23 august 1944 – există istorie dincolo de politică?
- 21-08-2014
- Nr. 736
-
Emanuel COPILAŞ
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 16 Comentarii
Evenimentul care s-a consumat acum aproape trei sferturi de secol, lovitura de stat de la 23 august 1944, a fost inserat pînă la refuz în propaganda comunistă, pînă într-acolo încît semnificaţiile sale reale s-au estompat, au fost aplanate şi acoperite de ridicol, în ciuda aportului său deloc neglijabil la reducerea conflagraţiei cu aproape jumătate de an şi, parţial, la configurarea postbelică a graniţelor statului român. În epocă, ecourile internaţionale nu s-au lăsat aşteptate: ziarele Times, Le Figaro, New York Times,The Evening Star, Aksam,Cumhuriyet, (Turcia), L’Osservatore romano, (Vatican) – toate au alocat spaţii relativ largi reorientării militare şi politice a monarhiei române, care tocmai părăsese Axa nazistă pentru a se alătura taberei Aliaţilor (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi URSS). Dacă am enumera membrii alianţei anti-naziste în ordinea eforturilor de război, URSS ar ocupa cu siguranţă primul loc, în timp ce Franţa, a cărei contribuţie la conflict – se plîngea Stalin lui Churchill, nefiind în primă fază de acord ca aceasta să primească sub administraţie porţiuni din fostul Reich – fusese mai mică decît cea a Poloniei, ar ocupa ultimul loc. Reunite sub titulatura de Blocul Naţional Democrat – PNL, PNŢ şi PSD, împreună cu minusculul PCR, aveau ca obiectiv principal […]
1. A existat trădarea de la Iași? Gen Racoviță…
Rușii nu aveau cum să controloze un front care devenea foarte lung, pe măsură ce înaintau spre vest, în plus pe teritoriul inamic.
2. Ungaria era aliatul Germaniei în război nu al Rusiei, deci dacă Romania nu ar fi întors armele, Ungaria tot nu ar fi primit nimic.
Dictatele de la Viena 1938-1940 au fost anulate după război:
„După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tratatele de la Paris din 1947 au declarat arbitrajul nul ab initio și l-au anulat de facto”
Mai citiți fapte nu declarații politice…
QED
Orice propagandă politică amestescă subtil falsuri grosiere cu adevăruri și jumărăți de adevăruri. Comuniștii au excelat la acest capitol. Naziștii glorificau virtuțile sportului, Ceaușescu atrăgea atenția asupra consumului alimentar iresponsabil, în Occident și nu numai, cauzator de obezitate, diabet sau infarct. Aveau sau nu dreptate? Din punct de vedere strict medical, aveau. Din punct de vedere discursiv, nu: naziștii încercau să obțină soldați perfect disciplinați atât corporal cât și mental, iar Ceaușescu justifica în termeni ideologici și patriotici exacerbarea fondului economic de acumulare în detrimentul celui de consum, cu bine cunoscutele repercursiuni asupra populației. Așa că adevărul depinde întotdeauna de context, recte de discurs. Qed.
Lasati-l pe Ion Antonescu sa-si doarma somnul de veci ! Regele Mihai , nici el nu este vesnic , are o varsta. Romania acelor ani a fost obligata de evenimentele in care a fost antrenata sa ia anumite decizii. Guvernul Antonescu era in tratative cu anglo-americanii ; era o chestiune de zile pentru a se finaliza . Regele , oricum nu-l agrea pe Antonescu si si-a jucat cartea. De fapt ne-a jucat pe noi toti , ca el si-a salvat pielea , iar dupa ’90 si averea.Acum este usor sa ne dam cu parerea , ca vremurile sunt de mult apuse.Maresalul a fost un om de onoare , nu un „mafios”.
@Maria R.
Va inteleg starea sufleteasca si nu vreau sa ating coarde sensibile. Fratele mamei mele a ramas la Cotul Donului , iar prin ’47-48 popa V. , intors di prizonerat, imi mai povestea cate ceva.Ca preot militar i s-a oferit un loc in avionul german care l-ar fi putut aduce in tara. A refuzat , ramanand langa prizonieri .
Foametea din anii ’46-’47 din Moldova , pana la urma , a fost trecuta de populatie , multi plecand in sud , in zone neafectate de seceta , primind ajutorul uman din partea tot al unor semei , neloviti de napasta si intorcandu-se la familiile lor cu cerealele care i-au salvat.Victimele nu au fost din cauza foametei , ci a tifosului exantematic. Problema care a apasat inuman au fost datoriile de razboi pe care Romania le-a platit cu varf si indesat. Taranii moldoveni nu prea au simtit ca iesisera din foamete pentru ca dadeau totul „la stat”. Ajunsesera de isi ascundeau animalele prin pivnite , chiar si in podurile caselor/soproanelor . Nu ramneau cu mai nimic. Colac peste pupaza , mai erau obligati ca contracteze cu statul si culturi de tutun sau cresterea viermilor de matase. Nu scapai fara un asemenea contract.Pana la urma au scapat si de cote si de perceptie , ca intai s-au intovarasit , iar apoi s-au cooperativizat.Ca asa a vrut tovarasul Stat.
Am copiat mai jos o lista cu trimitere pentru Charlie.
Trenurile cu deportați din Transilvania de Nord care au trecut prin Kassa (Košice) în 1944: date, originea transporturilor și numărul de deportați.
16 mai Sighetu Marmației 3.007
17 mai Ökörmező (azi Ucraina) 3.052
18 mai Sighetu Marmației 3.248
19 mai Vișeu de Sus 3.032
19 mai Satu Mare 3.006
20 mai Sighetu Marmației 3.104
21 mai Vișeu de Sus 3.013
22 mai Sighetu Marmației 3.490
22 mai Satu Mare 3.300
23 mai Vișeu de Sus 3.023
23 mai Oradea 3.110
25 mai Oradea 3.148
25 mai Cluj 3.130
25 mai Aknaszlatina (azi Ucraina) 3.317
25 mai Vișeu de Sus 3.006
26 mai Satu Mare 3.336
27 mai Târgu Mureș 3.183
28 mai Dej 3.150
28 mai Oradea 3.227
29 mai Cluj 3.417
29 mai Satu Mare 3.306
29 mai Oradea 3.166
30 mai Târgu Mureș 3.203
30 mai Oradea 3.187
30 mai Satu Mare 3.300
31 mai Cluj 3.270
31 mai Baia Mare 3.073
31 mai Șimleu Silvaniei 3.106
1 iunie Oradea 3.059
1 iunie Satu Mare 2.615
2 iunie Bistrița 3.106
2 iunie Cluj 3.100
3 iunie Oradea 2.972
3 iunie Șimleu Silvaniei 3.161
4 iunie Reghin 3.149
5 iunie Oradea 2.527
5 iunie Baia Mare 2.844
6 iunie Dej 3.160
6 iunie Bistrița 2.875
6 iunie Șimleu Silvaniei 1.584
8 iunie Dej 1.364
8 iunie Cluj 1.784
8 iunie Târgu Mureș 1.163
9 iunie Cluj 1.447
27 iunie Oradea 2.819
Datele au fost strânse de comandantul gării din Košice, Miklós Gaskó („Halálvonatok” Menóra, Toronto, 1984, pp. 4-12).
Aflându-vă DVS la Oradea, am o rugăminte. Trageţi vă rog cu coada ochiului le vecinii noştri şi vedeţi cum procedează ei cu istoria, ca noi, aşa, după bătaia vântului, sau au un cult, un crez, coloană vertebrală, de la care, indiferent de reuşite nu abdică. Orientaţi-vă după tratamentul pe care i-l aplică lui Horty, care, pare-mi-se că a păcătuit mai mult decât Antonescu. Numai că ei nu se leapădă de el ca dracul, cum ne-am nărăvit noi să facem… şi uitaţi-vă cât de feriţi săraci suntem în ţara cea mai bogată… De data aceasta am pus punct.
Citez:
„Adevărul nu există niciodată suspendat în gol, ci prins într-o reţea de semnificaţii (discurs) care încearcă permanent să transmită şi să inoculeze anumite valori în vederea articulării unui comportament corespunzător, recuperabil ulterior (şi) pe coordonate politice. Istoria… este terenul unei dinamici discursive permanente, teren pe care unele discursuri îşi dovedesc acceptabilitatea şi superioritatea într-un anumit interval de timp, pentru a fi înlocuite ulterior de altele, şi tot aşa.
Istoria nu poate exista dincolo de politică, aşa cum nu pot nici sociologia, economia, politologia, antropologia, psihologia etc. – pentru că naratorul este întotdeauna adeptul unui anumit sistem de valori şi practici aferente, a unei ideologii, cu alte cuvinte, discursul nefiind altceva decît o formă a ideologiei mai tehnicizată în sens metodologic şi mai utilizabilă empiric şi epistemologic.”
RASPUNS:
La cursurile de invatamant politic, acolo unde ni se explica inexistentza „adevarului in sine”, ci numai cea a „adevarului de clasa”, „istoriceste determinat”, impregnat. de ideologie si putand fi oricand rescris in functie de necesitati.
Asa cum o cereau interesele „clasei muncitoare” si a „avangardei ei constiente” – Partidul omniprezent si atotputernic (inclusiv asupra trecutului), dispunand de sdingura conceptie stiintifica despre lume si viata.
Nu vreau să cădem într-un ridicol mai penibil decât cel în care ne aflăm pravoslavnicind cădelniţa cu dacă… Pe mine mă surprinde că jalea aşternută peste ţară de acel act bâlbâit în 23 august este, încă, privită ca o binecuvântare pentru neam. Poate ar fi bine să ne mai dea Dumnezeu astfel de acte, pentru că de săturat, se vede că nu ne săturăm. Unii sunt în stare să iasă din groapă pentru un minut să mai pupe o dată mâna roşie care i-a adus glonţul salvator şi izbăvitor. Unii dintre noi sunt nevindecabili. Motiv care mă determină să punct.
Nu-mi face deloc,absolut deloc placere sa aduc la lumina un aspect nu tocmai fericit al chestiunii:dl.Iuliu Maniu nu era degeaba supranumit Sfinxul de la Badacin.Ma tem ca disparitia subita din peisaj in 23 pana prin 26 aug.1944, se datoreaza mai cu seama educatiei primite in scolile chezaro-craiesti,cand se aflau la mare pret anumite moduri de tergiversare a luarii unor decizii.Asa ca nu a fost vorba numai despre a nu conduce oricum,fara suparare.
Ce e curios la ultima dvs.interventie,e faptul ca invocati memoria celor care nu mai sunt.La cine va referiti?Numai la cei 160000 de prizonieri?Militarii cazuti prin stepa ruseasca pana la Stalingrad si inapoi,nu conteaza?
Si din nou:ce alte solutii existau,cu argumente bazate pe lecturarea unor lucrari serioase,nu legende despre maresal,scrisori ascunse etc.
Va rugasem sa prezentati solutiile posibile,si probabile, pentru pastrarea unui stat roman cat de cat intreg la momentul august 1944,cu trupe dusmane deja pe teritoriu,cu un asa-zis aliat condus de un individ plecat din realitate si cu intelegeri parafate,batute in cuie,intre cei trei mari aliati. Cu argumente bazate si pe alte lecturi decat ale istoricului cuman despre care n-am auzit sa se fi spetit prin arhive straine intru urmarirea acestui subiect:ce variante avea Romania in 1944.
Oare de ce preferati sa raspundeti la modul”voi vorbiti,care i-ati omorat pe negri?”?!?
Interesaţi-vă, stimabililor, de ce Maniu, care a fost unul dintre cei care a acţionat pentru o schimbare în 1944, dar nu ORICUM, nu a acceptat să conducă primul guvern, de după 23… şi atunci o să aveţi toate lămuririle privind EROISMUL PRIN CARE VITEAZA ROMÂNIE A SCURTAT CU 6 luni RĂZBOIUL, pentru a putea fi prăduită mai repede…Dumnezeu să vă vadă, să vă audă şi să ferească din calea voastră pe cei asupra cărora vă repeziţi să-i judecaţi, pe motiv că, post-mortem, ştiaţi ce să faceţi în locul lor…
Chestionaţi de urgenţă istoricul cuman şi vă spune el ce şi cum a fost cu tratativele şi înţelegerile. Sunteţi, amândoi, adepţii săvârşirii unui act de eroism la 23 augsut 1944 care a sfârşit prin predarea necondiţionată ! Şi reziduurile comuniste le căutaţi la vecinul… Ştiţi ceva, la urma urmei, avem ceea ce merităm, nici mai mult , nici mai puţin. Până o mai pune de o trădare pentru a ne salva neamul, să vă (ne) dea Dumnezeu încă o mie de Mihai cu dude, puşi pe fugă de ilici şi-apoi, trecând proba de rezistenţă, să fie repuşi în drepturile moştenirii, nu şi ale conducerii, de la care singuri au capitulat! Că, doar, pe plaiul mioritic nu se ştie spune NU în faţa istoriei, se acceptă jelania capului plecat şi împovărat… C-aşa-i românul…
Sunt de acord cu Maria R. Ce a cautat Romania cu armata ei prost echipata pentru gerul din URSS ca sa treaca peste Nistru? Este un suficient motiv ca sa-l declaram pe Ion Antonescu criminal de razboiu. Mii de vieti de soldati romani au fost pierdute in stepele URSS din cauza lui Antonescu. Ca sa numai vorbim despre zeci de mii de raniti. Crimele de la Odesa contra evreilor sunt de necontestat dar negate de catre „noii” legionari. Regele Mihai a facut ce a trebuit in 1944. Antonescu si-a dat cuvantul de onoare lui Hitler ca vom fi cu el pana la sfarsit!! Mare onoare intre mafiosi.
… din perspectiva demagogica si nerealista pe care o adoptati, d-le „Radu”, este ca in 1944-45 Basarabia era oricum pierduta pentru Romania, in vreme ce nordul Transilvaniei AR FI PUTUT FI pierdut daca nu era interventia Regelui de acum 70 de ani.
Tot restul nu e decat rezultatul educatiei residual comuniste.
Imi pasa de Basarabia,dar s-a salvat ce se putea salva in conditiile de atunci.Chiar credeti ca Ion Antonescu ar fi obtinut conditii de pace mai bune?
A propos:Ion Antonescu are pe constiinta un foarte mare numar de victime fiindca,si el insusi a recunoscut,a trimis la Cotul Donului o armata intreaga nepregatita(stiind ca e nepregatita).Probabil stiti si ca „onorabilul,loialul”aliat german s-a comportat in timpul retragerii de la Cotul Donului,fata de aliatul roman,intr-un mod absolut…neloial:un unchi fost prizonier de razboi in contextul dat,mi-a povestit cum a vrut sa urce intr-un camion german in retragere,iar camarazii(loiali,cum altfel)germani i-au dat peste degete cu patul armei.
Deci,ce dracu’a cautat armata romana dincolo de Nistru?
Ce treaba aveam noi cu Odessa,de a ajuns Armata Romana sa aibe o pata atat de urata pe blazon,precum dezonorantele represalii soldate cu moartea a 25000 de evrei?Nu mai zic de infamantul loc „castigat”intre co-autorii de Holocaust/Shoah.
Dar,in opinia dvs.,ce trebuia facut in acel august 1944 cand rusii deja erau pe teritoriul national(rupsesera frontul in Moldova in primavara),iar aliatii anglo-americani ne comunicasera foarte clar ca trebuie sa ne intelegem cu rusii?Sau nu a fost asa,iar la Cairo si la Stockholm ori Madrid si Lisabona,emisarii nostri au fost asigurati ca e OK,nu conteaza Stalin si ce vrea el??
Cum s-ar fi putut evita ocupatia ruseasca si foametea,stimate domn?
Ei bine,daca aveti certitudinea ca ceea ce a facut regele Mihai a fost total gresit,si ca erau alte solutii,va rog mult de tot sa prezentati solutiile alea,si mai ales argumentele in baza carora ar fi functionat solutiile.
In ce priveste batjocoritoarea expresie”oradeanca din Oradea Mare,tipa cu Ardealul in gura”etc.,daca atat va duce mintea,OK,continuati.Din punctul meu de vedere,cu experienta de viata a familiei mele,eu cred ca sunt lucruri care nu pot fi uitate.
Nu am vrut să mă erijez nicicum. Ziceam, aşa ca românul imparţial, pe când DVS încă, preferaţi trocul… Adică, orădeanca, din Oradea Mare, ţipă cu Ardealul în gură (murim, luptăm, parcă, mai nou…), dar cu Basarabia ce aveţi, pe care MS Regele Mihai a dat-o pe o para chiară plus o tinichea ? Plus foametea şi despăgubirile… plus condamnările, lichidările şi lagărele, plus procesele , plus legile care începeau : Mihai I/ Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, Rege al României …. după care urma înşiruirea de articole în baza cărora se stabileau vinovăţii urmate de pedepse… Vă cade bine ? Să vă mai spun ? Număraţi mormintele săpate de MS, şi vă sugerez să începeţi cu cei 160.ooo de ostaşi luaţi prizonieri în ziua de 23 August 1944, a marii fericiri cunoscute de România, oferită spre bolşevizare…
@d-lui Radu de la Afumati:ca oradeanca,si precizez ca Oradea Mare este un oras din NV Romaniei,cedat prin Diktatul de la Viena Ungariei horthiste prin”loialele”diligente si ale marelui aliat pe care acuzati subliminal ca l-a tradat statul roman in nemernicia lui-deci ca oradeanca,va intreb,stimate domn,daca dvs.credeti ca Ardealul de Nord ar fi revenit intre hotarele firesti daca MS Regele Mihai nu ar fi declarat intoarcerea armelor contra Reichului nazist?Ce datoram noi Germaniei lui Hitler?Faptul ca la 23 aug.1939 a dat URSS Basarabia,ca de la ma-sa din tirla?Faptul ca a presat guvernul roman la Viena,in blestemata zi de 30 aug.1940 sa cedeze o parte de Ardeal lui Horthy?Stiti ce li s-a intamplat romanilor imediat dupa intrarea honvezilor maghiari in Ardealul de Nord?
Credeti ca daca ramaneam alaturi de Germania nazista pana la capat,Stalin nu ne-ar fi pedepsit cu asupra de masura?
Va puteti dvs.erija intr-un impartial moralist,constiinta neamului, capabil sa decreteze ca nu era nici o problema daca din Romania ramanea o parte din Muntenia,si cam atat?Fiindca Stalin stia sa pedepseasca,iar Churchill si Roosevelt se lepadasera demult de noi.
Mai spuneti-mi un singur exemplu din istoria lumii în care o ţară se mândreşte cu faptul că, dezinteresată, şi-a pus pe cruce conducătorul, a scurtat războiul iar în final, îngenuncheată, a suportat cea mai grea povară a despăgubirilor de război! Şi încă ceva : mai există, tot în întreaga lume altă ţară mai schimbătoare care îşi fericeşte populaţia de 2000 de ani numai şi numai cu sărăcia ? S-aud!