Întîmplări vechi şi noi
Tatiana NICULESCU BRAN – Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut
- 28-03-2014
- Nr. 716
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Literatură
- 9 Comentarii
Cu ani în urmă (aproape un deceniu), un critic de calibrul lui Dan C. Mihăilescu taxa romanele din, pe atunci, noua colecţie „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, reproşîndu-le „mizerabilismul“, deficitul de substanţă epică şi apetenţa pentru scabros. Mulţi s-au indignat cu acel prilej, fie împotriva romanelor osîndite, fie împotriva criticului căruia ele îi displăceau; şi fiindcă toată lumea literară trebuie să aibă o opinie (abţinerile fiind suspecte din capul locului), eu am pledat pentru proza incriminată. Fără a provoca vreun extaz estetic, ea avea totuşi meritul, deloc neînsemnat, al explorării unor zone mai puţin frecventate şi al ruperii cu inerţiile şi conformismele receptării. Treptat însă, cum se întîmplă, însuşi „mizerabilismul“ a devenit o modă – şi un mod nu de a face proză, nuvelă, roman, ci de a le substitui. Scabrosul s-a banalizat şi scatologia este mai des întîlnită decît omenia din romanele obsedantului deceniu. Explorările epice şi curajul artistic se regăsesc, în romanele anilor din urmă, tocmai în spaţiul unei proze mai aşezate, cu mai multe registre stilistice, cu o compoziţie atent lucrată şi cu accesarea, prin intrigă, a unor elemente diferite (istoric, naţional, social, psihologic, moral, spiritual) amestecate într-o aceeaşi pastă. În această tendinţă se înscrie […]
Nu e vorba că m-a supărat citatul, dar DCE l-a considerat îndeajuns de relevant pentru a-l include. Poate dacă era tot un „roman jurnalistic” nu era nicio problemă, dar în acesta (semi)fantastic mi s-a părut ca nuca-n perete.
În fine, cu siguranță măiestria narativă a autoarei e mai importantă, iar tema singurătății în sine nu e kitsch…
Nu mă interesează literatura de „bun gust”, e ca și cum ai spune despre o pictură genială că e „drăguță”…
Multumesc tuturor pentru comentarii, chiar daca nu sunt tocmai flatante. In carte exista doar doua pasaje cu aluzii la vara anului 2012. Unul „anti” si altul „pro”. Nu m-as fi gandit ca atat se poate retine din Povestea domnitei…, dar e un inceput in toate.
Reiese ca citatul din cronica lui DCE v-a suparat rau. De ce oare, daca nici literatura nu e, nici politica de „bun gust”?
Si inca politica de „prost gust” …
Aia cu doamna Olaru, fosta securistă, actualmente pioasă care se refugiază în referendumul din 2012 şi efectele lui, simpatizînd cu preşedintele interimar şi condamnîndu-i pe birocraţii de la Bruxelles… Adică, mai pe șleau, autoarea face politică deghizată în literatură.
Care ar fi teza ?
E mizerabilism (literar), in totala armonie cu celalalt mizerabilism (moral si spiritual) in care se tareste viatzanoastra cotidiana.
Si care ar fi teza camuflata ?
Totusi, d-le Cristea-Enache, nu e vorba aici despre un tezism ideologic jenant, camuflat in literatura? Nu e kitsch?