„Anormalitatea“ românească
- 04-11-2016
- Nr. 847
-
Mircea PORA
- OPINII
- 1 Comentarii
Adevărul este că se vorbeşte mult despre ea. Nu explică, însă, nimeni care-i sînt originile, zonele predilecte de manifestare, durata, eventuala ieşire de sub nefastele ei consecinţe. Atîta doar, „trăim în anormalitate“, dar cu toate acestea, „mergem înainte“. Dacă te uiţi pe străzi, prin locurile publice ale aşezărilor noastre, de preferinţă, oraşe, îţi pot atrage atenţia cîteva lucruri, dar care nu ţin neapărat de vreo deviere gravă de la regimul firesc al desfăşurării vieţii. Se poate vorbi de o delăsare a igienei stradale, de parcuri ce par abandonate pustiei, de clădiri, foste, odată, magazine de elită, instituţii importante, atinse acum de dintele ruinei. La „ţară“, pot sări în ochi uliţele pline de noroi în sezonul ploilor, gardurile „în prăbuşire“ ale anumitor case, nici ele prezentabile, în fine, s-ar mai putea adăuga, la toate acestea dezordinea din nu puţine gări, chiar aspectul insalubru al unor întregi cartiere urbane. Dar toate acestea, repet, ţin mai degrabă de componenta noastră orientală deschisă haosului şi delăsării, decît vreunei anormalităţi cu conotaţii medicale. Mai sînt şi alte popoare la care multe lucruri nu arată bine, dar pentru asta nu sînt categorisite drept anormale. Şi, totuşi, despre noi se spune – e chiar şi constatarea noastră […]
……….. „ …. Atîta doar, „trăim în anormalitate“, dar cu toate acestea, „mergem înainte“. Dacă te uiţi pe străzi, prin locurile publice ale aşezărilor noastre, de preferinţă, oraşe, îţi pot atrage atenţia cîteva lucruri, dar care nu ţin neapărat de vreo deviere gravă de la regimul firesc al desfăşurării vieţii…. „ ……
România se poate prezenta la preşedinţia UE 2018 ca o tară normală, parteneră şi de încredere. Tinerii români sunt brandul de azi în România europeană 2016. Tinerii români sunt conectaţi digital cu o lume întreagă, au acces la patimoniul universal. Nu toţi trebuie să fie doctori academicieni, savanţi, ingineri, medici, artişti. Avem nevoie şi de bucătari, electricieni.
……..”….. Dar toate acestea, repet, ţin mai degrabă de componenta noastră orientală deschisă haosului şi delăsării, decît vreunei anormalităţi cu cono¬taţii medicale…. „…..
Din 1859-1866- (150 de ani Regatul România- Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea)-1918- 1939- 1989 pînă 2016 ţara se află în permanentă tranziţie, ca şi ţările vecine şi un continent întreg. Modelul „francez” ca stat naţional UNITAR (etnic?) centralizat 1918-1939- 1989-2016 cu o singură limbă oficială de stat (sentimentul apartenenţei- A. Pleşu în observator cultural) rămîne o încercare (eroare?!) şi o întrebare. Cum e accesul la patrimoniul cultural, artistic, tehnic, ştiinţific, economic şi literar cu o singură limbă ? Cum e accesul pentru „budgetarii”, pentru cei din administraţia publică 1918-1939-1989-2016 românească care cunosc o singură limbă şi impun o singură limbă în toate aceste domenii în care pluralitate, multiculturalitate şi multilinguism e ceva „normal” în regiunile istorice Bucovina, Banat, Transilvania? Devierile, violenţa şi cruzimea secolului 20 au lăsat urme în România 1916-1918-1939-1989. Secolul 20 e departe. Ce e de reconstituit în amintirea, în memoria şi dezbaterea publică românească 2016 în privinţa secolului 20, ca să se ajungă la un consens majoritar şi „normalitate” în relaţia cu trecutul recent care e în primul rînd un trecut.
……………”… De la Revoluţie pînă în clipa prezentă, aceste personaje (am ales doar cîteva), prin prostiile comise la pupitrul guvernării, nu oriunde, prin incompetenţa lor, prin îmbogăţiri frauduloase, au introdus, mai peste tot, „climatul de anormalitate“…. „….
Problema „budgetarilor” e o problemă specifică româneasca de la 1866-1918 în Regatul România ( I.L. Caragiale despre tinerii care tînjesc după un post ca budgetar la stat… vezi Publicistică, volumul 3, Academia Română). E o abatere de la normalitate? E ceva specific autohton românesc (regăţean… )? Nu avem Stanford University SUA ( 8 studenţi la un profesor, dotare excelentă, un budget de opt ori mai mare ca LMU München unde sunt 70 de studenţi la un profesor…), Oxford, Cambridge (Stephen Hawking..). Important e ce se întîmplă în realitatea ţării (economic, monetar, juridic, cultural, ştiinţific, artistic,social…) şi în al doilea rînd cum stăm cu „budgetarii” din casta politică, cu cei care vin şi pleacă. De unde provine această nouă castă „politică” care e la cîrmă după 1989?
… „… . Ei sînt chiar anormalitatea în marş, de care ne tot plîngem, şi provin, fără dubii, din totalitarismul „dejist“ şi „ceauşist“, care a distrus caractere şi vocaţii. Istoria mă tem că ne-o vor face, pentru nu ştiu cîtă vreme, inepţii pe care îi avem acum în „faţă“ şi urmaşii lor…. „….
Trecutul recent e trecut şi nimic altceva. După 26 de ani de democratizare românească aşteptările, aspiraţiile şi ţelurile se pot formula 2016 în sfera publică fără cenzură, în mod liber ca în ţările vecine, în UE şi în lumea occidentală. România 2018 şi TM2021 sînt şanse şi promisiuni pentru a prezenta „normalitatea” în România europeană. Tinerii români de azi nu seamană nici un pic cu cei din secolul 20, cu 50 de ani 1939-1989 de dictatură autohtonă.
….”… Fără îndoială că, în trecutul nostru, am avut şi oameni exemplari, departe de orice excese, dornici ca totul să se dezvolte aici în cadrul solid al normalităţii. Iată portretul unuia… „….
Nume de persoanele 1918-1939-1989-2016 cu renume în ţară şi în lume se pot înşira în multe domenii, ştiinţă, tehnică, învăţămînt, cultură, artă, muzică, literatură etc. ( Traian Vuia, Henri Coandă, Hermann Oberth- zborul spre lună, Brăncuşi, Tristan Tzara,… foarte mulţi….., Enescu, Clara Haskil, Herta Müller…). Se poate obţine acces la patrimoniul complet din România 1859-1866-1918-1939-19892016, Bucovina, Banat, Transilvania …… prin imperativul impus de constituţia 1881- 1923- anii RPR-RSR- după 1990… cu o singură limbă „naţională”, în administraţia de stat şi în dezbaterea publică? Lipseste ceva de la ”normalitatea” românească 1918-1989-2016? O privire peste gard….. în Belgia (constituţia româneasca orientată după cea belgiană…) sunt trei limbi oficiale de stat, în Elveţia sunt patru limbi oficiale de stat, în alte ţări sunt limbi regionale de stat (Spania, Italia, Germania, Finlanda, Canada, SUA …).
Literatura română şi literatura din România….. e ceva de văzut (Buchmesse Leipzig 2018, TM2021 multicultural şi multilinguistic..)?
2016 avem circulaţie liberă a ideilor, a părerilor, a cuvîntului. Observatorul cultural al seculului 21 e acea normalitate românească pusă sub semnul de întrebare în textul simpatic de faţă. Daca fotbalul nu e în Championsleague 2016… observatorul cultural e de mult timp normalitate şi de „excelentă”, după toate criteriile în UE şi în lume. Mie-mi place să citesc…..
Ce înseamnă partener UE cu circulaţie liberă a persoanelor (Brexit e urît de tot… ) în România europeană 2016-2018-TM2021? Normalitate?