat al acestei tari.
din pacate articolul nu permite sa se inteleaga parcursul personajului dupa ce a iesit din inchisoare
cine îsi mai aduce aminte de ei? Stiu tinerii de azi ce au însemnat acei ani.