BIFURCAŢII. Moscova. Notaţii răzleţe
- 17-04-2014
- Nr. 719
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
Institutul Steklov, Universitatea Lomonosov, toate universităţile, de fapt, sînt păzite de oameni în uniformă. Nu se poate intra decît cu legitimaţie sau dacă ai fost dat pe listă. Te hotărăşti în ultima clipă să mergi la un seminar şi nu apuci să-l anunţi pe organizator – nu intri. Duminica, studenţii oricum nu pot intra. În unele dintre aceste instituţii, accesul e permis doar pînă la ora 23, chiar dacă există şi camere de oaspeţi. Nici administratoarele acestor mici hoteluri cu circuit închis, nici paznicii care se uită non-stop la televizor nu vorbesc engleza. Paznicii nu sînt nici amabili. Acolo unde există oră limită de intrare, dacă nu eşti cu un coleg local care să ştie „să pună problema“ (asta putînd însemna lungi parlamentări, oferirea unui bacşiş sau ridicarea tonului), rişti să-ţi petreci noaptea pe stradă. În schimb, secretarele vorbesc engleza, muncesc pe rupte şi sînt de o eficienţă incredibilă – acolo unde sînt şi bine plătite. Unele au doctorat (Olga – în fizică). Aici, birocraţia e mai dihai decît la noi, de-a dreptul descurajantă, dar rapoartele interminabile, de exemplu, pe care le facem şi noi (liste de publicaţii, de citări etc.), sînt făcute de secretare. Nu vorbesc engleza […]
scriu autorului,
peisajul pictat de tine e chiar corect.
In toamna (Novembre), vine Voyevodsky, amicul tau (sper c-am tiparit bine numele) pe aici, pan Kuwait, vorbitor principal. Noi ne chiar bucuram.
Am si eu prieteni buni, rusi, (matematicieni cu totii), ma chiar gandesc daca *ei* merita chiar ostracizarea asta, a Vestului.
Vom mai vedea. Ca, marele Phillip Hall chiar publica, in Germania *nazista*, in 1940, chiar trei-patru lucrari *importante* – ele raman & azi *importante*.
Vezibine: P.H., care *nu avea* simpatii naziste, chiar *intzelegea* faptul, *simplu*, cum ca politica nu are de-a face cu *shtiintza*!
Shi, mde, ca sa vorovim de chiar *ipocrizie*, pana la urma o intzelesera &-americanii & rushii (ca, auziratz’, cred, de von Braun, n-asha?)
Uite: am mai scris-o pe aici: cum ca Ucraina, daca *nu se vrea* etc., trebuie impartzita. Prieteneshte, de data asta: cum vor populatziile din zona.
Shi, imi *mentzin* parerea: cum ca, atuncea cand se baga *politica* prin Shtiintza, e chiar *jale*.
M-am dus in *Iran*, cuvantator la o conferintza, in 2010. Lui Leedham-Green, nu i s-a dat viza (de catre britzii dumisale). Treaba lor. Vaz ca, acuma, dupa *4 ani*, ishi mai schimbara *ei* pozitzia.
Sunt, prin lume, cateva lucrushoare de *chiar* bun simtz. Shi, mie-mi pare chiar rau ca lumea nu le chiar ”simte”.
Politica *nu o fac* sportivii, artishtii, shtiintzificii, scriitorii. E chiar *pacat* de-a chiar strica, pen’ chestii
vremelnice, relatziile dintre *ei*.
Nea Marin
In urma acestui articol, ramane totusi o necunoscuta: starea toaletelor din Moscova.
Că citeşte, că nu, tot aia e!