„Mai bine ar sta în banca ei“
- 17-04-2014
- Nr. 719
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 16 Comentarii
Oricîte hibe ar avea guvernul Ponta, oricîte reproşuri îndreptăţite i s-ar face, nu putem trece sub tăcere noile şi repetatele atacuri ale preşedintelui Băsescu îndreptate împotriva „comisiei Nana“ şi, în special, către Gabriela Firea, senator PSD. Declaraţia de duminică, 13 aprilie, a preşedintelui Băsescu n-are nici o legătură cu statul de drept, cu legalitatea sau cu rolul constituţional al preşedintelui. Este o declaraţie de intimidare, un atac la persoană, în care este adus în discuţie şi soţul senatoarei, la un mod ameninţător. De fapt, preşedintele transmite un mesaj clar: Gabriela Firea să se potolească, altfel ar putea-o încurca-o rău şi ea, şi soţul ei. Atacul la familie este unul dintre procedeele cele mai detestate, în toată lumea. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întîmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întîmplă destule lucruri rele“, a spus Traian Băsescu. Oricîtă îngăduinţă am avea faţă de preşedintele Băsescu – ei, e slobod la gură, îi mai scapă cuvinte necugetate –, asta nu este o declaraţie de preşedinte. Nu vrem să o calificăm nicicum. Ceea […]
Se pare ca am gresit in al doilea meu comentariu adresat
dvs atunci cand m-am referit la educatia dvs … Cred ca
\”un Sorriso\” are dreptate ! Nu ma mai mira preferinta pe care o aveti pentru (derbedeii de) \”stanga\”.
Lipsa de educatie, ca si prostul gust, va vin perfect. Rolul vietii.
PS Amandoua, pentru dumneata sunt sinonime.
Rezon, domnule InimaRea. Se vede treaba ca si eu am dreptate; in cateva randuri din ceea ce am citit mai sus, am gasit raspunsuri foarte folositoare pe langa casa omului; „aroganta de fata de la tara ajunsa pe covorul rosu” poate fi gasita si in alte domenii, mai ales in Educatie, respectiv Invatamant, unde face „scoala” cu mare succes pe fondul…formelor fara fond.
Mult „rumegatul „dumitale raspuns dat in „saptamana luminata” ma dus cu gandul la o comparatie ….amuzanta si anume dumneata semeni cu limaxul care in peregrinarile lui nocturne lasa in urma-i o dara de argint ce straluceste in lumina lunii „puternic”. Abia la primele raze ale soarelui vezi ca dara de argint nu-i decat o dara de bale. P.S. Pe Google unde va gasesc la „un sorriso”sau la „un limax”???
io, statul de drept, ma dezic de vorbele presedintelui…
Ovidiu Șimonca: Tare-aș vrea să pot fi de acord cu dv! Numai că mi-e greu să cred că femeilor din politica românească, li se potrivește apelativul ”Doamnă”. Nu că nu i s-ar potrivi măcar vruneia, dar e de socotit atent – cui și de ce. Asta, dacă avem în minte apelativul ca pe o caracterizare a persoanei, ceva de genul inginer, medic, arhitect, actor șamîdî. Adică, fie și-o singură calitate de bază dar care să justifice aprecierea.
Care ar fi aceea pentru ”o doamnă”? Dacă e doar faptul ca este măritată (divorțată, văduvă) e ok, toate femeile din categoria asta sînt doamne. Dacă, însă, căutăm ceva calități morale pentru a o socoti ”o doamnă” pe o femeie anume, vedem că totul devine brusc greu.
Am să vă dau un exemplu: Îmi plăcea mult d-na Andronescu, eternul ministru al Educației, din partea PSD. Am văzut-o și-ndeaproape – și mi-a plăcut; am mai văzut-o-n cîteva rînduri și la televizii, și mi-a plăcut atitudinea d-ei – rezervată, cumpătată, calmă, indiferent despre ce era vorba.
A venit, însă, povestea cu ”doctor Ponta”. Un plagiat dovedit cu deasupra de măsură, față de care un cadru universitar – și-ncă unul cu glorioasă carieră, pe toate palierele vieții academice – nu poate avea decît o singură atitudine: de condamnare. Fie aceea și cu prețul plecării din politică. Fiindcă – gîndeam eu, nepoliticul practicant – de ce-ar fi mai importantă pentru o persoană educată, distinsă – chiar, rămînerea în politică, decît propria-i reputație academică? Pînă la urmă, dacă între cele două activități – politică și didactic-științifică – se produce o falie irecuperabilă, de ce-ar prefera un universitar de carieră să-și abandoneze ori compromită întrega carieră științifică, în favoarea uneia politice, unde-și atinsese, deja, maximumul (fiindcă nu e defel plauzibil că d-na Andronescu are a ajunge prim-ministru, președintele PSD ori al țării). Și-ncă, într-un mod incompatibil cu definiția universitarului – de apărător al plagiatorului?
Din cîte răsăunsuri pot fi, aleg doar unul: Politica (la români) e nepotrivită pentru o doamnă. Cel mai scurt argument ar fi că bărbații politici care adoptă o femeie pentru a o pune la treabă încetează din chiar acea secundă a o mai considera ”o doamnă”; aceea devine un camarad de arme, cu drepturi și obligații egale cu ale tuturor, ba chiar mai mari decît ale multora, dacă mai ajunge și-n grupul politic conducător. Dacă ei pot închiți broaște pe stomacul gol, și ea trebuie să poată, altfel nu-i om politic.
Asta-i concluzia mea – nu poți fi și domn/doamnă, și om politic, pe la noi.
Avem exemple berechet! De peste tot – din PDL, PNL, PSD, de oriunde. Astfel că Băsescu – care numai niște doamne nu le-a socotit pe Macovei, Udrea, Anastase, Ridzi (ba nici de fie-sa n-a avut pic de milă, dacă ne gîndim bine); la cîte și ce le-a pus a face – n-are cum trata o femeie din tabăra politică inamică (importantă distincția, nu adversă, inamică) altfel decît pe un soldat din armata dușmană – fără menajamente, fără milă, și fără respect fiindcă el știe la ce treburi murdare pot fi puse doamnele astea, și cît de potrivite se pot dovedi în a le duce la capăt.
Aparte, d-na Firea nu-i defel dintre cele mai blînde și inofensive femei din politică, ba chiar e binișor taman dimpotrivă – nu pregetă să sară la bătaie, nici vorbele nu și le-alege, arată a femeie amarnică la viața d-ei! Bașca aroganța de fată de la țară, ajunsă pe covorul roșu!
Pe de altă parte, aveți dreptate – dle Șimonca, nu e de-ngăduit comportamentul președintelui țării, în această privință. Dar, vedeți dv, la cîte i-am îngăduit și la cîte și-a permis singur, fără a cere nici voie, nici părerea cuiva, mi se pare tîrziu tare să ne mai scandalizăm. Ca observație particulară: sînt bărbați care n-au nici o greață în a-și pune mintea cu o femeie, în a o pune la punct. Din cîte s-au spus în tîrg, căpitanul de cursă lungă cam făcea liniște cu pumnul pe la el pe-acasă. Bine, îl putem și-nțelege, cumva – cu o casă de femei, ce putea face? Doar nu e genul acelui personaj al lui Faulkner: Tipul de bărbat care-i face nevesti-si numai fete, și nici el nu este altceva decît cea mai mare fiică a nevesti-si.
Domnule,
V-am citit comentariile in Sambata Mare, asa ca am asteptat un moment mai potrivit ca sa va raspund.
Sunteti, ca atatia altii care scriu (deasupra sau dedesubt) in OC, un dusman inversunat al presedintelui. Impotriva caruia puteti perora, daca se poate si cu argumente, cat doriti-e dreptul dvs. Ceea ce va distinge insa, este stilul pe care il practicati. Pareti a fi
deosebit de mandru de sintagma „psihopatie maniacal depresiva pe fondul unui major complex de inferioritate cu manifestari agresiv distructive in forma agravata”: ati folosit-o de cel putin trei ori pana acum, asta doar de cand citesc eu comentariile din OC. Sunteti convins ca sindromul va este ….complet strain ?
Interogatia este consecinta fireasca a modului in care ii jigniti pe cei care va par a fi
din categoria „bolnavi la creier” (i.e. cu alte optiuni/viziuni politice decat domnia
voastra). La inceput, folosind consacratul epitet „basist”-pe care multi il confunda cu un argument. Perseverand apoi-cu si mai multa vehementa, in stilul „trei dintr-o lovitura”-cu insinuarea ca utilizarea unui pseudonim, pe acest forum, ar fi „un efect al turnatoriilor semnate pentru securitate”. Dupa „golanie ordinara” si renuntarea la pluralul de politete, vine si „sunteti din aceeasi gena”, ca sa fie totul clar.
A comenta aici cu prenume si nume nu este nici obligatoriu, nici vreun merit. V-o spun in perfecta cunostinta de cauza; este o optiune personala si legala. Ca veni vorba, am facut o cautare pe Google si, scuzati sinceritatea, n-am gasit absolut nici un motiv ca numele dvs sa ma infioare de respect. Ar fi fost, oricum, anulat de modul in care scrieti. Nu va datoreaza nimeni dintre cei care scriu/citesc aici decat acea consideratie subinteleasa catre un interlocutor care stie sa dialogheze. Asta daca, la randu-va, respectati regulile elementare. Si ca sa le respectati, e bine ca cineva sa vi le aduca la cunostinta.
Gresiti in mod evident: anonimatul meu nu are legatura cu faptul ca politicienii de \”stanga\” din Romania sunt
intr-adevar (vizibil de oricine si de la distanta) expresia totala a derbedeilor ajunsi la putere, iar sa-i acuzati (fara niciun fel de argumente) de reflexe securiste pe cei care comenteaza anonim (anonim nu este similar cu a lovi pe la spate !) in reviste in general, mi se pare de neinteles. Nici macar ura dvs fata de Basescu, indiferent cat este acesta de vinovat, nu justifica afirmatia dvs infama ! Iar Jirinovsky, ceausistii si cei de \”stanga\” sunt din aceeasi gena comunisto-securista pe care nu inteleg de ce o condamnati, cand sunteti, de fapt, sustinator al \”stangii\” comuniste … Cum sa inteleaga romanii necultivati, cand oameni educati ca dvs nu inteleg, ca ar trebui sa voteze doar cu doua partide PNL si PNTCD, iar celelalte sa dispara prin neindeplinirea pragului electoral! Cum nu vedeti \”mizeria\” in care ne-au adus asa-zisele partide de stanga in frunte cu Iliescu din 1989 incoace ?
Nu, zau!Chiar din toate? „Meritul ” Basesecului este ca camarila-i sta la adapost. Deocamdata. Se mai schimba vremurile.S-ar putea ca primul din „bamporul” basescian care intra la apa sa fie chiar „scumpetea de marinel” si nu se stie cati mai trage „dupe” el.
bineînțeles, actul lui băsescu este reprobabil, în primul rând pentru că pune sub semnul întrebării actele anti-corupție. există însă o instanță electorală și penală pentru asta… a discuta însă doar despre ceea ce face băsescu transformă în și mai apăsătoare tăcerea despre problemele comisiei nana, de la faptul că o comisie parlamentară investighează persoane particulare, că această comisie și-a schimbat de câteva ori obiectul activității, riscând să ajungă pe la evenimente anterioare răscoalei de la 1907 sau că acea comisie transmite minciuni pe bandă rulantă (cum ar fi aceea că o societate inactivă nu-și poate vinde proprietățile). iar tăcerea din apăsătoare devine și jenantă când vorbim despre comisia nana și ignorăm total contextul, care ne arată că subiectul acestei comisii a fost brusc revigorat odată cu apariția unui presupus trafic de influență în cabinetul premierului.
Ca sa faci comentarii intr-o revista de cultura sub acoperirea anonimatului, nu e decat un reflex, un efect al turnatoriilor semnate pentru securitate . Cand iti lovesti adversarul pe la spate, cand lovesti pe unul mai slab ca tine, cand injuri o femeie, nu-i decat o golanie ordinara.Dar fii linistit draga „profesore cititor Horea”ca pupilul tau , Basescu se poate consola, ca si tine de altfel , cu ultima aparitie publica a lui Jirinovsky. Apartineti aceleeasi gene. Oricum , basismul , din pacate va ramane ,ca si ceausismul, un mod de viata la romani.
Sunt de dreapta, nu sunt basist, dar mie politicienii Iliescu, Nastase, Ponta, Mazare si toata „sleahta” lor de stanga mi se par a purta expresia desavarsita a derbedeilor ajunsi la putere prin continuitatea cu comunismul lui Ceausescu ! Sub asa-zisa „dictatura” a lui Basescu au fost trimisi la puscarie macar cativa politicieni hoti din toate partidele, ceea ce este foarte bine …
Citind comentariile sustinatorilor \”basisti\” la acest articol si la altele din presa ultimelor zile legate de acest caz, se pot spune cateva lucruri din pacate triste: Asa cum dupa aproape 25 de ani suportam inca efectele comunismului (Basescu este unul din ele), asa vom suporta multi ani de-aici inainte efectele golaniei basesciene intrate adanc in radacinile acestei populatii , si asta pentruca suntem o populatie mimetica care traim in majoritate dupa modelul de la varf. Asa ca nu mai e nimic de comentat, ci doar de constatat. Si apropo de comportamentul Basescului, daca tot ne alegem conducatorul la varf dintre noi si ca noi, macar sa nu fie bolnav la creier : ( psihopatie maniacal depresiva pe fondul unui major complex de inferioritate cu manifestari agresiv distructive in forma agravata).
Mi-ati amintit o poveste cu navetisti, inghesuiti intr-un microbuz, unii ca sa ajunga acasa, altii ca sa ajunga la serviciu; un navetist ii spune altui navetist: bai, mai usor, ca o lovesti pe doamna; la care celalalt ii raspunde: daca era doamna, statea acasa… Morala? d.na Firea imi pare cea mai putin convingatoare dintre toate femeile pe care le-am vazut perindandu-se in lumea politica, asa ca pesemne la asta se referea avertizarea Presedintelui; pesemne nici sotul d.nei Firea nu e prea incantat de incapatanarea cu care doamna tine mortis sa faca ceva ce nu i se prea potriveste.
De ce vedeti invers lucrurile?
Este normal ca un om puternic să înjure ca la uşa cortului o doamnă?
Măcar în chestiunea asta nu aveţi dreptate!
Asta o fac bărbaţii slabi!
Cred ca problema se pune invers. Sa analizam faptele. In primul rand (daca va amintiti) Ponta a DAT DISPoZITIE PARLAMENTULUI SA SE FACA O COMISIE SA SE….. In al doilea rand si ce este cel mai grav, de cand Parlamentul Romaniei se ocupa de o persoana fizica , analizandu-i activitatea (Ioana Basescu), pt ca orice ati zice Comisia s-a facut ca sa se vada cum s-a cumparat pamantul, iar daca s-a ajuns la retrocedari si altele, asta-i cu totul altceva. Presedintelui nu-i este frica, dar s-a saturat de balacarerile pe care i le face Ponta de ani de zile si mai nou de Firea. Primul ministru cu o obraznicie de maidan l-a facut in toate felurile pe Presedinte, nemai tinand seama nici de diferenta de varsta (asta tine de cei sapte….). Mai nou a zis ceva despre spalare de bani ( curata idiotenie!) D-le Simonca, imi amintesc de o melodie de prin anii ’60, in care printre altele Ovid Teodorescu spunea:”ca nu vezi viata just, o vezi ingust!”
N.B. Presedintele a spus de unde are informatiile despre primarul din Voluntari, din scrisorile sosite la Presedintie si erau muuuulte…..