BIFURCAŢII. Un eveniment improbabil
- 12-12-2014
- Nr. 752
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 10 Comentarii
Probabil pentru că abia s-a încheiat Gaudeamus şi pentru că oricine a trecut peacolo nu a putut să nu vadă cît de mult se publică acum, carte de toate felurile şi pentru toate gusturile, inclusiv ştiinţifică, mi-am adus aminte, fără pic de nostalgie, de vremea dinainte – cînd se scria şi se publica mult mai puţin. Universitarii, de pidă, erau mai reţinuţi şi, procentual, faţă de situaţia de azi, mai multe dintre cărţile publicate de ei erau bune. Se scria mai puţin nu pentru că lumea aceea era mai decentă – unii nu s-au compromis doar pentru că nu li s-a permis –, ci pentru că lipsea motivaţia. Posturile erau mai mereu blocate şi, oricum, pentru promovare, nu lista de lucrări ştiinţifice era determinantă. Aşa se face că, şi printr-un efect pervers al închiderii sistemului, al funcţionării sale aberante, au apărut în vremurile acelea cîteva monografii şi manuale universitare foarte bune, după care au învăţat generaţii întregi. Au fost scrise pentru că autorii lor chiar aveau ceva de spus. Azi, în universităţi, se scrie şi se publică pe întrecute – ba unii publică mai mult decît scriu. Dar texte fundamentale, manuale solide după care să înveţe studenţii sînt foarte puţine. […]
Da, aveti dreptate ca D_F era un fel de „Gheba ” , cam la fel ca si culegerea de probleme de fizica a lui Gheorghiu.La vremea aceea ma intrebam daca nu se poate largi notiunea de asimptota la graficul unei functii , alta decat dreapta. Raspunsul aveam sa-l gasesc in D-F si era o placere sa trasezi graficul curbei(lor) asimptote cand era cazul.
Ca multe carti erau mai mult decat „inspirate” nu prea-l interesa pe invatacel .Culegerile contin o buna parte din „folclorul” disciplinei respective , iar rusii le aveau bine alcatuite , cu exercitiile/problemele bine gradate privind dificultatea.Imi amintesc cu oarece nostalgie de Demidovich , ca o treapta cam obligatorie inainte de trece la , de ex., Gunther&Kuzmin.
Toate bune!
dragule de mai sus, pa ”Dociu & Flondor” il ”radeam” pantr-a unshpea. Faina carte, doar ca, ma scuzi, mai ”copiata”, asha, cum ereau *muuuulte* p-atuncea…
Dinculeanu a scris manualul de-a 11-a, dupa care-am invatzat io in 73-74. La *liceu*. D-F era pentru *studentzi*, daca nu ma-nshel io. Shi, nu era deloc rau, era un fel de ”Gheba” la acel nivel.
Cele bune,
Nea Marin
Cred ca am gresit. Culegerea lui Flondor parca era impreuna cu Donciu.
Am citit manualul lui Dinculeanu , mi-a placut si chiar asteptam continuari. Se zicea ca ar fi plecat din tara , insa asta nu era o chestie oficiala , dar pana la urma totul a iesit la iveala:asa era. Impreuna cu Flondor avea si o culegere (anexa la manual) apreciata de cam toata suflarea.
Toate bune si s-auzim si de bine , ca de rele suntem satui pana-n gat!
Aurele,
chiar acuma ma gandesc (mde, ca m-am jurat sa nu mai scriu cartz’) daca nu-i cazu’ sa -mi calc juramantu’…
Da’ chiar: ca-mi propuse cineva sa scriu , mai an, chiar *asha ceva* &-am refuzat: chiar, chiar crezi *ca ajuta*?
Ca, ma cam scuzi, draga Aurel: io *nu o prea cred*, c-ajuta… Ca, ma cam scuzi: cine, cine *mai ceteshte*?
Cele bune ,
Nea Marin
”chiparosule”, salut & chiar multzam.
Problema-i mai complicata & uite de ce: mai tata lumea spune (au, scrie) ca cel mai bun manual de-a unshpea, de Analiza, a fost cel al lui Dinculeanu – scos de pe piatza (manualul) dupa ce autorul a ”dezertat”…
Facand o ”balantza” chiar *perfecta* pentru copchii de-acea varsta, intre calcul & idee.
Credetzi, cumva, *voi*, cumva, ca *cineva* il va chiar *re-invia*? Ca, cineva il va chiar ”adopta”?
Ca, ma cam scuzatzi: deshi o *shtie* cam tata lumea, Lumea are alte interese, bre (varii) decat de-a ”ridica”
tineretu’ Roman. Ca, e mai bun la *constructzii*, desigur, platit la *negru* pe-aiurea, decat precum un Talpesh, care sa li vanda *alora*…
No, numa’ fain, batrane & sarbatori fericite,
Nea Marin
…Ce manuale !! Ce matematicieni, fizicieni, ingineri iesiti din facultatile de matematica si din cele tehnice ale anilor ’70, ’80 !
Am citit si cartea „Intersectii si paralelisme” a d-lui Stanasila ! …O poveste frumoasa si savuroasa a anilor sai de studentie, o evocare a profesorilor de matematica a Univesrsitatii bucurestene, o poveste a unui matematician printre ingineri ! ….si mai e ceva ! In aceasta carte veti gasi pagini de umor veritabil ! ! O carte care, MERITA CITITA !
Il astept pe domn profesor Ornea cu o recenzie la cartea mai sus pomenita !
Toate cele bune !
Aurel
Va scriu adresa prof. O.Stanasila . De rest ocupati-va singur.
[email protected]
Nu am citit Analiza prof Stanasila , dar ii cred pe cei care o lauda. Poate ca nu ar strica o reeditare a Analizei lui Miron Nicolescu, de la a carui nastere au trecut 111 ani.
Toate bune.
p-acilea, autorule. C-o scrii chiar bine.
Il cunosc (hi, hi, chiar bine!) pe dom’ Prof. Stanashila hai, de-l intreaba & scrie-i ca nea marin vrea sa re-ia contactu’ cu Dansu’…Ca, tz-oi multzami, batrane.
Problema Romaniei? Nu, *nu e banu*, cum cerci de-a chiar sugera. C-am fo’ & *io* student, bre, & *videam*
cum cursurile ale mai ”tari” erau doar *copiate*…
Problema Romaniei e faptu’ ca Lumea-i *avansata* chiar pentru acele note de curs, care *chiar copchiaza*
pe cei mari…
De ce? Pai, ca sa li dam & lor o pane ca sa ne voteze mane.
Punetzi-ma *pa mine*, bre, shefu’ da tratative & va scot, unele dintre cartzile *mari*, chiar potrivite pentru studentzii din anii 1-4, la pretz *mic*. Mai *mic* decat *gunoaiele* copiate *, ”traduse”.
Dar, no, *no, no*, noi n-avem nivoie… Ca, noi avem chiar nivoie, ca, asha mere treaba (da’, *numa’ pa la noi*!) ca sa copchiem pa marii, ca sa *avansam* (ca, lucrari nu prea avem).
Cam asha cam sta trebshoara, autorule, pan ne-numarate universitatzi *mici* (alea care ne chiar ”papa” banu’ pantru Educatzie).
Cele bune & un nou an *mai bun* decat asta care-aproape trecu’,
Nea Marin
Aveţi dreptate, sunt manuale care ar trebui reeditate.