Coroana României – ac la butoniera puterii
- 15-07-2016
- Nr. 831
-
Marius OPREA
- OPINII
- 3 Comentarii
Proiectul de lege prin care Casa Regală urmează să devină o instituţie a republicii în România a iscat dezbateri pro şi contra, dar nu de anvergura celor care, într-un cadru nealterat de conjunctura scandalurilor cotidiene şi de prelungita vacanţă în care se află societatea civilă, ar fi fost de dorit. Am participat la o asemenea dezbatere, la concurenţă cu semifinala dintre Franţa şi Germania, la o emisiune recentă. Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, care se află printre susţinătorii acestui proiect care are şi un gir tacit, după cum sîntem asiguraţi din partea Casei Regale, a fost reprezentată de Cătălin Şerban, fostul ei preşedinte, actual membru în Consiliul Director. De cealaltă parte m-am aflat eu, şi în calitate de vicepreşedinte al Mişcării pentru Regat şi Coroană. Din păcate, în afara invocării situaţiei dificile în care se află în acest moment Casa Regală, care face faţă cu greu onorării poziţiei sale cu numai 7 angajaţi, şi a încercării eşuate de a invoca exemplul reinstaurării monarhiei din Spania, domnul Şerban nu a produs argumente convingătoare. Proiectul PSD „întruneşte acordul Familiei Regale“ Dar despre ce e vorba în proiectul anunţat şi asumat public de Partidul Social Democrat, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea? Ni s-a lăsat […]
Încet, încet, asistăm la o restauraţie de facto. Mai întîi bunuri imobiliare, patrimoniu, acum servitori, titluri şi buget. Cu complicitatea elitelor politice, bine-înţeles, ca în 1866 şi 1930.
Spre « luminarea ignoranţilor deformaţi de comunism », forma republicană a ajuns o « aberaţie ». Probabil că etapa următoare va fi cucerirea puterii, în dispreţul suveran al democraţiei – o formă mereu pervertită pe meleagurile acestea, adusă din condei de puternicii zilei.
Proiectul de lege care prevede institutionalizarea Casei Regale reprezinta forma perfida prin care se consfinteste aberatia aricolului 152 din Constitutie : forma de stat republicana este inviolabila. Pentru romanii doritori de Monarhie Constitutionala, acest proiect de lege satisface doar niste nevoi pecuniare ale Casei Regale, dar inchide definitiv chestiunea revenirii la Monarhie. La cei 80 de ani pe care i-am implinit anul acesta am experienta dramei comuniste si postcomuniste suferite de tara mea. Stiu si de ce se doreste cu atata ardoare ramanerea la forma de stat republicana. Totul s-ar fi putut si inca s-ar putea rezolva printr-o corecta informare a populatiei. Minciuna comunista este inca imbratisata in absenta unei informatii ferme prin care sa se arate ca nu Regele a spoliat tara plecand cu un tren incarcat cu aur si valori, ci sovieticii care ne-au spoliat de 19 vagoane de aur ( in afara platilor stipulate prin armistitiu). Asa am ajuns de la 24 vagoane de aur in 1946 la 5 vagoane de aur in 1953. La asta se adauga marile spolieri facute prin Sovromuri (petrol, uraniu, lemn si multe altele). Ori Regele ar fi demontat cu probe toate aceste acuze, ar fi aratat situatia de fapt la care a fost supusa Romania si lumea ar fi fost lamurita. Amintiti-va ca dupa moartea lui Corneliu Coposu, cel mai hulit si manjit om de catre mass media fesenista, au fost suficiente 2 saptamani de prezentare a adevaratei lui vieti, pentru ca lumea sa se schimbe cu 180 de grade. De ce? Fiindca odata mort, Corneliu Coposu nu mai reprezenta nici un pericol. Dar pledoaria mea este in principal pentru Monarhia Constitutionala. Principiul de baza pe care-l slujeste aceasta forma de stat este trias politica, adica separarea neta dintre cele 3 puteri legislativa, executiva si judecatoreasca. Nu este nevoie de nici o Curte Constitutionala aservita politic ( a propos domnul Valer Dorneanu recent uns sef, pe cine oare va servi : Constitutia sau PSD-ul din care se extrage?) Pentru o functionare corecta a celor 3 puteri Romania are experienta Monarhiei Constitutionale, pentru care insasi derapajul lui Carol al II-lea este un exemplu despre ce inseamna abolirea trias politica. Daca in 1990 am ratat revenirea Romaniei la normalitate prin readucerea MS Regelui Mihai pe tronul tarii, in 2016 macar sa nu ratam revenirea la Monarhia Constitutionala dupa o informare corecta si completa a populatiei.
Opinia Domnului Oprea imi este cunoscuta, si sunt de acord cu ea.Solutia sugerata in final, pentru acordarea fondurilor din buget , precum si a imobilului Fundatiei Principesa Margareta poate fi o solutie imbunatatita a proiectului de lege in cauza, micsorind sau chiar anulind presiunea politica asupra Casei Regale, respectindu-i independenta si autonomia.Indraznesc sa sugerez si eu o completare : daca ar exista determinare politica pentru rezolvarea in profunzime a acestei probleme, se poate merge mai departe in restabilirea dreptatii si sa se ofere Casei Regale Domeniile Coroanei spre ADMINISTRARE, asa cum a existat aceasta cutuma si la inceputurile Dinastiei, in sec. al XIX lea.Valorile componente au apartinut intotdeauna statului (desi au fost inutil si absurd nationalizate in 1948 ), si ramin fond national, dar elibereaza bugetul statului de o plata anuala importanta, confera libertate economica Casei Regale, fara subordonarea ei altei institutii. Din profiturile realizate printr-un manegement eficient, se pot obtine fonduri importante. Anual, se va publica in Monitorul Oficial, creatie monarhica, bilantul contabil, ca un raport spre natiune.In acest fel se pot proba intentiile sincere si dezinteresate ale clasei politice, care devine credibila si frecventabila in viitor, se restabileste dreptatea, se repun in practica legi esentiale functionarii sanatoase a statului.