Radu Paraschivescu la conferința internațională “Laughter in Communication” – proiect EUNIC Varşovia

  • Recomandă articolul

În perioada 21-22 octombrie, la Varşovia, se va desfăşura conferinţa internaţională cu titlul “Laughter in Communication”, dedicată rolului pe care îl joacă râsul în comunicare, dar şi în rezolvarea problemelor și conflictelor în „era roboţilor”. Conferinţa va avea loc pe parcursul a două zile și va fi urmată, în ziua de 23 octombrie, de ateliere și de o serie de evenimente publice. La manifestări vor participa specialiști din domenii precum filosofie, științe, literatură, arte vizuale, design, muzică, dans, teatru, film din Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Belgia, Germania, Grecia, Irlanda, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britania, România. Conferinţa va reuni prezentări interdisciplinare legate de comunicare, interactivitate, servicii, design (social, grafic, de obiect, de interior), psihologie, literatură, filosofie, istorie, artele spectacolului. Întregul eveniment este organizat de EUNIC Varşovia în colaborare cu Școala Polono-Japoneză pentru Tehnologii Informaționale şi Institutul Național al Audiovizualului, curatoarea manifestării fiind prof. Ewa Satalecka. Centrul pentru Ştiinţă Copernic din Varşovia şi Academia de Arte Frumoase din Katowice sunt parteneri ai proiectului.
România va fi reprezentată la conferinţă şi ateliere de domnul Radu Paraschivescu – scriitor, traducător şi publicist. Titlul prezentării lui Radu Paraschivescu este Laughter in vowels, laughter in proverbs – o discuție despre nivelurile, sensul și intensitatea râsului în conformitate cu vocalele pe care le auzim când cineva râde în hohote; o scurtă explorare a râsului tăcut față de cel zgomotos; o interpretare și reinterpretare a unora dintre proverbele care implică râsul.
Radu Paraschivescu a absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universității din Bucureşti, după care a lucrat, pe rând, ca profesor de engleză, bibliotecar şi documentarist. În 1993, a devenit redactor de carte, iar din 2003, editor la Editura Humanitas. Este traducător şi coautor a două lucrări de referinţă din literatura sportivă (Enciclopedia Larousse a fotbalulului şi Jocurile Olimpice de la Atena la Atena: 1896-2004). A tradus nouăzeci de cărţi din autori englezi, americani, canadieni şi francezi (Salman Rushdie, Julian Barnes, John Steinbeck, William Golding, William Burroughs, Kazuo Ishiguro, James R. Wallen, Jonathan Coe, David Lodge, Virginia Woolf, François Mauriac, Scott Turow, John Grisham, Des MacHale, Nick Hornby etc.). A colaborat la ProSport şi Observator cultural. Deţine rubrici la Idei în dialog, Cuvântul, Evenimentul Zilei şi Gazeta Sporturilor. Publică ocazional în România literară, Lettre Internationale, Dilema Veche, Orizont, Tomis, Banatul etc.
Radu Paraschivescu a debutat cu romanul Efemeriada (2000, Libra), urmat de Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009), un volum de povestiri despre Bucureşti, Bazar bizar (2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007) şi unul de eseuri despre necinstea în sport, Fanionul roşu (2005, Humanitas), pentru care a primit Premiul Naţional „Ioan Chirilă” pentru cea mai bună carte de sport a anului. Alte cărţi publicate: Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani (Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011); Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012); Maimuţa carpatină (Humanitas, 2013); Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014); Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015); Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015); România în 7 gesturi (Humanitas, 2015).

Comunicat de presă ICR Varșovia

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }