PRIMIM LA REDACŢIE. Demisii neaşteptate, o nouă lume şi o altă istorie
- 07-08-2014
- Nr. 734
-
Marius OPREA
- OPINII
- 16 Comentarii
Crin Antonescu şi Klaus Johannis au distrus tot ceea ce ar fi fost, după atîţia ani amărîţi, o schimbare de mentalitate şi conduită a omului politic în raport cu cetăţeanul. Un om nepătat şi un neamţ, care în tandem ar fi adus o altă faţă României. Totul s-a petrecut peste noapte. Primul a demisionat, plătind, poate, un post pentru soţia sa – altfel un preţ prea mic, o şansă pierdută de a fi preşedinte al ţării: un nou mod de a spune „Mihaela, dragostea mea“ şi de a confunda patria cu o femeie. Ca şi cum am fi putut uita că Traian Băsescu a mai învins un potenţial candidat liberal, pe „Dragă, Stolo“. Al doilea, Johannis, sas fiind, a fost umilit o dată la Bucureşti de tranzacţiile neştiute, probabil, ale lui Crin Antonescu. Acesta demisionase. După care s-a răzgîndit. Degeaba, aşa cum se ştie. Dedesubturile unei demisii răzgîndite care a dat peste cap un partid şi a dus la fuzionarea sa prin absorbţie într-o numită alianţă de dreapta, din care lipseşte tocmai dreapta, de fapt un FSN, din care PNL a rămas doar cu numele, sînt deja istorie. Ea le va judeca, precum şi pe oameni. Cauţionarea dispariţiei prin […]
nu de la Dan Amedeo Lazarescu s-a molipsit?Vedeti cum raspandesc „iluminarea impartasita” de catre arhanghelul condamnarii comunismului -Volodea , cel uns de Basel si cu misie , dar si cu parai ?Ca Volodea „gavarea” in „opozitie” cu babacii , ca Baselu si el tot pe ascuns lucra cu Secu’ , iar D.A.L. a mai fost prins cu para , astea sunt ceva vorbe de claca , adica spuse fara „acoperire”.Profesorul Magureanu i-a mai dat in gat pe unii care-l jenau la omusor , nu pe oricine , ci nume grele precum Acad. C.Balaceanu – Stolnici. Acum cine si pe cine sa mai toarne cand problema a fost pe deplin elucidata de Basel si Comisia lui , in frunte cu oberul Volodea ?
sa inteleg ca marius oprea va merge la adevaratii `liberali`, adica la tariceanu. De altfel, daca-mi amintesc bine, Tariceanu l-a `obisnuit` pe Oprea cu `mirosul` functiilor publice… De ce n-ar mai incerca inca o data?
Sa-i atribui (tot) lui T. B. ‘performanta’ aliantei PNL-PDL este, deopotriva, nostim si semnificativ. Nu-i nevoie
sa studiezi istoria comunismului ca sa afli ca, la un anumit moment, unii membri de partid s-au intrebat, ingroziti, in ce au intrat… In absenta luciditatii, atat studiul istoriei cat si angajamentul politic sunt esecuri garantate.
Detest procesul de intentie. Asa ca ma marginesc sa va urez, cu sinceritate, doua lucruri:
a. Ca himera ‘liberalismului autentic’ ( si autohton) sa nu va impinga spre noi dezamagiri;
b. Ca practicarea literaturii sa va aduca, spre deosebire de celelalte doua indeletniciri, implinire si bucurie.
Dupa alegerea dlui Antonescu in ,,fruncea” PNL-ului inflorise nadejdea in natie ca, in fine, aparuse omul care va pune tarisoara pe fagasul normal. Speranta incepu insa sa se vestejeasca dupa mariajul cu PSD-ul nasit de ,,crinul” clasei politice. Iar dupa pactul de coabitare cu Basescu, act blagoslovit prin simpla sa prezenta la semnare de catre liderul liberal, buchetul floral se fana de tot. Dupa ce incepu incaierarea cu Ponta, dl Antonescu incearca, in zadar, s-o dea la intors cum ca el a fost impotriva concubinajului basisto-pontist. Pai daca este adevarat ce a cautat la iscalirea patalamalei? Orice om cu mintea la el, daca nu era de acord, nu s-ar fi dus nici in ruptul capului la parascovenia cu pricina. Concluzia logica? Nu exista decat alternativa: ori Crin Antonescu minte acum de ingheata apele, ori a fost lovit cu leuca in cap la momentul respectiv. Aceasta a doua ipoteza ar mai putea fi numita drept tampenie temporara, daca ar fi sa parafrazam o actiune des folosita in justitia americana cand avocatii vreunui acuzat folosesc pentru a scuza scuza fapta incrimata ca aceasta se datoreaza unui un moment de nebunie temporara. Asadar, tampenia temporara pare sa fie firul rosu care defineste actiunile antonesciene si anume renuntarea de bunavoie si nesilit de nimeni la presedintiile Senatului si a PNL-ului, razgandelile cu privire la candidatura la suprema functie in Romanica, mana proasta la alegerea colaboratorilor, cum ar fi Chitoiu si Stroe ca sa numim numai doua ipochimene si, mai ales, distrugerea USL-ului, la care a fost vioara intai, ajutat aici, dreptu-i, si de Ponta. Care a fost rezultatul divortului? Antonescu a ajuns rapid un neica nimeni din punctul de vedere al decidentilor politici. Dar si mai importanta in acest sens a fost ,,pedepsirea” amicului Ponta cu propulsarea acestuia spre cea mai inalta magistratura in stat. Daca dl Antonescu nu-l mai iubea pe dl Ponta cea mai sigura cale spre a-l anihila pe acesta ar fi fost sa astepte sa devina presedintele tarii si din aceasta pozitie de forta ar fi avut la indemana un arsenal mult mai eficient pentru a-l infrunta pe liderul pesedist. Baiguielile de acum, cu nimic demonstrate, cum ca pesedistii i-ar fi luxat candidatura, daca ar fi fost reale si s-ar fi intamplat asa i-ar fi pus pe acestia in postura de politicieni lipsiti de cuvant si de onoare intrucat si-ar fi incalcat propriul vot prin care declarau sus si tare ca il vor pe liderul liberal al mai tare din parcarea statului. Care este rezultatul concret al aiurelilor antonesciene? Actiunile sale s-au finalizat in ceea ce nici Basescu, desi a incercat din rasputeri timp de aproape un deceniu sa rupa PNL-ul, nu a reusit decat partial cu concursul stolojano-stoicist: divizarea liberala. O avea oare dl Antonescu niscaiva schelete in dulap pe care le foloseste Basescu in manipularea ex-liderului penelist pentru directionarea acestuia spre infaptuirea pe scurtatura a visului marinelului? Este o varianta de lucru, deloc de neglijat…
Valentin Verzeanu
Domnule, iar nu ati inteles … Basescu pleaca din politica peste 4 luni. Ceea ce a scris dl Marius Oprea mai demult despre PSD, Iliescu si Voiculescu a fost important, dar problema este actuala si acum. Scrieti, de parca va este indiferent ce cale va lua Romania dupa plecarea lui Basescu. Nu va pasa de sprijinul fatis al lui Ponta si al PSD-ului pentru oamenii politici infractori ! In schimb ma acuzati (aiurea) pe mine de basism …
Daca Marius Oprea se duce cu Tariceanu, e nasol, e un loz necastigator.
Daca ramane neutru si isi consolideaya pozitia de istoric al comunismului, voi putea aprecia aceasta neutralitate combativa.
Sa nu uitam cartea lui Marius Oprea in care vorbeste, printre primii din Romania, despre matrapazlacurile lui Voiculescu. Cartea se numeste „Mostenitorii Securitatii” si a aparut in 2004 la Editura Humanitas. Paginile despre Voiculescu sunt mai actuale ca oricand!
DE PE COPERTA A IV-A
„Unui oficial UE, care s-a interesat in cursul unei vizite la Brasov cine este opozitia din Romania, cineva, un roman, i-a raspuns: Marius Oprea. Oprea a avut curajul, asumandu-si un risc deloc neglijabil pentru el si familia lui, sa descalceasca modul in care, in Romania de azi, Securitatea, privatizandu-se, si-a intins tentaculele pana in cele mai ascunse cotloane ale puterii. Cartea de fata analizeaza acest proces.”
Dennis Deletant, rinduri la „Mostenitorii Securitatii”
Domnul M. Oprea rearanjeaza ordinea cronologica si logica a evenimentelor ( alianta, fuziunea se decisese inainte de congresul in care Crin l-a „umilit” pe Johannis prin redepunera candidaturii, desi era „plictisit” sa conduca o tara. Domnul Oprea crede ca urmare a acestor „tranzactii nestiute” ale diabolicului Crin, partidul debusolat si Johannis, care-si platise singur benzina spre capitala, continua aberatiile incompetentului Crin si tot lucreaza la o fuziune pentru Basescu !) Apoi, din interiorul partidului ni se confirma teza antenelor ( si nu numai ) ca, avand de ales intre iubire si datorie, Crin a ales femeia si nu patria. Tare Crin asta, a putut el sa convinga sute de euro-parlamentari sa o voteze pe nevasta-sa in primul tur in cei cinci candidati pentru functia de vice-presedinte ( ceilalti zece, printre care si vajnica parlamentara psd-ista, cea iubitoare de mesaje pe net, au fost alesi in turul al doilea ; fosta consiliera a lui Iliescu a declarat ca reusita ei nu este rodul unor negocieri mizerabile si de-aia nu a fost chiar di prima …). In fine, e trist ca un om care pare liber in decizii ( am mai citit pe cotributors cateva articole anti, dar sa zicem ca asa e intelectualitatea romaneasca ), un specialist in istorie, sa manipuleze informatia si sa ofere interpretari care tin de propaganda de la a3. Cred ca Tariceanu va fi, in curand, fericit. Din nefericire, Crin o sa mai aiba astfel de surprize si desfasurarea evenimentelor va justifica decizia lui de a renunta. Iar Supremul ( asta chiar mi-a placut !) va trebui si el sa verifice, pe propria piele, minunata independenta a justitiei.
D-le Marius Oprea ,tot ceea ce se-ntampla acum in PNL se datoreaza incompetentului Antonescu . Nu ati demisionat la momentul rusinoasei aliante USL, dar demisionati acum .Din ceea ce spuneti , apare obsesivul Basescu , ( hrana USL-ului). Va fi interesant de vazut incotro va veti indrepta . Numai asa va vom cunoaste adevaratul caracter . Am o mica banuiala , dar o tin pentru mine momentan .
Ne-am invatat sa vedem in alb si negru. 100% de acord sau total impotriva. In legatura cu orice subiect , se formeaza doua tabere care vad lucrurile complet diferit. Iar cei dintr-o tabara ii vad pe ceilalti ca vanduti/cumparati, tradatori, tampiti, inconstienti…
Acest mod de a gandi permite manipularea facila. E suficient si mult mai usor sa faci apel la sentimentele omului (ura fiind cel mai usor de stimulat), decat la logica sa.
Marius Oprea este dintre cei care stiu ca nu exista alb si negru, ca exista multe nuante de gri (sau culori, depinde cat de optimist esti din fire…). Marius Oprea vede cu ochii proprii, aude cu urechile personale si gandeste cu creierul din dotare. Motiv pentru care reuseste sa-si formeze o opinie, o parere. PERSONALA. Pe care, avand si talent, reuseste sa o expuna coerent. Parerea lui, pentru ceilalti, nu trebuie sa fie nici buna, nici rea, ci pur si simplu parerea lui Marius Oprea. Fata de care poti avea reactii, normal, iar daca se poate, poti avea chiar reactii proprii… Si e bine ca aceste reactii sa se refere la parerea lui Marius Oprea, nu la persoana lui.
Eu sunt de acord cu mare parte din ce spune Marius Oprea in scrisoarea de mai sus, gandesc diferit despre anumite parti din ea si nu sunt de acord cu modul de a raporta tot ce misca in tara asta la Traian Basescu.
Altfel zis, am si eu parerea mea. Tot PERSONALA.
Prea multa tevatura. Nu trebuie luat totul in serios. Daca i-am lua la scarmanat activitatea domnului in ultimii douazecisicinci de ani, vom vedea ca vantul a batut din toate partile.
P.S. Cred ca n-ar fi deloc neobisnuit sa-l vedem pe dl M.O. in barca „haiosului” Tariceanu, unde este „adevaratul” liberalism!!!
Printre membrii Comisiei Prezidenţiale…s-a numărat şi… Marius Oprea care „solicitat să se evidenţieze contribuţiile lor la acest Raport” (pp. 470-485, 493-504, 615-629).
Vă mai menţineţi acestea?
Nu de alta, dar preşedinte era tot… Băsescu!!!!
PS
Spre aducere aminte d-lui Oprea: http://www.revista22.ro/marius-oprea-apara-in-instanta-securistii-istoricul-a-pledat-ca-martor-in-favoarea-fostului-ofiter-nicolae-paraschiv-32307.html
Oprea nu are caracter. Face acuzatii iresponsabile la adresa lui Antonescu. Iata ce declara in 5 iunie 2013: Oricum, Crin a facut un gest foarte frumos prin aceea ca, fara sa puna nimic in discutie, m-a reangajat automat la Institut, dupa schimbarea de putere. Din acest punct de vedere nu pot sa nu marturisesc, si trebuie sa o fac, ca ii sunt indatorat”, a declarat Marius Oprea pentru Ziare.com.
Dumneavoastra scrieti sub anonimat. Pe vremea guvernarii Nastase, Marius Oprea era in proces cu greii PSD-ului, de la Ristea Priboi, la Rodica Stanoiu. Sunt zeci de articole in care Marius Oprea a scris si a combatut regimul FSN-Iliescu, inca din anii90. A scris cu numele sau despre continuitatea in practici si evolutii intre regimul comunist si regimul instalat dupa 1990.
vreti sfaturi despre vot? parca veti tine cont de ele… sa fim seriosi… sunteti un propagandist basist… fara leac… Ati scapat de Dan Voiculescu — intindeti hora la Cotroceni.
Domnule Marius Oprea, de ce nu spuneti niciun cuvant despre partea „dura si grea” a FSN-ului, adica despre PSD-ul lui Iliescu, Nastase si Ponta ? Daca ati fi spus ca acum avem de ales intre doua aripi ale fostului FSN, poate v-as fi crezut demersul ! Iar in aceasta situatie, apare inca o intrebare: electoratul, poporul ce voteaza, ce aripa ar fi mai bine sa aleaga ?
Curioasă această demisie. De ce nu v-aţi dat-o atunci când a făcut alianţa PNL-ul cu Felix?
PS
A doua notă de 10, după cea obţinută de Nadia la Montreal, a luat-o, azi, Justiţia din România. Plus că a dat şi ea, Justiţia, un 10 (ani, bineînţeles) „prietenului” Felix.
CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE!
Locul tau nu este intr-un PNL dominat de PDL. Am uitat prea usor ce a insemnat PDL in viata Romaniei. Tu n-ai uitat. Felicitari ca ai demisionat din PNL. Succes in munca si cercetarile pe care le faci, in arhive si in gropile in care se afla victimele comunismului, „mortii nostri”.