BIFURCAŢII. Librării
- 06-03-2015
- Nr. 762
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 18 Comentarii
Tot tam-tamul din ultima vreme în legătură cu noua, splendida librărie Cărtureşti de pe Lipscani mi-a adus aminte de o tabletă din 2007 (22 februarie): „Despre crîşme şi librării“. Scriam atunci: Ce-are crîşma cu librăria? Păi, are. Dincolo de faptul că ambele sînt topoi (v-a plăcut?) de neevitat într-un oraş, care-i dau cumva măsura civilizaţiei, şi una, şi cealaltă îmi dau un acut sentiment de inadecvare – nu a mea, a lor. Încă nu se găsesc la noi cîrciumi populare, ieftine, unde să poţi mînca la prînz fără să te gîndeşti de două ori cînd duci mîna la buzunar. Nenorocitele lacto-baruri, unde se „servea“ vestita mămăliguţă pripită, tremurîndă ca o piftie, cu brînză de vaci şi smîntînă degresate de tot (super-light), au fost acum reşapate şi te îmbie cu apetisante şniţele şi chiftele lucind de grăsime. Cînd vezi ce-i acolo, ai crede că te plătesc ei ca să mănînci. Dar nu, nici măcar ieftine nu sînt! Între ele şi locantele cu pretenţii nu mai e nimic în afara sinistrelor fast-food-uri în care orice, de la carne la „salate“, înoată în maioneză sau în sosuri indigeste (dressing-uri, pentru cunoscători) care, mie cel puţin, îmi redeschid urgent ulcerul. Un echivalent al […]
Va deranjeaza faptul ca ceea ce a comentat domnul Marescu are mai multa substanta decat articolul domnului Ornea? Nu puneti la inima!
Cine a decretat ca articolul trebuie sa fie mai lung decat comentariul?
Faptul ca domnul Ornea isi face articolele din cele vechi nu va deranjeaza?
Cu cat o sa comentati mai mult, cu atat o sa va expuneti trasaturile mai tare.
Daca sunteti suficient de lucid trebuie sa emigrati in tarile care va plac. Multa bafta! E clar ca patria nu va merita.
Lipsa dvs de logica este uluitoare: imi cereti un exemplu de comentariu in care semnalez ceva incorect sau ilogic si cand va trimit sa cautati singur ce va interesa imi reprosati ca va dau ca bibliografie comentariile mele ! Pai nu asta cereati, un comentariu in care am semnalat o astfel de greseala ? In plus, obraznicia dvs intrece orice limita, sunteti necivilizat; eu chiar va recomand cateva consultatii pe la mai multi medici … Comentati in limbaj de mahala si nu pricepeti nici macar observatia simpla a dlui Sorin Popescu despre un lucru evident: nu se scriu comentarii mai lungi decat articolele si nu in acest limbaj (si Sorin Marescu si dvs sunteti niste „frustrati” …).
…..din cercetarea romaneasca, care inca mai reusea sa corespunda standardelor lumii civilizate. Astazi a aparut in sfarsit ceea ce multi doreau: bugetul multianual 2015-2017 al programelor Planului National de Cercetare II. Eutanasiere cinica: pentru 2015 se finanteaza sub jumatate cat era prevazut in proiectele IDEI si PARTENERIATE, restul rostogolindu-se in 2016 si 2017. La asta ne asteptam dar la un buget in 2016 si 2017 MAI MIC decat in 2015 nu, caci asta inseamna ca pana in 2018 cel putin NU VA EXISTA NICI O COMPETITIE DE PROIECTE. Asasinat in masa, cu tupeu si nerusinare maxima. Asta inseamna razbunarea mediocrilor, incompetentilor si nulitatilor pentru incercarea lui Funeriu de a introduce criteriile de evaluare occidentale, singurele adevarate, in puturoasa lume universitara si zis-stiintifica a rrrominichii. Va protesta cineva? Pai 80-90% din kkdrele universitare si de „cersetare” sunt tocmai ipochimenii razbunatori mentionati. E la fel de rau ca in cultura unde veleitari si frustrati latra la Manolescu si Liiceanu dar nu ii deranjeaza ca un gunoi ca ionut vulpescu e ministru al CULTURII.
Amarata tzara….. Te intrebi daca mai merita sa existe pe harta.
@ Sorin Popescu
Nimeni nu va obliga sa cititi ce scrie domnul Marescu. Citesc eu si pentru dumneavoastra.
Aveti dreptate ca domnul Ornea nu e vehement. Nu-mi aduc aminte sa fi taxat derapajele unora (precum faimosul domn Funeriu cu care era nu vehement, ci dragastos), ci numai pe ale altora (precum vestitul domn Ponta).
@ profesor
Sa-mi indicati drept bibliografie comentariile dumneavoastra este semn clar de ceea ce v-am explicat ca se cheama atunci cand te pui in centrul lumii. Daca nu puteti sa va sustineti afirmatiile printr-un exemplu (nu v-a cerut nimeni imposibilul, adica un rationament), atunci, vorba lui George T. :”ramai sanatoasa cucoana …”.
Va repetati, ca sa CE? Ce vreti sa dovediti, domnule Marescu?
Sunt un cititor-admirator al domnului Ornea, imi place ca nu e vehement, ca nuanteaza, ca scrie cu umor si scrie SCURT.
Asta e o calitate, PE BUNE, domnule Marescu, sa fii scurt.
Dvs. screiti lung, pacat ca n-aveti o anumita exigenta fata de scrisul dvs. Si mai mult respect fats de cititori, care, cu oricata bunovointa, nu pot citi cersafuri de text, la o rubrica SCURTA.
Or’ ne-a pacalit, ori nu!
Carevasazica, domnul Ornea se simte victima unor atacuri rasiste- antisemite- mai clar, daca dam la o parte difuzul presarat de autor pe pagina. Dar, pentru efect de ceatza, infiereaza un pic pe semitii prea susceptibili. Desi il cred in aceasta delimitare, putea sa o lase pe alta-data, caci mixtura nu e comme-il-faut. Co-etnicii dumneavoastra, catre care- va asigur- nu am nici cea mai mica pornire de hater, ar avea niste cuvinte cheie devenite ale patrimoniului universal pentru ultima secventa a frazei precedente.
Totusi, cum devine? A fost agresat domnul Ornea de habotnici crestini reprosindu-i ca ai lui l-au maltratat pe-al lor? L-au amenintat designeri de tara izomorfa soarelui de pe cer ca are prea multi „relativi” infiltrati in infrastructura sfinta a patriei? Si inca unde! Prin subsolul unei anumire parti a presei, cea de cultura? Pe aici, la OC, deci! Haida-de!
Domnul Ornea poate s-ar, mai bine, cauta de basism, cu fractia de auto-obiectivitate de care oamenii, invers proportional cu infatuarea, sint capabili- ca mecanism necesar plasarii in lume, decit sa isi lase sentimentele difuze sa joace tontoroiul.
Ne-a pacalit? Pe mine, nu! Pe foarte multi altii, nu! Un esantion reprezentativ de 7.4*10^6 persoane, in proportie de 90%, cred ca e un indice de considerat in privinta asta. Then, speak for yourself, mister Ornea. O fi domnul Ornea seniorial in pronominatie? Ori, ‘Nea Pacalitul vorbeste in numele clasei aceleia de profesionisti frumosi si liberi definiti asa, fara putinta de tagada, de votul pro-Iohannis, dupa ce fusese virtos pro-Basescu?
Cum asa? Domnul Ornea si ai lui au fost pacaliti de Basescu? Inocenti? S-au lasat inselati? Pasivi? Nţ! I don’t buy it! Si apoi, nici o judecata de valoare nu decurge de aici, din partea-i catre sine (si implicit catre afinii lui, dintre care nu as putea sa identific prea multi in board-ul revistei, dar misuna citiva “bullies” prin subsolul ei, sau ca acoperiti pe te miri unde). In schimb, zice, domnul Ornea, „ceilalti” sint datori cu un explicit „Mea culpa”. Iar asta rezulta dupa o sarja de istorie contrafactuala, cu ce-ar fi fost daca ar fi iesit Ponta, si dupa ce fabrica- in stilul clasic al propagandei- o tinta de paie, pe care o arunca in bratele presupusilor contraopinenti.
Pai, domnule Ornea, mai declar odata: gasesc tentatia prosteasca de a copia 80 de pagini (si inca din cartea referentului tezei) cind deja aveai 300 de zeama lunga, o vina morala mai mica, impartita cu sistemul academic foarte subred in dreptul drepului, in comparatie cu manevra prezidentiala de a-l numi in functie cu buna stiinta, chitind sa il puna la pamint asa. Domul Basescu s-a jucat astfel cu o miza mai mare decit un destin de arivist: tzara, care- fara consideratii sforaitoare- este si a mea! Daca mediul academic ar fi descoperit si luptat independent cu asta, da! Altminteri, e o manevra de manipulare a unei preconizate „righteous indignation”, dupa cum observa cindva domnul Peter Manu. Si am o stima foarte redusa fata de intelectuali ce au nevoie de pirghii de forta montate de un personaj discutabil, ori care se ascund printre rochiile fetelor presedintelui pentru copyright-ul vreunei miscari de doamne-ajuta, nefiind in stare sa isi defineasca prin ei insisi una. Domnul Ornea poate sa aplice misto-urile despre doctoratul lui Ponta mai des decit s-a invocat in anii ‘90 zacusca sterpelita de Pruteanu, dar o doza de logica sau bun-simt ar trebui sa il opreasca in a identifica propontisme in criticele incasate. Eu nu am de ce sa fac preambuluri cum ca Ponta nu e al meu inainte de a zice ceva. Vrea omnul Ornea sa intre in logica primitiva a unui sfert de veac de anti pesedism? Atunci sa nu isi inchipuie ca e original si valabil pe piata de idei.
Domnul Ornea e nitzel cam deplingaretz asupra calitatii forumului de cultura. Notez pe aceasta cale ca, odata cu aprecierea explicita acordata unor bully lipsiti de idee si plini de mitocanie (si nici o delimitare fatza de metodologia si expresia lor mizera), ii cam revine o cota parte. Este, e.g. acest abuziv auto-intitulat „profesor” pe care, in virtutea afinitatilor, am sa il numesc “Co-ornea”, ori domnul Paltin, coleg al domnului Ornea, ce o vreme a prestat sub numele impropriu de „un sorriso” (catranit fiind mereu), apoi, cam in aceeasi perioada cu spovedania lui Turcescu, si-a declarat cu multa panglicareala demisia din calitatea de forumist, desi imi pare ca a mai revenit sub alte acoperiri. De fapt numitul “profesor “ era mai civilizat cu vreo 3 ani in urma. E posibil ca postul sa fi fost preluat de o persoana mai colerica.
Problema cu basismul sta acum in sechelele grave ale unui serviciu de informatii malformat, cu buget crescut an de an, cu obraznicie insistenta (vezi recurentele legi Big Brother) fals asezata pe conjuncturile antiterorismului ubicuu si o relatie maligna cu institutii a caror forta deregleaza balantele adevaratei justitii, ce ar trebui croita dupa institutii comparabile cu ale tarilor normale (asa cum cnadtcu altereaza demnitatea universitatilor si functionabilitatea unui sistem de reguli generale, institutie –iarasi- fara echivalent in vestul luat drept standard). Domnul Ornea ar vedea o parte din astea, dar parca nu il prea sperie, dinsul parind capabil sa experimenteze mai degraba indispozitii sau sentimente difuze.
L-a pacalit Basescu pe Ornea? Sa zicem ca nu a vazut primii pasi in mlastini, cind, abia inscaunat, il siciia pe Tariceanu, si el proaspat uns, sa demisioneze benevol, pe vreme de potop (literalmente-inundatii). Dar mai apoi, nu a vazut smenul, ori nu a voit sa il vada? Analiza publicisticii domnului Ornea arata obstinatie intru versiunea #2. Da, sint Vintu si Voiculescu antipatici si foarte probabil au facut multe lucruri meritind temnita. Dar nu i-a sunat domnului Ornea ciudat si ingrijorator ca presedintele vorbeste de la tribuna de interceptarile lor pe plaje, ori in baie? Ba chiar in dezbaterea dinaintea realegerii! Ori: zi de referendum de suspendare. Primul, sa nu stirnim pasiuni profunde. Dupa lege, subiectul Basescu, nu trebuia sa se arate in public ori pe ecrane. Apare insa la „Circotasii’ (in reluare- minunata gaselnitza), invatind poporul, pe hahaite, cite cuburi de gheata se pun la wisky. Apoi, dupa amiaza se duce sa isi cumpere apa minerala si sterpeleste un telefon ce – prin interactie de contact – trebuie ca era imputit. How sweet! Cu dragalasenii din astea l-a tot pacalit Basescu pe alde domnul Ornea.
PS I
Imi cer scuze Mariutzei, mulgatoare de vaci, ca il critic pe domnul Ornea, tocmai cind incepuse sa deguste scriitura acestuia. Adaug asta pentru ca, fara misto, mi-au placut citeva din postarile AMV, indiferent ce o fi indaratul nick-name-ului codan: doamna, domnisoara, barbata, sau orice meserie neacoperita. Retrag aprecierea, daca e agent. Cu aceasta ocazie as adauga si ca sint recunoscator parintilor, invatatori de tara, ca nu au inclinat spre tentatiile economiei rurale de subzistenta de a creste vaca sau oi, asa incit nu a trebuit sa blestem vreo Bisisica, in baza nevazuta a CV-ului. Gainile au fost mai usor de pastrat in grija, desi pot fi al naibii de indaratnice cind e sa le trimiti la culcare la ora prescrisa.
PS II
Un raspuns domnului Simonca, cu intirziere, dupa editia anterioara:
Autorilor din lumea pozitivista le este obisnuit ca articolele trimise spre publicare sa fie criticate, uneori sever, ba chiar ades refuzate. Din aceasta perspectiva, ar fi in standarde sa il pot critica, tot vazind slabiciuni de logica si consistenta. Desi ii critic stilul, sint de acord ca nu am dreptul sa i-l transmutez, mai ales daca exista amatori pentru genul asta de cuplet in rima alba, din care lipsesc doar jingle-urile “Pai, e bine? Nu e bine! Pam-pam!”. Dar faptul ca in asemenea insailari pune mult mai putina seriozitate si efort de documentare, ori orice alt know-how superior, decit in analizele altor autori de la aceasta revista, cred ca ar putea fi o evaluare de luat in considerare. Nu ca sugerez sa foloseasca la remunerare, dar orisicit, de dragul axei verticale.
PS III
Pentru o forma mai apasata a lucrurilor ce vreau sa le exprim, recomand editorialul “Tara ca o prada” scris de Carmen Musat.
Interesant ca pe domnul Ornea, care isi concepe articolele in genul amestecului a de toate, il deranjeaza eclectismul Carturestiului. E cam la fel cum catedra de matematici se combina cu aia de informatica, sa para mai cool. Multe chestii din formatele clasice, nevandabile, se dau la pachet cu chestii in voga, precum fizica asezonata calp cu nanotehnologii, ori literele cu vreo stiinta a comunicarii.
Asta e! Traim sub vremuri si nu e vreo speranta ca spiritul critic al intelectualilor sa foloseasca la ceva, pentru ca multi dintre cei care ies in fatza cauta intii sa para ei ceva deosebit, inainte de toate, mai degraba porniti sa dregatoreasca, decit sa dreaga sau sa faca.
Pentru ca de aceasta data domnul Ornea a ales sa se autociteze copyos dintr-o lucrare mai veche, pentru ca domnul impropriu autodeclamat „profesor”, pe care- din cauza afinitatii cu autorul am sa il numesc -mai potrivit- „Co-ornea”, a dat afara din subsolul articolului precedent in cel de fatza si nu in ultimul rind, pentru ca anteriorul articol, unde domnul Ornea se plinge de mai multe, printre care si ca a fost pacalit de Basescu, merita atentie, am sa ma repet in intregime cu ce am comentat si eu deunazi, in cele ce urmeaza.
>
Este mai simplu sa cititi dvs comentariile mele la cateva articole. Nu vad de ce sa va dau un exemplu. Gasiti dvs un comentariu care nu este asa si dati dvs „contraexemplu” …
Ne puteti exemplifica? Vrem o parere incorecta sau gresita (ilogica)? Ar trebui sa fiti in stare, doar sunteti profesor!
Bateti campii ! Ceea ce observ eu si comentez sunt afirmatii gresite sau incorecte ale autorilor sau comentatorilor. Nu critic parerile altora decat daca apar in postura indicata: incorecte sau gresite (ilogice). Interesant ca pe unii ca dvs ii preocupa persoanele (autorii sau comentatorii) si nu subiectul sau problema in discutie … Acesta ce fel de tip de comportament este ? Se pare ca sunteti expert, deci ?
Aşa stau lucrurile când totul e de vânzare – mai ales ce nu se vinde.
Urmandu-va tipul de comportament, va spun de unde stiu despre dumneavoastra toate aceste lucruri: din comentariile pe care le faceti. Nu v-am trimis la medic, insa daca simtiti acest imbold probabil ceva se intampla. Dupa cum va spuneam, faptul ca va autoinvestiti cu caderea de a stabili cine greseste si cine nu (in cazul unui forum, adica al unui loc unde fiecare isi expune parerea) arata o mentalitate. E bine sa reflectati.
Nu stiu de unde stiti dvs atat de multe despre mine: ca stapanesc (in cel mai bun caz) logica lui Aristotel, ca ma asez in centrul universului (as vrea eu dar nu se poate din mai multe motive de logica cu valori multiple, poate chiar quantica!), in fine ma trimiteti si la medic … Cred ca decenta va lipseste dvs. Sa corectezi greselile altora este un fapt bun. Asta nu inseamna ca eu ma cred fara greseala, dar repet, este sanatos pentru toti sa corectezi greselile altora, mai bine decat sa le treci sub tacere …
Bun profesor! Deci era ceva ce ati uitat sa ne spuneti ora trecuta. Nu-i nimic, suntem rabdatori.
Nu este deloc simplu. In cel mai bun caz, stapaniti logica lui Aristotel. Exista insa multe alte tipuri de logica. Problema dumneavoastra este ca va puneti in centrul universului, adica sunteti paranoic. Cine nu gandeste dupa calapodul pe care-l posedati este, dupa caz, ilogic, incorect etc. Putina decenta nu v-ar strica.
Era un comentariu ce trebuia sa apara la articolul din numarul trecut … Scuze pentru intarziere !
N-am niciun marker; cand citesc retin toate afirmatiile incorecte sau ilogice. E mult mai simplu decat credeti …
Ce legatura are comentariul domnului profesor cu articolul? Nu inteleg nimic. Urmuz in toata regula.
Inteleg ca domn’ profesor are un marker cu care subliniaza. Buna ocupatie!
Mare criza de idei daca trebuie sa suportam, din nou, ce a scris autorul in 2007!
1) Dumitru Ionescu: 45 de randuri articolul si 55 de randuri comentariul … Ati mizat pe faptul ca nimeni nu numara randurile, de unde scoateti mereu afirmatii mincinoase ?
2) Ma distreaza sa fiu „categorisit” de diferiti comentatori incorecti ! Imboldul meu vine de la afirmatiile incorecte sau ilogice ale autorilor sau comentatorilor de la orice articol … Trebuie sa fie subliniate de cineva !