Basarabia e România
- 03-11-2016
- Nr. 847
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 2 Comentarii
Citesc de ani în şir pe zidurile unor case din Bucureşti, pe fel de fel de panouri sau pe malurile betonate ale Dîmboviţei: „Basarabia e România!“. Citesc cifrele rezultate din alegerile prezidenţiale din primul tur, o hartă cu date clare, prin care, prin cifre şi culori, ni se spune că Igor Dodon a cîştigat în 26 de raioane şi municipii, iar Maia Sandu în doar 9. Citesc pagini din N. Iorga, Adevărul asupra trecutului şi prezentului Basarabiei(1914-1940) – selecţie şi argument editorial de Pavel Balmuş, Editura ICR, 2005 – şi încerc să coroborez tot ce a fost în trecut cu tot ce se întîmplă astăzi în Basarabia, în România sau în Europa, divizată şi ea, din care facem parte. Dacă Marea Unire într-un singur stat românesc, unitar şi naţional, s-a realizat la 1 decembrie 1918, moment unic şi cu profunde semnificaţii în istoria românilor, asta nu înseamnă că faptul în sine a fost acceptat de vecinii noştri. Că ei s-au numit Rusia-URSS, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, care deţine şi astăzi judeţele din sudul Basarabiei. „Basarabia e România“ a fost mereu un subiect de dispută între România şi ţările limitrofe, între populaţia românească, majoritar românească, dar nu pretutindeni, şi minorităţile etnice, bine […]
…. „…Citesc pagini din N. Iorga, Adevărul asupra trecutului şi prezentului Basarabiei(1914-1940) – selecţie şi argument editorial de Pavel Balmuş, Editura ICR, 2005 – şi încerc să coroborez tot ce a fost în trecut cu tot ce se întîmplă astăzi în Basarabia, în România sau în Europa, divizată şi ea, din care facem parte. Dacă Marea Unire într-un singur stat românesc, unitar şi naţional, s-a realizat la 1 decembrie 1918, moment unic şi cu profunde semnificaţii în istoria românilor, asta nu înseamnă că faptul în sine a fost acceptat de vecinii noştri. Că ei s-au numit Rusia-URSS, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, care deţine şi astăzi judeţele din sudul Basarabiei…. „ ….
Bunicul a făcut aramata română la Chişinău în anii 1926-28. A emigrat în Argentina (în anii 1920 era prosperă, ca Elveţia azi… urmează Peronismul şi.. azi….) după 1920, nu a fost să fie. Străbunicii au fost în SUA, s-au intors ca mulţi alţii în Banat (Janos Weizsmüller/ Tarzan născut 1904 la Timişoara emigrează cu familia 1905 ca bebeluş în SUA… campion olimpic la înot 1924 Paris……) 1880-1914, să cumpere pămînt…..
Tatăl meu a făcut armata 1951 la canal (a vizitat neamurile şi pe mulţi Bănăţeni în locurile de deportare 1951 în Bărăgan… nu m-am născut în Bărăgan în groapa de pămînt ca mulţi alţi Bănăţeni 1956- 1956…. după 1945 – 1947 mulţi Basarabeni erau refugiaţi în Banat.. şi trimisi apoi înapoi în Basarabia /URSS…).
Azi moldovenii emigrează în UE pentru …..votează….
Dacă toţi pe acest continent continuă aşa în secolul 21 cum s-a sfîrşit secolul 20….: la Tirana (Albania Mare), Belgrad (Serbia Mare), Kiev (Ucraina Mare), Budapesta (Ungaria Mare), Sofia (Bulgaria Mare), Ankara (Turcia- imperiul Osman- cu parte din Siria, Grecia, Irak…), Bucureşti (România Mare)…… Ce e de aşteptat 2018?
Istoria Românilor /Nicolae Iorga şi Istoria României (Bucovina, Basarabia, Banat, Transilvania, Dobrogea… cu cîntec…/ Victor Neumann –multiculturalitatea, TM2021… / Lucian Boia- Altfelitatea… ).
……. „ … Basarabia e România“ a fost mereu un subiect de dispută între România şi ţările limitrofe, între populaţia românească, majoritar românească, dar nu pretutindeni, şi minorităţile etnice, bine închegate în anumite zone…… „ ….
La Cernăuiţi pînă 1920 /1941 peste 20.000 evrei au imprimat oraşului o latură cosmopolită ( scriitori ucrainieni la Cernăuţi în toamna 2016 … amintesc de oraşul multicultural, multilinguistic, multietnic….pînă 1920…. Rose Ausländer….s-a întors 1930 din SUA….). Ce s-a întîmplat 1941 la Cernăuţi? Unde sunt evreii comopoliţi azi? Transnistria… din nou ? Pentru cine?.. de data asta ruşii etc. deranjează Bucureştiul? Ursul trebuie gîdilat 2016- 2018 un pic la Nistru? Incercare şi …?
………. „….Societatea civilă din România este indiferentă la subiect, mai ales dacă e vorba de Basarabia, unde este mai mult de dat, decît de luat. Nici marile partide politice de la Bucureşti nu s-au agitat pe acest subiect…”….
Care sunt problemele de rezolvat la parlamentare / Bucureşti 2016?
Care sunt soluţiile prezentate electoratului în dezbaterea publică românească 2016?
Cine optează pentru ce?
… „..“. Acest moldovean, din 2016 de această dată, după decenii de comunism, deportări, abuzuri, suferinţe, lipsuri şi nevoi, este chemat să voteze din nou pe 13 noiembrie.
Basarabia e România!
… „….
UE are ca scop şi ţel dezfiinţarea graniţelor pe continent. Da, e un drum lung.
România se prezintă la preşedinţia UE 2018—TM2012 cum?
UE 1956- 2016- 2018 şi principiile pe care se bazează Aquis Communautaire o nimica toată 2016 – 2018?
Eu cu cine votez ?
fie ca doamna MS, o adevărată surpriză pe scena politică din Moldova, în eventualitatea în care cîştigă, să nu dezamăgească precum predecesorii pro-EU.
Dacă participarea la vot a fost atît de scăzută nu e o surpriză, tinerii care au ieşit în stradă acum cîtiva ani s-au săturat de amăgeli şi nu mai cred într-o reală schimbare în bine, iar promisiunile Europei au rămas din păcate neonorate.