BIFURCAŢII. Contra democraţiei
- 16-05-2014
- Nr. 722
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 9 Comentarii
Preiau titlul piesei lui Esteve Soller, dar nu pentru a pleda, de fapt, pentru democraţie prin înfăţişarea sinistrelor urmări ale deficienţelor ei, aşa cum face autorul spaniol, dimpotrivă. Poate mai potrivit, pentru că descriind mai precis ce urmează, ar fi fost „Împotriva unei anumite democraţii“, titlu inspirat de cel al unui vechi film românesc, din 1974: Despre o anume fericire. Dar, recunoaşteţi, titlul mai potrivit sună rău şi orice student la Jurnalism ştie că un titlu bun trebuie să sune bine şi percutant – e o lecţie bine învăţată, printre puţinele, întreaga presă o dovedeşte. Oricum, despre democraţia folosită malefic va fi vorba mai jos. Toată lumea e de acord, cu sau fără temei, bazîndu-se sau nu pe dovezi de tip statistic ori de alt fel, că, după 1989, calitatea învăţămîntului de toate gradele a scăzut şi scade continuu. Degringolada s-ar datora, între altele, scăderii calităţii profesorilor. De ce ar fi profesorii de azi mai slabi decît cei de ieri? Păi, din multe cauze, între care salariile de mizerie care fac meseria neatractivă nu sînt chiar ultima, dar şi pentru că a scăzut calitatea sistemului educaţional al cărui produs sînt şi ei, e limpede. Cercul, oricît de vicios, există şi […]
sifonari de bani din programul POSDRU au loc peste tot, inclusiv in universitati. Se pare insa ca unii sunt nemultumiti ca nu sifozeaza singuri si ca au „concurenta”.
Cine se opune modificării legii Funeriu? Între alţii, şi profesorii angajaţi în facultăţile ce organizează cursurile de perfecţionare şi care, concomitent, fac parte din sereleurile ce acordă diplome pe bani. Şi şi cei care preferă să dea un ban şi să ia diploma. Or fi mulţi? Or fi puţini?
Aveti dreptate. Imi cer scuze.
Se pare ca LEN-ul lui Funeriu nu este ceva perfect. Daca ofera o asemenea portita unor neavizati sa perfectioneze profesori inseamna ca are are scapari.
Ne puteti furniza un exemplu de ONG care sifoneaza bani prin procedeul descris mai sus?
Câtă dreptate aveţi!
Universităţile concurate de escrocherii!
Soluţia este ca ministerul să ia degrabă măsuri din cele propuse de d-voastră!
De ce sunteti nepoliticos cand nu cititi cu atentie ? Desi ar trebui sa fiti si atunci cand as gresi eu ceva … Mai cititi inca o data si veti vedea ca am spus ca ar fi bine sa se schimbe sistemul de finantare pe cap de student …(am zis ca schimbarea acestui sistem ar fi solutia ideala …) Ce ati inteles dvs ?
Cu toate ca cele scrise in primele doua paragrafe sunt greu de ”contrat”, paragraful 3 – mde, e parerea mea – e una frectzie la unu’ picer da lemn…
Ca, o *bine shtiu* (mda, participai la ele, fortzat) acele sesiuni de ”perfectzionare” de mai an erau un doar ”shmen”, ca sa li se mai bage *ore* profilor. Ore *ushoare*, ore ”pa gratis”. Ca sa li se adauge *lor*, la chiar salar…
No, no, *nu cred ca-i o chiar solutzie*. Solutzia e data *mai sus*: nu mai *admitetzi* chiar pa tatzi habarnishtii, bre! Shi, pa aia pe care-i ”titratzi”, chiar ”frecatzi-i”. Shi, pa urma, *chiar platzitzi-i – cum *chiar ar merita* (daca shi-ar fi luat diploma ”pa drept”).
Cat e, *oare*, bai, nenorocitzilor, facutz’ ”pi puncte” doftori, da pan Parlament, da *complicat* d-a chiar *salva* viitoru’ tzarei?
Intrebarea, va fuse pusa, de *zece ani*…
Ce puturatzi, oare, *voi*, chiar face? De-a trage salarii babane. *Voua* – shi *nu* miilor de tineri de care-avem nevoie-n shtiintza, in invatzamant, in chiar *administratzie*, boilor!
Da, da, scriu ”contondent”. Dar, *adrisez* la *chiar tzinta*, bazat pa *fapte* (ca, se chiar vede cu chiar ochiu’ chiar *liber*).
Celor care sa plang ca ”nu-mi intzeleg” meajele, io le-o scriu, inapoi, chiar asha: cum ca, a scrie ”frumos”, a scrie ”suav”, e chiar *pornographic* – desigur, atuncea cand scrii (mda, cu ”talent”) aparand chestii *criminale*.
Shi nu, ca sa fie *foarte clar*, autorule: ca nu la tine ma refer acilea: propunerea *ta*, e doar o prostioara. E *doar parerea mea*: cum ca, anume, mortu’, di pa la groapa (mortu’ ”educat” in stil nou), nu se-ntoarce, bre…
Nea Marin
Domn profesor,
Habar nu aveti despre ce vorbiti. Chiar acesta este sistemul, anume finantarea se face pe cap de student. Si acest lucru provoaca mare parte dintre problemele existente. De ce nu vorbiti dumneavoastra despre lucruri pe care le cunoasteti?
sistemului de finantare „pe cap de student” ar fi solutia ideala; n-ar mai trebui ca profesorii sa-i treaca pe toti
„semi-analfabetii” la examene …