O alegere inspirată: Mircea Dumitru
Editorial din Observator Cultural Nr. 831
- 13-07-2016
- Nr. 831
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 4 Comentarii
Va conta enorm de mult, în perspectiva alegerilor generale, ce partid se va afla pe primul loc – imaginea cu „un guvern de uniune naţională“ e fantezie, nu se poate ca toţi să guverneze, la un loc. Aşa că ar fi bine să luăm în seamă ce partid va fi pe primul loc şi cum se va forma o majoritate. Varianta cu PSD cîştigător al alegerilor generale are, în subsidiar, şi conturarea unei majorităţi parlamentare, cu ALDE şi UDMR, care este foarte probabil să treacă de 50% şi să ducă la formarea guvernului. Situaţia PNL-ului nu va fi una dintre cele mai fericite. Cum nu este nici astăzi. E clar că PNL trebuie schimbat radical dacă vrea să fie pe primul loc, în alegeri, cu un pas în spate (sau mai mulţi), o retragere din spaţiul public a celor doi lideri, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prea tociţi, prea necharismatici, prea lipsiţi de anvergură şi de viziune. Mutarea care mai mult se dibuieşte decît este un fapt împlinit ţine de scoaterea celor doi lideri (Alina Gorghiu şi Vasile Blaga) din zona unei mediatizări excesive şi propulsarea premierului Dacian Cioloş ca lider formal sau informal al PNL-ului sau al unei structuri […]
Evolutia din Turcia va influenta decisiv si Romania. Partidul lui Erdogan este pesedeul lui ponta-dragnea, corupt si ticalos pana-n strafunduri. Sustinatorii lui Erdogan – atzi vazut ca pana si politistii care arestau soldatii erau barbosi, iar Erdogan a cuvantat asta-seara in fatza unor barbosi si a unor femei cu basmaua indesata pe cap – sunt ceea ce Andrei Cornea numea (gresit insa pentru votantii Brexit-ului) poporul pesedist: un amestec de pomanagii, cercopiteci si borfashi care urasc sincer munca si competitia de tip european. Armata turca e altceva decat cea egipteana a lui Sissi – am fost in asezaminte ale lor si la Cairo si la Ankara. E drept ca sunt privilegiati material, dar daca in Egipt au pana si locuintele intr-un cartier special – Nasr City, in Turcia au cantine si locuri de odihna si de practicat sportul separate plus un sistem de pensii special, dar ofiterii turci sunt in majoritate educati in Vest, profesionisti adevarati care-si dau sangele in fiecare saptamana in luptele cu kurzii. Armata turca are in ADN misiunea apararii kemalismului si va reactiona cu siguranta acum, dupa ce soldatii au fost batuti – unul decapita, iar judecatorii si procurorii arestati. De aceea e entuziast suporter al lui Erdogan jegul infect de ponta: asta viseaza si el, sa bage in puscarie procurorii si judecatorii care se ocupa de hotziile pesediste. Marele merit al lui Basescu este ca a reusit sa faca sa functioneze o justitie care sa nu aiba inhibitii in fatza marilor borfashi nationali. Uitatzi-va bine la Erdogan: ASTA ne asteapta si pe noi daca pesedistii castiga in toamna alegerile. Dar daca armata intervine in Turcia si restabileste separatia puterilor si justitia independenta plus o guvernare onesta tehnocrata vom avea si noi un model de urmat pentru salvarea Romaniei.
Dle Simonca, gresiti in cronologie – si mai ales in cauzalitate. Plagiatul lui Ponta a fost confirmat pe 29 iunie. Mircea Dumitru a fost anuntat ca ministru pe 5 iulie.
Mai important ramane, insa, procesul prin care s-a ajuns la verdictul in privinta lui Ponta. Proces ce i se datoreaza in mare masura lui Adrian Curaj, care – in ciuda corului de detractori – in loc sa ia masuri „drastice” de tip Liviu Pop, doar ca in sens invers, a avut buna idee sa construiasca proceduri si entitati (noile comisii CNATDCU, asamblate dupa o procedura in premiera cu adevarat deschisa) care sa le aplice.
Nu orice problema poate fi rezolvata rapid cu masuri radicale. Regulile mai conteaza si ele, nu doar principiile. Tocmai incalcarea regulilor jocului in numele unor principii mai inalte atrage re-incalcari a la Pop, in numele altor principii.
In esenta, din comentariul lui lucid se poate observa intreg programul neo-liberal/colonial pentru Romania, impreuna cu frunza de smochin a justificarii.
Textele semnate de lucid le cunosc de pe vremea cand o majoritate a romanilor inca mai credeau in justitia lui Basescu. Erudite, atinse un pic de suficienta celui care stie multe dar nu destule sa inteleaga ca mai sunt si altii prin preajma(-i), textele sale faceau totusi apologia basismului la greu.
Il redescopar aici, iarasi cu comentarii pe stilul vechi, doar ca basismul pare ca s-a estompat in istorie pentru a face loc noilor comandamente.
Solutiile trebuiesc asumate politic, utopia tehnocratiei este doar un siretlic in spatele caruia interesele deja organizate (carteluri, mafii, suprastate) supun imensa majoritate a omenirii si planetei la cel mai mare surghiun cunoscut de in viata acum. Prin asumarea politica a guvernarii, sistemul este atins de virtutea democratiei, aceasta notiune pe care noii fascisti ar dori-o abrogata in numele eficientei cu mijloacele tehnocratiei.
In mai m-am intalnit undeva in Grecia cu un prieten din Spania pe care-l cunosc de vreo 20 de ani. L-am intrebat cum se descurca Spania fara parlament si partide politice activand in prim plan. Raspunsul a fost: FARA PARLAMENT lucrurile merg mult mai bine. Rajoy a avut inteligenta sa stea mai in umbra si sa-si lase ministrii – practic tehnocrati – sa-si vada de job-uri. Rezultatul: crestere economica, scadere a somajului incat deja o mare parte a spaniolilor (vezi absenteismul de la alegerile din iunie) NU RESIMTE LIPSA PARLAMENTULUI SI A PARTIDELOR ACTUALE. Sincer vorbind, sunt convins ca si o mare parte a romanilor nu s-ar supara deloc daca si la noi dupa alegerile din toamna s-ar aplica „solutia spaniola”: guvern de tehnocrati cu parlament in standby. Deja e clar ca guvernul Ciolos e cel mai profesionist si onest guvern de dupa revolutie, desi mai sunt multe de facut in activitatea unor ministere, dar comparativ se vede de la o posta ca e solutia cea mai buna in situatia actuala. Asa ca daca nu apare un nou partid declarat aparator al demnitatii romanesti si promitand o negociere dura cu Bruxelles-ul prin respingerea constrangerilor ideologice ale „corectitudinii politice” – partid care ar obtine usor 40% din voturi, absenteismul in noiembrie va depasi 50% si orice coalitie intre actualele bande de infractori numite partide politice va fi imposibila caci ar starni o revolta populara incontrolabila.
Asadar guvern tehnocrat FARA PARLAMENT ACTIV SI ACTUALELE PARTIDE POLITICE (inclusiv penibila facatura nicusordan-ista, facatura a aceleiasi oculte globaliste) este singura solutie pentru ca Romania sa nu se dezintegreze.