Sînt un om în vîrstă. Am văzut cum în 1981 dictatura militaro-comunistă a generalului polonez Jaruzelski a strivit sub şenile protestul sindicatului Solidaritatea. Dar Solidaritatea a renăscut miraculos de sub cizma lui Jaruzelski şi în cele din urmă a învins, spre naşterea unei Polonii democratice.
Am auzit la Radio Europa Liberă în 1989 cum armata lui Ceauşescu îi călca sub şenile şi îi mitralia pe fraţii noştri de la Timişoara. Timişoara părea doborîtă şi nimic nu mai părea să o poată salva. Dar exemplul Timişoarei şi spiritul ei a învins şi România a devenit liberă.
Vă scriu aceste lucruri vouă, celor atît de tineri, ca să înţelegeţi că în două rînduri mi-a fost dat să văd două miracole ale istoriei. Au fost victorii ale celor fără de putere asupra puterii absolute. Pentru o viaţă de om, e deja mult. Dar tocmai pentru că am avut acest privilegiu, vă scriu acum vouă, celor cărora vi se poate întîmpla să credeţi că totul vi se cuvine pur şi simplu.
Azi, cînd îi văd la televizor pe guvernanţii noştri, am o puternică senzaţie de deja vu. Promisiunile de salarii mărite le-au făcut şi actualii guvernanţi, şi Nicolae Ceauşescu. Sînt prea în vîrstă ca sa mă mai pot înşela. Oamenii de această categorie îţi pun cizma pe gît şi te întreabă dacă nu cumva te strînge. Dacă vă doriţi o ţară în care să puteţi trăi, luaţi aminte: nimic nu se obţine fără rezistenţă. Iar rezistenţa, acum, se numeşte Piaţa Victoriei.
Nu ştiu cît vor sancţiona europenii ceea ce se întîmplă în aceste zile la noi. Şi nici nu are importanţă. Important e că, prin rezistenţa noastră activă şi vizibilă, creăm ceea ce avem nevoie (şi ceea ce guvernanţii de acum nici nu îşi imaginează că ar putea conta): solidaritatea noastră, nu mafiotă, ci aceea întru valori comunitare, de care nu îţi este ruşine.
Emil Ionescu
Decan
Facultatea de Litere
Universitatea din București
Domnule Emil Ionescu aveti talent literar , insa ma tem ca doar atat. Situatia din Polonia la care faceti trimitere a fost cam alfel de cum ati vazut-o Dvs.Lucrurile au fost mult mai complicate , Biserica Catolica (cu sprijin puternic si din alte parti) a avut o mare reusita , mai ales dupa asasinarea parintelui Jerzy Popieluszko , devenit nu doar o scanteie , ci o adevarata torta .Lech Walesa a fost un beneficiar al evenimentelor , ajuns mai apoi Presedintele Poloniei si onorat si cu Premiul Nobel , dar , fara a-i diminua meritele , reusita sindicatului trebuie cautata in alta parte , la alte coordonate si alte dimensiuni , as zice de sisteme .
Despre Timisoara se spunea la radio (va mai amintiti care post si cine relata?N.C.M., o voce de atunci s-a oplosit pe la revista As si …nareaza) ca sunt in jur de 40.000 de victime, iar mai apoi ,pentru a ingrozi populatia , 60.000.Lumea era oripilata.Tancurile de care vorbiti se pare ca au distrus totul, dar poate va amintiti si de generalul Gusa.Chiar asa au stat lucrurile? „Victima” Laszlo Tokes (dupa modelul abatelui polonez?) traieste , bine-merci , ba chiar este si platita ca europarlamentar roman , desi impaoasca tara care l-a trimis acolo cum poate si cat de des.
Despre ce se intampla acum , eu vad un Presedinte care indeamna si intretine miscarea stradala .Ordonanta 13 a fost retrasa , abrogata , demiterea ministrului Justitiei pluteste in aer , dar locatarul Cotrocenilor spune ca nu e destul si someaza ultimativ PSD-ALDE , dar in special PSD :Ati castigat alegerile , indepliniti-va promisiunile!Pare corect , dar inca nu s-au implinit nici doua luni de la alegerile din 11.12.’16 . Programul este pentru un mandat de guvernare , nu pentru cateva luni , iar daca Guvernul este sabotat pe toate caile , masurile pot trena , daca nu chiar esua, unele dintre ele.Presedintele nu-si onoreaza statutul sau de a fi al tuturor cetatenilor tarii.Iar „tinerii frumosi si liberi”, in mare parte, sunt victime ale manipularilor politico-economice . Daca tot veni vorba de promisiuni electorale , oare nu se cere cu prea multa rautare in glasciorul prezidential?
Și totuși legat de măriri, pentru cei mulți și prost plătiți e cea mai mare creștere a salariului minim pe economie din ultimii ani, de la 1250 de lei la 1450 de lei brut, adică de pe la 920 de lei la 1060 de lei net. Fără doar și poate a fost o creștere mai mult decât necesară, dar insuficinentă totuși, ținând cont de prețuri. Așă că argumentul e fals, este o mică depresurizare a cizmeni de pe gurmaz, într-o societate condusă de legile veniturilor
a desfiintat partidele istorice, a intemnitat conducatorii lor, a inlaturat ,, ultimul stalp” al burghez-o mosierimii”
La 31 decedrie, Gheroghe Gheorghi-Dej secretarul P.C.R, si Petru Groza, prim minitru, noaptea au cerut regelui Mihai I sa dea declaratie ca renunta la tron. Au urmat reformele (administrativa, a armatei, a justitie, a invatamantului, nationalizarea, colectizvizarea di dictatura propetariatului. Toate acesta se sprijineau pe ,, votul popular.”
A venit ,, revolutia din ’89 si alegerile din Duminica orbului”, sprijinite de ,,votul popular”
Liviu Dragnea, pre4sedintele P.S.D si Sorin Grindeanu, prim ministru, pe baza ,, masivului vot popular, tot noaptea,, ticluiesc o ordonanta de urgenta.
In primul caz, poporul a suportat de frica. In al doilea caz, cu incredere. In al treilea caz, poporul, prea de multe ori amagit si pacalit a inteles ca ,, Politica nu a fost decat prea de multe ori triumful fortei si al vicleniei.”
Si a ales sa iasa in strada pentru ca : ,, Pana aici, partidele au acaparat tara ; trebuie astazi ca ea sa fie aceea care sa se serveasca de partide si care sa si le subordoneze. Niciun partid nu are dreptul absolut la guvernarea tarii. Unii cred ca au acest drept pentru ca ei reprezinta, in proprii lor ochi, principiile ordinii ; altii cred ca au acelasi drept pentru ca ei reprezinta exclusiv progresul, viitorul, dreptatea. Si unii si altii se inseala. Ei datoresc serviciile tarii, dar nu au nicio autotritate asupra ei ; ea este singurul judecator.” Philosphie de la revolution francaise, Paris, 1875, pg. 160-161
As vrea sa ma intorc mult mai inapoi in istoria recenta a tarii.
In fata sediului partidului comunsit, Gheorghe Ghoeghi-Dej a rostit aceste cuvinte : , Viata poporului roman este legata de democratie.” (Romania libera, nr.15, 31 august 1944
,, DEMOCRATIA POPULARA”,