În Duminica Floriilor, copiii din Belgia învață să încondeieze ouăle pentru sărbătoarea Paștelui

  • Recomandă articolul

ICR Bruxelles şi Acţiunea Satele Româneşti invită copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani la ateliere de creaţie și de prezentare a obiceiurilor pascale românești propuse de Iuliana Grumăzescu și Mihaela Bădescu, experte la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. Atelierele au loc în localitatea Turnhout din Belgia, duminică, 24 aprilie.

22 04 2016 03

Atelierele sunt interactive, contribuie la familiarizarea copiilor cu semnificaţia obiceiurilor pascale româneşti, stimulează dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, ajută la dobândirea de abilităţi privind arta încondeierii tradiţionale a ouălor, precum şi la deprinderea tehnicilor de desen şi a particularităţilor picturii pe sticlă.

„Pictura unei icoane pe sticlă este un meșteșug destul de laborios, o bjuterie a creației populare practicată în special în Transilvania. Încondeierea oului are o simbolistică particulară a patimilor lui Isus și reprezintă trecerea de la viață la moarte. Ouăle pot fi considerate mormântul lui Isus, iar femeile realizează acest ritual în post și tăcere.“ a declarat pentru ICR Bruxelles Iulia Grumăzescu, director la Direcţia Comunicare şi Educaţie Muzeală de la Muzeul Satului.

Activitatea propusa de ICR Bruxelles face parte din seria manifestărilor dedicate celor mai mici dintre prietenii institutului, menite să pună în valoare patrimoniul, cultura și tradițiile românești.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Data: duminică, 24 aprilie 2016:
10:00 – 12:00 Atelier de încondeiere ouă,
14:00 – 16:00 Atelier de pictură icoane pe sticlă
Loc: Korte Begijnenstraat nr.18, 2300 Turnhout, Belgia

ICR Bruxelles

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }