One World Romania 10 a început

  • Recomandă articolul

Luni seară la Cinema Pro, cea de-a zecea ediție a Festivalului One World Romania a debutat cu succes. Am urmărit în sala plină un montaj cu imagini din documentarele ediției, primul scurtmetraj al festivalului – „Patriotic Lesson” și un fragment din spectacolul Gianinei Cărbunariu, „Artists Talk”. Am dansat alături de Cosmin Manolescu, pe care de-abia așteptăm să îl revedem și în celelalte locații ale festivalului pe parcursul săptămânii viitoare.
De marți dimineață încep proiecțiile pentru liceeni la Cinema Eforie și dezbaterile organízate la Rezidența Scena9. La prima dezbatere a săptămânii ne-am propus să discutăm despre cei 10 ani trecuți de când am pornit One World Romania, dar și de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană. Urmărim de la ora 17:00 scurtmetrajul „Infinitul la Ceske Velenice”, după care stăm de vorbă cu jurnalistul Ovidiu Nahoi, Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Monika Štěpánová, director fondator One World Romania și Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Marți seară de la ora 20:30 la Cinema Eforie are loc lansarea celei de-a treia ediții a programului KineDok, unde va fi proiectat documentarul „FC Roma”, în prezența regizorului Tomáš Bojar. Programul complet al proiecțiilor de marți, 14 martie este disponibil aici. Ca în fiecare an, după fiecare proiecție vom sta de vorbă cu invitați – regizori, producători sau specialiști în domeniile abordate de filme. Găsiți lista completă a invitaților de marți aici.
Anul acesta veți primi în fiecare zi câteva recomandări din partea selecționerilor celei de-a zecea ediții – Mona Nicoară și Adina Brădeanu și a directorului festivalului, Alexandru Solomon. Iată ce vă recomandă Mona Nicoară din programul de marți: „Pentru că eu însămi sunt regizor de film documentar, una dintre cele mai mari și mai motivante plăceri pe care le am atunci când selecționez la rândul meu titluri pentru festivaluri este să descopăr noi și neașteptate forme pe care le poate lua documentarul.”
Sunt foarte mândră că putem prezenta anul acesta „Țara moartă”, filmul în post-producție al lui Radu Jude, comunității One World Romania pentru feedback. Deși aparent simplu — o juxtapoziție de fotografii din colecția Costică Acsinte cu sonor de arhivă și fragmente din jurnalul doctorului și scriitorului Emil Dorian — filmul lui Jude este unul dintre cele mai complicate proiecte propuse în documentarul românesc contemporan, nu numai pentru că re-construiește o perioadă puțin reprezentată în materiale de arhivă vizuală sau în filmul românesc în general, dar și pentru că explorează relații complicate: nostalgie / complicitate, ideologie / uitare, imagine /sunet și ne invită să medităm asupra naturii și definiției documentarului însuși.

Apoi, anul acesta una dintre cele mai emoționante descoperiri a fost „Cameraperson”, autobiografia profesională a colegei noastre Kirsten Johnson, care reconstituie din materiale rămase pe dinafară la montaj de-a lungul unei cariere de om de cameră de aproape două decenii, relația intimă care se țese în fiecare proiect între ceea ce este filmat— oameni, locuri și peisaje, acțiuni — și poveștile lăuntrice ale celor care fac filmările, care sunt schimbați de fiecare nouă experiență în mod inevitabil și adeseori surprinzător.

Finalmente, „Iubirile Europei” este un film care se citește aproape ca un film de ficțiune, cu un acces tulburător de personal la subiecții lui. Discret, aproape indirect, vulnerabilitatea unor relații de cuplu din cele patru colțuri ale continentului nostru oglindește fragilitatea proiectului european și ne aduce față în față cu propriile noastre anxietăți.”

Pentru mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa [email protected]. Vă așteptăm pe site, facebook și youtube cu mai multe știri despre ce veți vedea la One World Romania 2017! Nu uitați că biletele pentru festival sunt disponibile pe site-ul Eventbook. Festivalul are loc în perioada 13-19 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului și Rezidența Scena9.
Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanța în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }